Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Δήλωση του Πολωνικού Κόμματος Εργασίας και του ελεύθερου συνδικάτου «Αύγουστος ’80» για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου

Σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα, το Πολωνικό Κόμμα Εργασίας και το ελεύθερο συνδικάτο «Αύγουστος 80» εκφράζουν την στήριξή τους στα κοινωνικά κινήματα, στις πολιτικές οργανώσεις και στα συνδικάτα της Ελλάδας που, τις τελευταίες εβδομάδες διεξάγουν πράξεις διαμαρτυρίας και ακόμα και γενική απεργία.

Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι με την ελληνική κοινωνία στην πάλη της ενάντια σε μια κυβέρνηση που είναι αντικοινωνική, κατασταλτική και κατά των εργαζομένων. Στην καθημερινότητα αντιμετωπίζουμε ανάλογα προβλήματα. Η πολιτική της πολωνικής κυβέρνησης επίσης εισάγει αποκλειστικά νέες νομικές και συστημικές λύσεις που είναι αντικοινωνικές και ενάντια στους μισθωτούς. Και σε εμάς επιχειρούν να μας πάρουν πίσω τις συντάξεις που έχουμε κερδίσει. Και σε εμάς προσπαθούν να πάρουν πίσω τον κώδικα εργασίας –την τελευταία εγγύηση μιας σχετικής ασφάλειας και μιας εργασίας με αξιοπρέπεια στις επιχειρήσεις, έστω και αν είναι όλο και πιο εξασθενημένα εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Και εμείς αντιμετωπίζουμε την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών σε τόσο σημαντικού τομείς όσο η υγεία και η παιδεία.

Η εξέγερση του κόσμου της εργασίας και της ελληνικής νεολαίας είναι ένας αγώνας εξονόματος και για τα συμφέροντα των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη.

Οι διεκδικήσεις των ελληνικών συνδικαλιστικών κινημάτων και όλων των κοινωνικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο κίνημα μας είναι ιδιαίτερα οικείες από τη στιγμή που, και στην Πολωνία, η δεξιά κυβέρνηση επιχειρεί συνεχώς να επιβάλει στην κοινωνία τον άγριο νεοφιλελεύθερο πειραματισμό της. Ακόμα περισσότερο που, όπως στην Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στην Πολωνία η παραδοσιακή αριστερά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο δεν είναι σε θέση να προσφέρουν αληθινή εναλλακτική προοπτική απέναντι στην κυβερνητική δεξιά, καθώς αποδέχονται το νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό των μεταρρυθμίσεων, τον υποστηρίζουν μάλιστα συχνά, όπως γίνεται με τη Δημοκρατική Συμμαχία της Αριστεράς (SLD), συνεργάζονται και στρέφονται με πράξεις ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και των πιο φτωχών. Ο επιθετικός τόνος και η απουσία κοινωνικού οράματος στους ηγέτες της SLD σημαίνουν ότι, αντί να ασχοληθούν με τα πιο σημαντικά ζητήματα από κοινωνική άποψη, εδώ και χρόνια ασχολούνται μόνο με τον εαυτό τους, μην αφήνοντας καμία ελπίδα για να εκδιωχθεί η δεξιά από την εξουσία και για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα της αριστεράς.

Παρακολουθούμε με θαυμασμό το συνδικαλιστικό και νεολαιίστικο κίνημα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε πλήρως τη γενική απεργία και τα κινήματα διαμαρτυρίας εκεί. Πιστεύουμε στη νίκη τους. Επίσης έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι εμπειρίες του ελληνικού κύματος αντίστασης θα αποτελέσουν χτύπημα στον παγκόσμιο καπιταλισμό, του οποίου η εκμετάλλευση, η παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και οι αντιδημοκρατικές μέθοδες διακυβέρνησης αποτελούν την ουσία τους.

Το Πολωνικό Κόμμα Εργασία θα πάρει μέρος στη διαμαρτυρία στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βαρσοβία (οδός Gornoslaska 35), που θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου 2008 στις 17.00 η ώρα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κινητοποίησης σε υποστήριξη των διαμαρτυριών των ελλήνων συνδικαλιστών και νέων.

18 Δεκέμβρη

Boguslaw Zietek,

πρόεδρος του Δήλωση του Πολωνικού Κόμματος Εργασίας (PPP) και του ελεύθερου Συνδικάτου «Αύγουστος ’80» (WZZ “Sierpien 80″)

η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΟΚΔΕ Σπάρτακος (www.okde.org)

Δεν υπάρχουν σχόλια: