Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Εξελίξεις για το Νέο Νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Σημαντικές αναμένονται το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις γύρω από το Νέο Νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα (διαβάστε εδώ , εδώ, εδώ ) την πλήρη αντίθεσή μας στην ανέγερση ενός Νοσοκομείου στην Πρέβεζα μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και είχαμε τονίσει από την αρχή, απλά και καθαρά, ότι αγωνιζόμαστε για την ανέγερση ενός νέου Δημόσιου Νοσοκομείου χωρίς τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Είχαμε ταυτόχρονα καυτηριάσει την στάση και απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, (διαβάστε εδώ , εδώ και εδώ), σχετικά με τους όρους που έθετε για την παραχώρηση Δημοτικής οικοπεδικής έκτασης στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Μύτικα Πρέβεζας. Ιδιαίτερα την άρνησή της να μπει καθαρά στους όρους του παραχωρητηρίου συμβολαίου ότι το νέο Νοσοκομείο θα υλοποιηθεί από τις δημόσιες επενδύσεις χωρίς τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Είχαμε επίσης τονίσει σε κάποιο σχόλιό μας, ότι τελικά από τους όρους του Συμβολαίου, έτσι όπως τον αποφάσισε η Δημοτική πλειοψηφία , ό μόνος όρος που έβαζε πραγματικά εμπόδια στην υλοποίηση του νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας μέσω των ΣΔΙΤ ήταν ό 8ος που έλεγε:

«Σε περίπτωση που εντός διετίας από τη σύνταξη του συμβολαίου δωρεάν παραχώρησης χρήσης του δημοτικού ακινήτου , δεν γίνει η έναρξη των εργασιών ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου η παραχώρηση ανακαλείται άμεσα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας. Επίσης θα ανακαλείται άμεσα η παραχώρηση σε περίπτωση παράβασης οποιουδήποτε από τους παραπάνω όρους»

Εκτιμούσαμε ότι το χρονικό αυτό όριο ήταν πράγματι πολύ μικρό για τα έργα τύπου ΣΔΙΤ, καθώς τα έργα μέσω ΣΔΙΤ έχουν ένα πολύ μεγάλο χρόνο προετοιμασίας, συζητήσεων , παζαριών, ανταλλαγμάτων, που μερικές φορές παίρνει πολλά χρόνια.

Είχαμε ακόμη τονίσει, έχοντας εμπιστοσύνη στην πίεση που θα ασκούσε η κοινωνία της Πρέβεζας και ο λαϊκός παράγοντας τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Δημοτική Αρχή της Πρέβεζας, ότι παρά τη δεδηλωμένη απόφαση της κυβέρνησης για υλοποίηση του νέου Νοσοκομείου μέσω των ΣΔΙΤ και παρά την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Λέγαμε : «Εμείς θα συνεχίσουμε να απλώνουμε χέρι συνεργασίας σε κάθε συμπολίτη μας , σε κάθε φορέα , σε κάθε κοινωνική δύναμη που θέλει να συμμετάσχει μαζί μας σε αυτό τον αγώνα .Όσοι νομίζουν ότι όλα έχουν τελειώσει, έχουν κάνει λάθος μέγα!Θα έχει πολύ suspense (σασπένς) ακόμη αυτή η ιστορία. Και πολλές ανατροπές!»

Έκτοτε αναπτύχθηκε μια ικανή δραστηριότητα από τις κοινωνικές δυνάμεις της πόλης της Πρέβεζας που αντιτίθενται στις ΣΔΙΤ, που κατέληξε στη δημιουργία μιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και στην έναρξη μιας ενημερωτικής καμπάνιας μέσα στη πόλη της Πρέβεζας που βρίσκει μεγάλη και θετική ανταπόκριση.

Ταυτόχρονα στο παρασκήνιο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις με τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) κατά τις οποίες έγιναν δεκτοί όλοι οι όροι του συμβολαίου που έθετε ο Δήμος Πρέβεζας εκτός από δύο.

Ο ένας ήταν ό 8ος , όπως και προαναφέραμε, δηλαδή η ΔΕΠΑΝΟΜ εκτιμούσε ότι η προθεσμία των δυο ετών που έθετε ο Δήμος Πρέβεζας για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του Νοσοκομείου ήταν πολύ μικρή και ζητούσε περισσότερα χρόνια.

Ο δεύτερος ήταν μια λέξη από τον 5ο όρο που έθετε ο Δήμος Πρέβεζας και ο οποίος έλεγε: ««Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας όπως και όλες οι λειτουργίες του θα είναι πλήρως ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα παραμείνει στο Δημόσιο, καθ΄ όλη τη χρονική διάρκεια της παραχώρησης». Η ΔΕΠΑΝΟΜ ζητούσε να φύγει από τον 5ο όρο η φράση: και όλες οι λειτουργίες του.

Όλα δείχνουν ότι έχουμε μπει πλέον στη φάση των κρίσιμων αποφάσεων.

Τα σενάρια (και δεν είναι επιστημονικής φαντασίας) που εξυφαίνονται είναι τα παρακάτω.

1.Τα «βρίσκουν» ΔΕΠΑΝΟΜ και Δήμος σε αυτούς του δυο όρους και το νέο Νοσοκομείο επιχειρείται να υλοποιηθεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μύτικα Πρέβεζας μέσω των ΣΔΙΤ. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί "φόρμουλα" τροποποίησης των όρων του Δημοτικού Συμβουλίου οπότε σε μια τέτοια περίπτωση (χρειάζεται νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου), με το κλίμα που διαμορφώνεται στην Πρέβεζα ,η Δημοτική Αρχή και πλειοψηφία θα βρεθεί εκτεθειμένη πολιτικά.

2. Δεν τα "βρίσκουν" ΔΕΠΑΝΟΜ και Δήμος σε αυτούς τους δυο όρους και η ΔΕΠΑΝΟΜ ανακοινώνει είτε αναβολή του έργου είτε υλοποίηση του Νέου Νοσοκομείου μέσω των ΣΔΙΤ στο νομό Πρέβεζας, αλλά σε άλλη περιοχή.

Στη τελευταία περίπτωση είναι σίγουρο ότι θα δούμε στην πόλη μας «σκηνές απείρου κάλους» και «σκηνές ηρωικής εξόδου Μεσολογγίου» από κάποιους που μάλλον τώρα τελευταία, τελούντες σε πανικό κάτω από τη πίεση των εξελίξεων και της κοινωνίας της Πρέβεζας, αντιλαμβάνονται ότι είναι επικίνδυνο πολιτικά και μη σοφό το να πατάς σε δυο βάρκες ταυτόχρονα.

Σε αυτή τη περίπτωση η μεν κυβέρνηση θα κατηγορεί το Δήμο Πρέβεζας ότι αρνήθηκε τη τροποποίηση "επουσιωδών" όρων του παραχωρητηρίου συμβολαίου και είναι ουσιαστικά υπεύθυνος που δεν γίνεται το Νέο Νοσοκομείο στα όρια του σημερινού Δήμου Πρέβεζας, ο δε Δήμος της Πρέβεζας από τη μια θα κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι ενώ αυτός της παραχώρησε το οικόπεδο αυτή αρνήθηκε να προχωρήσει την υλοποίηση του έργου στα όρια του σημερινού Δήμου Πρέβεζας και απο την άλλη απευθυνόμενος στην ευρύτερη κοινωνία της πόλης θα παρουσιάζεται ως ο εγγυητής του Δημόσιου χαρακτήρα του Νοσοκομείου αφού με το "αγωνιστικό" (!!!) 8ο όρο του παραχωρητηρίου συμβολαίου εμπόδισε την υλοποίηση του έργου στην Πρέβεζα μέσω των ΣΔΙΤ!!!

Όπως και να έχουν τα πράγματα θεωρούμε ότι τώρα είναι ακόμα πιο έντονη η ανάγκη άμεσης παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα της πόλης στη κατεύθυνση της ανέγερσης ενός αποκλειστικά Δημόσιου Νοσοκομείου στη Πρέβεζα , από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και χωρίς τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: