Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Γιάννενα, πόλη καθαρή από φασίστες!

Το Σάββατο 14 Μαρτίου εμφανίστηκε και πάλι στους κέντρο των Ιωαννίνων η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η ακροδεξιά, χιτλερική οργάνωση προσπαθεί να επιβάλει την παρουσία της με την παρέλαση μελών της, οι περισσότεροι από άλλες πόλεις, εξοπλισμένων με κράνη, καδρόνια, φωτοβολίδες, παραλάιζερ και τον υπόλοιπο συνήθη εξοπλισμό τους και με αλυτρωτική προπαγάνδα. Μάλιστα, με το πρόσχημα της κατάθεσης στεφανιού στο άγαλμα του Πύρρου, προσπάθησαν να καταλάβουν την κεντρική πλατεία και να τη γεμίσουν με τα εθνικιστικά, ρατσιστικά και φασιστικά τους συνθήματα ανεμίζοντας απειλητικά τις «ελληνικής σημαίες»-ρόπαλα που κρατούσαν. Και αυτή τη φορά οι φασιστικές προκλήσεις δεν έμειναν αναπάντητες. Άμεσα πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση από αντιφασίστες και αντιφασίστριες της πόλης με σκοπό την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς συμμορίας με αποτέλεσμα τη ματαίωση της φασιστικής φιέστας. Τα ΜΑΤ εμφανίστηκαν, υπό την καθοδήγηση του Νομάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, για να πνίξουν στα δακρυγόνα και να επιτεθούν στην αντιφασιστική συγκέντρωση.

Η Χρυσή Αυγή, παρά τον μικρό αριθμό των μελών της, ξεχωρίζει από τις οργανώσεις του ακροδεξιού χώρου και όχι μόνο για την ιδεολογία της, που προέρχεται άμεσα και ρητά από τους Ναζί και τον Χίτλερ και βασίζεται στον φυλετικό εθνικισμό και ρατσισμό και την υποτιθέμενη καθαρότητα και ανωτερότητα του «ελληνικού αίματος». Η Χρυσή Αυγή είναι πρώτα και κύρια μια ακροδεξιά συμμορία που πρωτοστατεί σε βίαιες ενέργειες σε βάρος Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στα κοινωνικά κινήματα και μεταναστών. Ευθύνεται για ξυλοδαρμούς και επιθέσεις σε σπίτια μεταναστών, αλλά και «συμπαρίσταται ενεργά» στις κυβερνήσεις και την αστυνομία καμουφλαρισμένη σε «αγανακτισμένους πολίτες» ενάντια στα κοινωνικά κινήματα, όπως ακριβώς έκανε και με τη εξέγερση του Δεκέμβρη. Η «συμπαράστασή» της αυτή είναι μάλιστα τόσο θερμή, ώστε να είναι υπεύθυνη, ανάμεσα σε άλλους τραμπουκισμούς, και για μια σειρά από μαχαιρώματα. Χαρακτηριστικά, ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Αντώνης «Περίανδρος» Ανδρουτσόπουλος, έχει καταδικαστεί και είναι φυλακισμένος για τη δολοφονική επίθεση με ρόπαλα το 1998 ενάντια στους φοιτητές και μέλη της αντικαπιταλιστική αριστεράς Κουσουρή, Καραμπατσόλη και Φωτιάδη, ενώ και μέσα στις φυλακές επιτέθηκε πρόσφατα στον αναρχικό Δημητράκη. Επίσης, τα μέλη της Χρυσής Αυγής βρίσκονται πίσω από μια σειρά επιθέσεις εναντίον μεταναστών στον Άγιο Παντελεήμονα και άλλες συνοικίες της Αθήνας.

Είναι φανερό ότι η επιθυμία της ακροδεξιάς αυτής συμμορίας είναι να μεταφέρει αυτή τη δολοφονική δράση της και στα Γιάννενα. Ήδη έχουν καταγραφεί επιθέσεις και βεβηλώσεις του νεκτροταφείου και μνημείων των Εβραίων συμπολιτών μας, ενώ καλλιεργούν αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Φαίνεται να ζηλεύουν τα «κατορθώματα» της παρακρατικής δεξιάς οργάνωσης ΜΑΒΗ με τη δολοφονική της εισβολή στην Αλβανία το 1994 και τους δύο νεκρούς Αλβανούς στρατιώτες που άφησε πίσω της.

Είναι επίσης φανερό ότι τίποτα από όλα αυτά δε θα μπορούσε να κάνει η Χρυσή Αυγή και οι άλλες ακροδεξιές οργανώσεις αν δεν πάταγαν και δεν αξιοποιούσαν τον πιο καλοβαλμένο, με γραβάτες αντί για ρόπαλα και ξυρισμένα κεφάλια, εθνικισμό και ρατσισμό που έχουν κυρίαρχη θέση στο κράτος και την εκκλησία ενώ υπάρχουν και μέσα στην ελληνική κοινωνία. Πριν φτάσει στο ρόπαλο και το μαχαίρι του φασίστα, ο ρατσισμός ξεκινάει από την αντιμετώπιση των μεταναστών από το κράτος ως ανθρώπων χωρίς κανένα δικαίωμα όσα χρόνια και αν έχουν εργαστεί στη χώρα, σάκο του μποξ για τους συνοριοφύλακες, ματατζήδες και λοιπά, εργάτες που μπορείς να τους κλέψεις τα ένσημα και να τους δώσεις στην τοπική αστυνομία να τους απελάσεις αντί να τους πληρώσεις το μεροκάματο. Πριν τους χρυσαυγίτες που ζητούν την κατάκτηση γειτονικών χωρών, υπάρχουν όλοι όσοι διαδίδουν εθνικιστικά μίση, νοιάζονται μόνο αν καμιά μειονότητα είναι ελληνική για να την χειραγωγήσουν ως όργανο της εξωτερικής τους πολιτικής και παρουσιάζουν τα Βαλκάνια σαν ελληνική οικονομική ενδοχώρα. Υπάρχουν αυτοί που έτρεξαν να υπερασπιστούν, με την ιδιότητα του δικηγόρου βεβαίως βεβαίως, τη ΜΑΒΗ όπως ο σημερινός δήμαρχος της πόλης Νίκος Γκόντας και έχουν μετατρέψει την κεντρική πλατεία της πόλης σε «Πλατεία Μεγάλης Ιδέας» με τα αγάλματα του Βενιζέλου, του Κωλέττη, του ηπειρώτη από μάνα Μεγαλέξανδρου και του Πύρρου να μας περιστοιχίζουν, δώρα «εθνικά σκεπτόμενων» βολικών «θείων» από την Αμερική.

Η συμμορίτικη δράση της Χρυσής Αυγής συνδέεται όμως και με τον αυξανόμενο αυταρχισμό τόσο στο δρόμο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την αστυνομία όσο και στους χώρους εργασίας από τα αφεντικά. Από τη μια, είναι η προσπάθεια να εκδικηθεί η ΝΔ, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, την εξέγερση του Δεκέμβρη καταπατώντας δικαιώματα με την απαγόρευση της κουκούλας και την ποινικοποίηση της κριτικής στην αστυνομία, ακόμα και της λέξης «μπάτσοι», του συνηθισμένου τρόπου αναφοράς στην αστυνομία για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Οι αστυνομικοί βέβαια μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στις πορείες χωρίς διακριτικά ή με πολιτικά, ενώ μπορούν να βρίζουν ελεύθερα, με τη γνωστή ειδική τους προτίμηση στις χυδαίες σεξιστικές βρισιές εναντίον των γυναικών. Για τα δακρυγόνα και το ξύλο, ούτε λόγος, αυτά εξάλλου είναι νόμιμα… Από την άλλη, η οικονομική κρίση και το κύμα απολύσεων και «ελαστικοποίησης» των σχέσεων εργασίας με τα οποία προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν σε βάρος των εργαζομένων απαιτεί πρόληψη και καταστολή του εργατικού κινήματος και των πιο μαχητικών από τους εργαζόμενους. Και στις δύο αυτές προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ και του κεφαλαίου οι φασίστες είναι μια χρήσιμη, αν και άλλοτε ελεγχόμενη, άλλοτε όχι τόσο ελεγχόμενη, εφεδρεία. Ένα δείγμα αυτής της αξίας τους είδαμε και με την παρακρατική φασιστική επίθεση με χειροβομβίδα στο Στέκι Μεταναστών στην Αθήνα στις 24 Φλεβάρη. Γιατί το χέρι του φασίστα φτάνει εκεί που δεν μπορεί να φτάσει το χέρι του κράτους.

Οι φασίστες και η άκρα δεξιά, είτε στη χιτλερική εκδοχή της Χρυσής Αυγής είτε στις διάφορες άλλες μεταμορφώσεις τους με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, μπορούν να αντιμετωπιστούν από το οργανωμένο εργατικό κίνημα και τη μαζική δράση όλων των κοινωνικών κινημάτων, μπορούν να αντιμετωπιστούν με την πλατιά και ενεργητική κινητοποίηση όλων μας: όλων όσων αρνούνται να ξεχάσουν τους εκτελεσμένους αντιφασίστες των κατοχικών Ιωαννίνων, την εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας της πόλης στο Ολοκαύτωμα, τους μετανάστες και τις μετανάστριες από τα Γιάννενα στη χτεσινή και σημερινή Γερμανία, τους «επαγγελματίες πατριώτες» της ΜΑΒΗ και τις δολοφονίες τους ∙ όλων όσων αντιμετωπίζουν τους μετανάστες όχι με ρατσισμό και ξενοφοβία, αλλά ως το πιο στυγνά εκμεταλλευόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης στην Ελλάδα ∙ όλων όσων ονειρεύονται τα Βαλκάνια χωρίς πολέμους και εθνικές συγκρούσεις ∙ όλων όσων αντιστέκονται στον αυταρχισμό των κυβερνήσεων και των αφεντικών και θέλουν να αντισταθούν στους καλούς και πιστούς τους φίλους, τους φασίστες .

  • Καμία ελευθερία για τους εχθρούς της ελευθερίας

  • Εργατικοί αγώνες και διεθνισμός ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό και τον πόλεμο,

  • Νομιμοποίηση των μεταναστών και ένταξή τους στα συνδικάτα, άσυλο για τους πρόσφυγες

  • Βαλκάνια χωρίς πολέμους και αφεντικά

  • Φασίστες και αφεντικά στου πηγαδιού τον πάτο, ζήτω το παγκόσμιο προλεταριάτο

Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή

Δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής,

κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: