Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

ΡΙΖΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ

Αυξήθηκε η ανεργία στην Ήπειρο κατά 2,4 % , ξεπερνώντας το 10%, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Αντί να μειωθούν οι ώρες εργασίας στα εργοτάξια και στα εργοστάσια στα Γιάννενα – σύμφωνα και με τις δυνατότητες της εποχής- αυτές αυξάνονται. Στα εργοτάξια της Εγνατίας τα 12ωρα πάνε σύννεφο. Ενώ η ευέλικτη εργασία έχει εξοντώσει τους νέους εργαζόμενους. Και αυτό είναι μόνο η αρχή: η κρίση θα προκαλέσει μαζικές απολύσεις. Ο Νιτσιάκος απέλυσε ήδη 15 εργαζόμενους από 1 έως 21 χρόνια εργασίας. Το εργοστάσιο του πρώην Αναστασίου έκλεισε που απασχολούσε 20 περίπου εργαζόμενους. Αλλά και καθημερινά γίνονται απολύσεις στους χώρους δουλειάς.

Η λύση είναι απλή, και ταξικά καθαρή. Από αύριο το πρωί άμεση εφαρμογή του 35ωρου- 5μερου – 7ωρου. Άμεση κατάργηση κάθε ευελιξίας στην εργασία και απαγόρευση κάθε απόλυσης, απαγόρευση υπερωριών. 1400 ευρώ για όλο τον λαό. Κοινωνικός μισθός και μισθός ανεργίας, όσο ο βασικός μισθός, σε άνεργους, σπουδαστές , μετανάστες, ανίκανους για εργασία.

Θα το τολμήσει η κυβέρνηση και το κεφαλαίο; Δεν έχουμε τέτοιες αυταπάτες από τα αφεντικά και τους πολιτικούς του κεφαλαίου. Θα τολμήσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ να οργανώσει την εργατική αντίδραση σε αυτή την κατεύθυνση; Επίσης καμία αυταπάτη δεν μπορούμε να έχουμε. Αυτοί ακολουθούν πειθήνια τα αφεντικά τους.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τις γενικές συνελεύσεις τους , τα σωματεία τους, τις εργατικές συσπειρώσεις τους , τα κέντρα αγώνα , τα συντονιστικά τους , μπορούνε να δημιουργήσουν ένα νέο νικηφόρο εργατικό κίνημα.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΜΕΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ, ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ, ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Οι εξεγέρσεις των νέων και των εργαζόμενων δείχνουν τον δρόμο , τίποτα πλέον δεν είναι όπως παλιά.


ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: