Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Προκήρυξη ΝΑΡ για τις ΔΕΚΟ και τον αγώνα κατά των ιδιωτικοποιήσεων


08.10.08

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ, ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ,

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να καταφέρει το τελικό κτύπημα για τη διάλυση της Ο.Α. και του ΟΛΠ. Παράλληλα, σε όλες τις ΔΕΚΟ προχωρά με νόμους και ρυθμίσεις στην αφαίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων για ΣΣΕ, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων με την εισαγωγή και επέκταση των προσωρινών και ελαστικών συμβάσεων εργασίας, στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών, στην εκχώρηση εργασιών τους σε ιδιωτικές εταιρείες, στον κατακερματισμό και την ιδιωτικοποίησή τους. Έργο στο οποίο έβαλαν τα θεμέλια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν να καλύπτουν (π.χ. δηλώσεις Λούκας Κατσέλη).
.
Εδώ και 20 χρόνια κάτω από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «απελευθέρωση των αγορών» και τον «υγιή ανταγωνισμό» κατακερματίζονται δημόσιες εταιρείες, ξεπουλιούνται υποδομές, ιδιωτικοποιούνται τα κερδοφόρα τμήματά τους. Ενέργεια, νερό, συγκοινωνίες, ταχυδρομεία, δημόσιοι χώροι τίποτε δεν ξεφεύγει από το κεφάλαιο και την απληστία του για νέα κέρδη πάνω στην πλάτη των πιο στοιχειωδών κοινωνικών και λαϊκών αναγκών.
Στην Ολυμπιακή είκοσι χρόνια τώρα, οι διορισμένες Διοικήσεις και οι χρυσοπληρωμένοι σύμβουλοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τα απανωτά ‘προγράμματα εξυγίανσης’ κάνουν ότι μπορούν για να τη διαλύσουν και να την απαξιώσουν. Στον ΟΛΠ βάζουν ημερομηνία λήξης και εκχωρούν τα λιμάνια σε κινέζικη εταιρεία. Στη ΔΕΗ απελευθερώνουν την παραγωγή, διαθέτουν τις πηγές ενέργειας και τη διάθεση ενέργειας σε ιδιώτες. Στον ΟΣΕ ετοιμάζουν τον κατατεμαχισμό σε εταιρείες. Στα ΕΛΤΑ εφαρμόζουν την απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ προχωρούν σε αυτήν την αντιδραστική επίθεση την ώρα που το νεοφιλελεύθερο όραμα της ‘ελευθερίας των αγορών’ και των ιδιωτικοποιήσεων καταρρέει με πάταγο παντού και ιδιαίτερα στην ίδια του την καρδιά, τις ΗΠΑ.
Από κοινού το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και οι πολυεθνικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν ακόμα και την οικονομική κρίση τους για να φορτώσουν τα βάρη της στις πλάτες μας, οργανώνοντας την διαφύλαξη των κερδών και των συμφερόντων του συστήματος.
Τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση έχει και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που συναινούσε στα απανωτά σχέδια για τις ΔΕΚΟ και αποδεχόταν τα επιχειρήματα των εκάστοτε κυβερνήσεων, που δεν όρθωνε αγωνιστικό μέτωπο για την ανατροπή τους. Για νικηφόρους αγώνες, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στη ζωή και τη δουλειά απαιτείται μια συνολική και εκ βάθρων οικοδόμηση ενός νέου εργατικού κινήματος.
Ένα εργατικό κίνημα που δεν θα κλείνεται στα επιμέρους και του χώρου του αλλά θα δρα ενωμένα με όλα τα τμήματα των εργαζόμενων και ενιαία ανά κλάδο για να διεκδικεί ως κοινό κτήμα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών όλων των εργαζόμενων. Θα εμπνέεται από την αλληλεγγύη, τα ίσα δικαιώματα για όλους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Είναι επιτακτικό να δυναμώσει ο ενιαίος πολιτικός αγώνας των ίδιων των εργαζόμενων για την ανατροπή της επίθεσης της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ. Να δυναμώσει η αμφισβήτηση του κέρδους, της ελευθερίας των αγορών και της εκμετάλλευσης.
Χρειάζεται αποφασιστικός αγώνας για:
- Να ανατραπούν τα νέα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και διάλυσης των ΔΕΚΟ.
- Να ανήκουν στη κοινωνία όλοι οι στρατηγικοί τομείς της παραγωγής και των υποδομών. Δημόσια ιδιοκτησία με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ, που εκτός των άλλων είναι σήμερα ο μόνος δρόμος για να μην φορτωθούν στους εργαζόμενους τα βάρη της κρίσης.
- Εθνικοποίηση - Κοινωνικοποίηση των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, ύδρευσης, μεταφορών, ταχυδρομείων, πετρελαιοειδών και άλλων μονάδων στρατηγικής σημασίας.
- Έξω από το δημόσιο, τις ΔΕΚΟ οι νόμοι της αγοράς και οι ιδιωτικές εταιρείες. ΔΕΚΟ για το λαό και τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για το κεφάλαιο. Να λειτουργούν ως λαϊκοί οργανισμοί εξυπηρέτησης των αναγκών των εργαζόμενων με μόνο κριτήριο την κοινωφελή προσφορά τους.
- Περιφρούρηση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και όλων των εργαζόμενων. Αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, ίσα δικαιώματα παλιών-νέων εργαζομένων, ενάντια στην διάλυση και των κατακερματισμό των δικαιωμάτων που προωθεί το κράτος και η εργοδοσία. Ενιαίες εργασιακές σχέσεις, ανατροπή των αντιδραστικών νόμων. Καμιά απόλυση εργαζομένου.
- Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, ανάκληση των αυξήσεων στις τιμές. Ενίσχυση των αναγκών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενάντια στην απελευθέρωση των αγορών, την κυριαρχία του ανταγωνισμού και του κέρδους.
- Απειθαρχία στην πολιτική της ΕΕ. Να μην εφαρμοστούν οι αντιδραστικές αποφάσεις της.
- Αποφασιστικός αγώνας, στα χέρια των ίδιων των εργαζόμενων με συνελεύσεις, με επιτροπές αγώνα, με αμεσοδημοκρατικό συντονισμό. Καμιά εμπιστοσύνη στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τις μανούβρες της.
- Μαχητική, αγωνιστική, ταξική ενότητα των εργαζόμενων για τα δικαιώματά τους, για την υπέρβαση του υποταγμένου συνδικαλισμού. Ενιαίο μέτωπο, με βάση κυρίως τα πρωτοβάθμια σωματεία, όλων των εργαζόμενων στους υπό ιδιωτικοποίηση κλάδους (αερομεταφορές, συγκοινωνίες, ενέργεια, λιμάνια, νερό, ταχυδρομεία κλπ) και με όλη της εργατική τάξη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Άμεση επαναδιαπραγμάτευση της κατάπτυστης ΕΓΣΣΕ και την υπεράσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Πολιτικός αγώνας των ίδιων των εργαζόμενων για να ανατραπεί από τα κάτω η κυβέρνηση της ΝΔ με μια μαχητική εργατική αντιπολίτευση. Όχι στην «εκλογική αναμονή», ενώ η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση. Καταδίκη της συναινετικής «σοσιαλφιλελεύθερης» πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.
- Ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς της ανατροπής, ενάντια στον βάρβαρο σημερινό καπιταλισμό και τις επιλογές του, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, που οι εργαζόμενοι θα είναι κύριοι της ζωής τους.

ΝΑ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ - ΝΑΡ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ
ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: