Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

ΝΑΡ Υγειονομικών: Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά!


Η ΟΡΓΗ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ!
ΜΕ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ!
Ο πανελλαδικός αγώνας των γιατρών καθώς και αρκετών υγειονομικών σε νοσοκομεία όπως το Αττικόν, το ΓΚ Νίκαιας και ο Ευαγγελισμός συνεχίζεται για 8η εβδομάδα. Ειδικά στο Αττικόν η κινητοποίηση έχει πάρει ηρωικές διαστάσεις, αμφισβητώντας στην πράξη, και όχι μόνο στις διακηρύξεις, την ιδιωτικοοικονομική – πελατειακή νοοτροπία του αντιδραστικού μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου και αναγκάζοντας σε άτακτες υποχωρήσεις την κυβέρνηση.
Παρά την πλήρη υποταγή των ηγεσιών ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ στην κυβερνητική πολιτική, παρά τους συνεχείς ελιγμούς και υποσχέσεις του ανεκδιήγητου υπουργού υγείας, παρά τις απειλές των διοικητών και των εισαγγελέων, παρά την ανοιχτή στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις βασικές επιλογές της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στην υγεία δεν κάνουν πίσω. Παίρνουν δυναμικά στα δικά τους χέρια την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και της δημόσιας υγείας. Με μαζικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, αποσύρσεις νοσοκομείων από εφημερίες, απεργίες και διαδηλώσεις. Με συντονισμό «από τα κάτω», στην βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων, αντιπαρατίθενται στο σύμπλεγμα κυβέρνησης - Ε.Ε. – μεγαλοκλινικαρχών - μεγαλοπρομηθευτών, που έχουν «πνίξει» το ΕΣΥ σε ένα ασφυκτικό καθεστώς λιτότητας, ελλείψεων προσωπικού, ελαστικής εργασίας, ανταγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων και επιχειρηματικής δράσης.
Μόνον από την «καθοδηγούμενη» συνταγογραφία και τις υπερτιμολογήσεις ιατρικών υλικών θα μπορούσαν άμεσα να εξοικονομηθούν 1,5 δις ευρώ ετησίως. Αυτό το ποσό, αν δεν πήγαινε στις τσέπες των εταιρειών, των επιτήδειων «συναδέλφων» και των «αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων», θα μπορούσε να στηρίξει το Δημόσιο σύστημα υγείας και να αμείβει αξιοπρεπώς τους εργαζόμενους σε αυτό.
Στο δρόμο της διεκδίκησης για ένα νέο δημόσιο σύστημα υγείας συναντώνται τα συμφέροντα γιατρών, νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων! Και ήδη έχουν τις πρώτες νίκες!
Ο ξεσηκωμός των γιατρών του ΕΣΥ έσπασε, μαζί με την εισοδηματική πολιτική, και την περιφρόνηση της κυβέρνησης απέναντι στην «περίθαλψη των φτωχών». Οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, η μείωση του χρόνου εργασίας τους, οι δεσμεύσεις για χιλιάδες νέες προσλήψεις σε οργανικές θέσεις επιμελητών και κατάργηση του θεσμού του επικουρικού με ειδική νομοθετική ρύθμιση και αντίστοιχο κονδύλι του προϋπολογισμού, ο ριζικός εκδημοκρατισμός της επιστημονικής εξέλιξης στο ΕΣΥ αποτελούν σαφώς αποτέλεσμα του μαζικής απειλής του κινήματός μας. Και το πιο σημαντικό, αναδείχθηκε η δυνατότητα μιας νέας αγωνιστικής συλλογικότητας με κινητήρια δύναμη τις γενικές συνελεύσεις, με πρωταγωνιστές τους γιατρούς που ζουν από τον μισθό τους και με συντριπτική ήττα - περιθωριοποίηση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας του κλάδου.
Μπροστά στην κρίση και την άγρια αντιλαϊκή επίθεση τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο. Η παρέμβαση των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου για την χαλιναγώγηση της θα είναι σκληρή.
Σε πείσμα όσων ανακαλύπτουν επιστροφή στον Κεϋνσιανισμό, οι ισχυροί του πλανήτη απαντούν στην κρίση με μια νέα βουτιά στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, με ακόμα πιο αντιδημοκρατικά μέτρα. Με προκλητική ληστεία τεράστιων δημόσιων κονδυλίων που θα πληρώσει ο λαός.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, χορηγεί 28 δις ευρώ για την στήριξη των τραπεζών, ετοιμάζει προϋπολογισμό – σφαγείο, με νέα αύξηση της φορολογικής αφαίμαξης των εργαζομένων, μηδενικές ουσιαστικά αυξήσεις, συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών και νέες ιδιωτικοποιήσεις. Αυτή η κυβέρνηση είναι απειλή για τους εργαζόμενους και το λαό και πρέπει να πέσει. Δεν αποτελεί διέξοδο ούτε το αστικά μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ, που ψελλίζει κάποια αναιμικά λόγια ανακούφισης, τη στιγμή που κραυγάζει ότι δεν αμφισβητεί το σύστημα, την ΟΝΕ-ΕΕ, την κυριαρχία των τραπεζών, ενώ τα στελέχη του σπεύδουν να διαφοροποιηθούν από την «σοσιαλμανία» και τον «κρατικισμό».
Σε αυτές τις συνθήκες είναι εντυπωσιακή η στρατηγική αδυναμία κατανόησης της κρίσης και παρέμβασης της παλιάς, στάσιμης και διαχειριστικής Αριστεράς. Δεν χαράζει ανατρεπτική αντικαπιταλιστική πολιτική και (γι αυτό) δεν μπορεί να αναχαιτίσει την διαρκή κυβερνητική αντεργατική λαίλαπα, παρά την ενίσχυσή της στις δημοσκοπήσεις.
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στην κριτική του νεοφιλελευθερισμού και προτείνει ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο»! Αρνείται το μέτωπο κατά της ΕΕ, «παραμυθιάζεται» (και «παραμυθιάζει») με προτάσεις για ένα άλλο φιλολαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, μια φιλεργατική ΕΕ! Από τη μια αρνείται συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και από την άλλη διατυπώνει σημεία πιθανής συμφωνίας μαζί του, αλλά επιμένοντας στον αριστερό «κυβερνητισμό». Συνεχίζει να στηρίζει μαζί με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ τις υποταγμένες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, αρνούμενος να συμβάλλει σε ένα νικηφόρο ανεξάρτητο εργατικό συντονισμό.
Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την κρίση με την αιώνια απάθεια του γραφειοκράτη, σαν μια συνηθισμένη «μπόρα που θα περάσει» για να μην διαταράξει την επιμονή του στην ίδια αδιέξοδη στρατηγική, της λαϊκής εξουσίας - οικονομίας (χωρίς αντικαπιταλιστική επανάσταση!), και της υπεράσπισης του «ανύπαρκτου» σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Αρνείται στην πράξη την συγκρότηση μιας μαχητικής εργατικής αντιπολίτευσης, την οργάνωση ενωτικών και νικηφόρων αγώνων, προτείνοντας ουσιαστικά συσπείρωση γύρω από το ΠΑΜΕ και τον εαυτό του. H στάση του στο πρόσφατο νοσοκομειακό κίνημα είναι χαρακτηριστική.
Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί
Τα κέρδη αυτού του κινήματος πρέπει να σταθεροποιηθούν με μια ριζική αλλαγή των συνδικαλιστικών και πολιτικών συσχετισμών στον κλάδο μας και παντού, με. Σε συντονισμό με άλλους αγωνιζόμενα τμήματα, σε ένα κοινό μέτωπο για δημόσια υγεία, ασφάλιση, παιδεία, για συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης. Για να πληρώσουν την κρίση οι υπεύθυνοι και το σύστημα τους, για να καταφέρουμε καίρια πλήγματα στην πολιτική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ε.Ε.
- Με ένα νέο εργατικό κίνημα.
Της νικηφόρας αντίστασης και της χειραφέτησης. Των πολύμορφων ριζοσπαστικών συσπειρώσεων σε κάθε κλάδο. Αντίπαλο δέος στον αστικοποιημένο συνδικαλισμό ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που με τις προδοτικές συμφωνίες και την υποταγή στα κυρίαρχα δόγματα του κεφαλαίου, ούτε θέλουν ούτε μπορούν. Κίνημα με όλες τις αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις! Για να περάσουμε από τους μεμονωμένους αγώνες σε μια νέα ταξική ενότητα, σε ένα συνολικό μέτωπο εργασίας - παιδείας – δημοκρατίας.
-Διεκδικούμε πίσω όλο τον κλεμμένο πλούτο, τους κλεμμένους τόσα χρόνια μισθούς και συντάξεις. 1.400 ευρώ κατώτερος μισθός για όλους, τώρα! 35ωρο με σταθερή απασχόληση παντού. Απελευθέρωση των ομήρων – εργαζομένων από τη σύγχρονη Βαστίλη των δανείων, των πιστωτικών καρτών και των τραπεζών. Να σβηστούν όλα τα χρέη των εργαζομένων για αγορά πρώτης κατοικίας. Κανένα ευρώ των ταμείων μας στα χρηματιστήρια και στον καπιταλιστικό τζόγο! Κάτω ο προϋπολογισμός της αρπαχτής, ανατροπή της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων, ιδιωτικοποιήσεων και της δικτατορίας της αγοράς. Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων.
Να σπάσει το αντιλαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, απειθαρχία στην ΟΝΕ – ΕΕ, αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ, για μια άλλη εργατική διεθνοποίηση.
- Με ένα νέο υγειονομικό κίνημα.
Με στήριξη στις συνελεύσεις, τις επιτροπές αγώνα και τα πρωτοβάθμια σωματεία.
Για μια καθολική, δωρεάν, σύγχρονη υγεία που θα καλύπτει ολόπλευρα τις υγειονομικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις ΣΔΙΤ, τη λιτότητα, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τις απολύσεις. Που θα περιλαμβάνει τόσο την νοσοκομειακή όσο και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς και την αποκατάσταση σε ένα νέο δημόσιο εθνικό σύστημα, με υγειονομικούς σε μόνιμες οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ένα σύστημα χωρίς ιδιωτικοοικονομικές σχέσεις, επίσημες ή «κρυφές», με πλήρη κρατική και κοινωνικοασφαλιστική χρηματοδότηση, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Αντιπαλεύουμε το μοντέλο υγείας και έρευνας των πολυεθνικών και της φαρμακοβιομηχανίας, την καθολική εμπορευματοποίηση της περίθαλψης και της πρόληψης. Αναδεικνύουμε τα κοινωνικά αίτια της ασθένειας στην κοινωνία της εκμετάλλευσης, συνδέουμε οργανικά την πρόληψη στους χώρους εργασίας και ζωής των πολιτών με τις συνθήκες διαβίωσης, πολιτισμού, εκπαίδευσης και εργασίας, ενάντια στις προτεραιότητες του κεφαλαίου και της αγοράς.
Διπλασιασμός των δαπανών του ΑΕΠ για τη δημόσια περίθαλψη. Όχι στους επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτές, τους συμβασιούχους κάθε λογής και τις υπεργολαβίες προσωπικού.
Για δημόσια και δωρεάν – χωρίς καμιά επιβάρυνση - ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη όλων των εργαζομένων, ανέργων, μεταναστών. Να καταργηθεί άμεσα η διάταξη που απαγορεύει την πρόσβαση στη δωρεάν περίθαλψη εργαζομένων που συμπληρώνουν λιγότερα από 100 ένσημα το χρόνο. Όχι στις συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τις κρατικοδίαιτες ιδιωτικές μονάδες υγείας («ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς»). Όχι στην καταλήστευση των ταμείων από τις πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων και υλικών και τα εγχώρια κερδοσκοπικά δίκτυά τους. Άμεση αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας. Πλήρης δημόσια και δωρεάν ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη για κάθε νέο πτυχιούχο και για κάθε άνεργο μέχρι να βρουν δουλειά.
Για επέκταση -και όχι περιορισμό- των βαρέων και ανθυγιεινών και σε νέα τμήματα εργαζομένων, σύμφωνα και με τις σύγχρονες επαγγελματικές ασθένειες, παράλληλα με μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς.
Για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠAΣOK και της NΔ από το 1992 και εξής (Σιούφα, Pέππα, Πετραλιά). Για άμεση απόδοση –και όχι χαριστικές ρυθμίσεις- των ανείσπρακτων οφειλών ιδιωτικών αλλά και κρατικών επιχειρήσεων προς το IKA και το ΤΣΑΥ. Σε αντίθετη περίπτωση, μη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας ή δέσμευση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων.
Για 6ωρη ημερήσια απασχόληση (4 βάρδιες το 24ωρο) στους νοσηλευτές λόγω βαρύτητας του επαγγέλματος. Προσλήψεις σε μόνιμες οργανικές θέσεις με κατάργηση της ομηρίας τύπου stage και των συμβασιούχων. Ενιαία ανώτατη τετραετής νοσηλευτική εκπαίδευση. Ελεύθερη πρόσβαση σε δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές για όλους. Ενοποίηση με δίκαιους μεταβατικούς όρους των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους ήδη υπηρετούντες. Για ένταξη όλου του υγειονομικού κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Για 6ωρη πρωινή εργασία - μία ενεργό εφημερία τη βδομάδα ανώτατο όριο, συντάξιμο τον χρόνο των εφημεριών για όλους τους γιατρούς, ειδικούς και ειδικευόμενους. Ενιαίο μισθολόγιο για τους μισθωτούς γιατρούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με 1600 ευρώ καθαρό βασικό μισθό για τους πρωτοδιόριστους ειδικευόμενους και αμοιβή της εφημερίας σαν υπερωριακή εργασία πάνω στο νέο βασικό μισθό. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από τον ΟΠΑΔ, το ΤΑΞΥ και τα άλλα ταμεία. Να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία για όλους τους συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ.
- Με μια άλλη Αριστερά που είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία σήμερα, που τα αδιέξοδα του καπιταλισμού έρχονται στο προσκήνιο!
Μια Αριστερά, που θα είναι σε θέση να καταχτά τη «φέτα το ψωμί» γιατί θα διεκδικεί ολόκληρο το «καρβέλι». Που θα συνδέει τον άμεσο αγώνα με την ανατροπής του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, για την εργατική εξουσία και δημοκρατία, για την κομμουνιστική απελευθέρωση. Σήμερα απαιτούνται βήματα στέρεης ενότητας των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, στο δρόμο του ελπιδοφόρου αντικαπιταλιστικού μετώπου - πόλου. Μόνο μια τέτοια Αριστερά μπορεί να συμπαρασύρει σε μια κοινή ενωτική δράση και την παλιά διχασμένη Αριστερά. Ο μονόδρομος της «ελεύθερης αγοράς» και της εμπορευματοποίησης των πάντων οδήγησε στην μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, στην εξάντληση της φύσης και του εργαζόμενου ανθρώπου. Δεν είναι αυτό το μέλλον μας. Αντί να επαναρρυθμίσουμε τον καπιταλισμό, να ανασυστήσουμε την εργατική επαναστατική πολιτική, να αναγεννήσουμε τον κομμουνισμό της εποχής μας.
ΝΑΡ - Οργάνωση Υγειονομικών, Νοέμβρης 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: