Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Ούτε ένα ευρώ για να σωθεί το σάπιο σύστημά τους

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ
21 ΟΚΤΩΒΡΗ - ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ


Μια νέα εποχή εγκαινίασε το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, της χειρότερης εδώ και πάνω από 60 χρόνια. Η χρεοκοπία των τραπεζικών κολοσσών δείχνει καθαρά ότι η κρίση έχει χτυπήσει την καρδιά της καπιταλιστικής οικονομίας. Στις κυριότερες χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, οι ρυθμοί ανάπτυξης και η παραγωγή πέφτουν, φέρνοντας την ύφεση, τις απολύσεις, την ανεργία.

Στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς», εδώ και πάνω από 20 χρόνια οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουμε δεχτεί άγριες επιθέσεις σε όλες τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας. Τώρα, οι νεοφιλελεύθεροι μας στέλνουν και τον λογαριασμό: τεράστια ποσά δίνουν οι αστικές κυβερνήσεις για να σώσουν τους «αναξιοπαθούντες» καπιταλιστές και να συγκρατήσουν την κρίση. Είναι τα ίδια χρήματα που έχουν κλαπεί από τους μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας», που ενώ «απαγορεύεται» να δοθούν για την σωτηρία πχ. της Ολυμπιακής σκορπιούνται πλουσιοπάροχα σε χρεοκοπημένες τράπεζες.



Παρόλη την κραυγαλέα αποτυχία του νεοφιλελεθερισμού και τον εξευτελισμό της δήθεν «αιώνιας ανωτερότητας» του καπιταλισμού, η αστική τάξη, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί δεν θα σταματήσουν. Λένε ψέματα ότι «εγγυώνται» τις καταθέσεις του απλού κόσμου – το μόνο που τους νοιάζει να εγγυηθούν είναι τα κέρδη και η σωτηρία του κεφαλαίου. Ετοιμάζουν νέες τρομακτικές επιθέσεις. Στους μισθούς και το βιοτικό μας επίπεδο, που απειλούνται με κατρακύλα χωρίς τέλος. Στις εργασιακές σχέσεις, που μετατρέπονται ολοένα σε «ελαστικές»-δουλικές. Στο ίδιο το δικαιώμά μας στη ζωή, φουντώνοντας τις απολύσεις και την ανεργία. Αυτός είναι ο μονόδρομός τους για την σωτηρία του καπιταλιστικού συστήματος.


Κυβέρνηση επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και την κοινωνία


Η οικονομική κρίση ξεγύμνωσε την πραγματική κατάσταση του ελληνικού καπιταλισμού, με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Απανωτά λουκέτα και χρεοκοπίες (Ζίμενς, Βιαμύλ, κλωστοϋφαντουργίες, τηλεπικοινωνίες κα.) ρίχνουν νέες χιλιάδες εργαζομένων στον Καιάδα της ανεργίας. Η αλματώδης ακρίβεια, το φούσκωμα των χρεών στις τράπεζες, έχουν μετατρέψει τους μισθούς και τις συντάξεις σε χαρτζιλίκι σκορπώντας απόγνωση στα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. Ο «έλεγχος» και η «διαφάνεια» στην αγορά, που λιβανίζουν κυβέρνηση και αστικά κόμματα, αποδείχτηκαν «φούσκα» και εμπαιγμός της κοινωνίας μπροστά στην δικτατορία του ιδιωτικού κέρδους.

Τα απανωτά σκάνδαλα (Βατοπέδι, Παυλίδης, Ζίμενς κλπ.) δείχνουν μια κυβέρνηση χυδαίων αρπακτικών, που ξεκοκαλίζουν μαζί με επιχειρηματίες-φίλους τους όλο τον κοινωνικό πλούτο. Το κυβερνητικό «έργο» συνεχίζεται με νέα φοροεπιδρομή, ξεπουλώντας την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ, εφαρμόζοντας το αντιασφαλιστικό έκτρωμα και τσεκουρώνοντας τα βαρέα-ανθυγιεινά. Στην εκπαίδευση, οι απανωτές «μεταρρυθμίσεις» (βλ. ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση) έχουν φέρει μια κατάσταση διάλυσης. Τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν δισεκατομμύρια από την εμπλοκή τους στον χρηματιστηριακό τζόγο. Είναι σίγουρο ότι στην πρώτη ευκαιρία θα ακολουθήσουν και νέα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα, πολύ πιο οδυνηρά.

Για ακόμα μια φορά θέλουν να μας ξεγελάσουν

Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει σύντομη ημερομηνία λήξης, γι’ αυτό και τα διαρκή σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Όλο το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Τα επιτελεία της αστικής τάξης ανησυχούν, καθώς πλατιά κοινωνικά στρώματα απομακρύνονται από τα δύο αστικά κόμματα και για πρώτη φορά το δικομματικό σύστημα εμφανίζεται τόσο αδύναμο. Μια ανοιχτή κρίση διακυβέρνησης είναι πιθανή.Γι’ αυτό τα ΜΜΕ στρέφουν τα φώτα στην εκλογολογία, τους γαλάζιους «αντάρτες», τις «σκέψεις» και «πρωτοβουλίες» του πρωθυπουργού κλπ. Για να μας εγκλωβίσουν σε πλαστά διλήμματα τύπου «Καραμανλής ή χάος». Για να μην μετατραπεί η αποστροφή για τα δύο αστικά κόμματα σε ταξική οργή και πάλη για τα πραγματικά μας προβλήματά.

Το ΠΑΣΟΚ ελπίζει να ενισχυθεί. Δεν πρέπει όμως να πάρει το παραμικρό συγχωροχάρτι για τις δεκαετίες των αντεργατικών, αντιλαϊκών πολιτικών του. Το κόμματα της ρεφορμιστικής Αριστεράς ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ παίζουν θλιβερά στο ίδιο βιολί, κατευθύνοντας όλη την πολιτική τους στην εκλογική τους ενίσχυση. Όσο κι αν ορκίζονται για το αντίθετο, θέλουν να μοιραστούν την πολιτική πίτα και γιατί όχι να μπουν σε κάποια κυβέρνηση. Εκεί θυσιάζουν όλες τις ανάγκες του κινήματος και των εργαζομένων.

Τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς... ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ!

Ανάλογα με το «χρώμα» της, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία έχει μετατραπεί σε δεκανίκι ή μηχανισμό φθοράς της κυβέρνησης. Για να το πετύχει, συνειδητά διαιρεί και αποδυναμώνει τους αγώνες, τους οδηγεί στην ήττα, όπως στο Ασφαλιστικό, όπου υποχώρησε την πιο κρίσιμη στιγμή. Τώρα επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο: εξαγγέλει κινητοποιήσεις χωρίς καμία προετοιμασία, σχέδιο κλιμάκωσης, συγκεκριμένους στόχους. Αντί να καταγγείλει την επαίσχυντη εθνική συλλογική σύμβαση και να θέσει στο επίκεντρο την πάλη για αυξήσεις, ζητιανεύει έκτακτα επιδόματα.Οι εργαζόμενοι είναι σε κρίσιμο σταυροδόμι. Είτε θα παρακολουθήσουμε παθητικά την κρίση και τις επιθέσεις των αφεντικών να λιώνουν τα δικαιώματα, το βιοτικό επίπεδο και τις ζωές μας, ενώ εμείς θα βουλιάζουμε στην ανημποριά της «γκρίνιας» και της «μουρμούρας» και θα ανεχόμαστε τις άθλιες πρακτικές της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας...

Είτε θα σημάνουμε συναγερμό για την τάξη μας και για όλη την κοινωνία. Είναι επείγον να χτίσουμε ένα κοινό μέτωπο όλων των αντιστάσεων, από τις ΔΕΚΟ και την εκπαίδευση μέχρι τα σωματεία που παλεύουν στη «ζούγκλα» του ιδιωτικού τομέα. Να επιβάλλουμε στις συνδικαλιστικές ηγεσίες συντονισμένη συνέχεια και κλιμάκωση της απεργίας στις 21 Οκτώβρη.

- Με αποφασιστικούς αγώνες που θα παλεύουν για νίκες – όχι «ντουφεκιές στον αέρα» για την τιμή των όπλων.

- Στηριγμένοι στη δική μας ενότητα και αυτοοργάνωση, μέσα από γενικές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα σε κάθε γειτονιά και σχολή, σε κάθε σωματείο και χώρο δουλειάς – όχι περιμένοντας λύσεις από ανύπαρκους κομματικούς ή συνδικαλιστικούς «Μεσσίες».

- Με ένα πρόγραμμα σωτηρίας από την βαρβαρότητα της κρίσης, που για να είναι πράγματι αποτελεσματικό πρέπει να φτάνει στη ρίζα του κακού. Να χτυπάει τα κέρδη και την λειτουργία του ίδιου του συστήματος, να θέτει στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και τις κοινωνικές ανάγκες, ανοίγοντας τον δρόμο για την μοναδική πραγματική εναλλακτική λύση, μια σοσιαλιστική κοινωνία.


ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ
ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ, ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
- Καταγγελία και επαναδιαπραγμάτεση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. 1.400 ευρώ κατώτερος βασικός μισθός για όλους. Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων.

- Άμεση μείωση των τιμών. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Προοδευτική φορολόγηση του κεφαλαίου και των μεγάλων εισοδημάτων.

- Επανεθνικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ κάτω από εργατικό έλεχο. Μείωση των τιμολογίων για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

- Εργατικός έλεγχος σε τιμές και τραπεζικά επιτόκια. Πάγωμα των χρεών για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

- Αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους.

- Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα των ταμείων. Τέλος τώρα σε κάθε χρηματιστηριακό τζόγο των χρημάτων της ασφάλισης.

- Ενάντια στα «λουκέτα» και την ανεργία: Απαγόρευση των απολύσεων. Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση και εργατικός έλεγχος στις επιχειρήσεις που χρεοκοπούν ή κλείνουν.

- Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: