Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

H οργάνωση του ΝΕΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ(ΝΑΡ) πραγματοποίησε επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα «οικονομική κρίση – η στάση της αριστεράς».Μιλήσαμε με τον ομιλητή της εκδήλωσης Βατικιώτη Λεωνίδα δημοσιογράφο-οικονομολόγο μέλος του ΝΑΡ :


Πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε τη χορήγηση 28 δισ. Ευρώ
στις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Η διάθεση αυτού του ποσού δεν είναι προς όφελος της οικονομίας;

Η απόφαση της κυβέρνησης κοινωνικοποιεί τις ζημιές, οι οποίες μεταφέρονται αυτούσιες στην πλάτη των εργαζομένων, ενώ αφήνει τα κέρδη ιδιωτικά. Κατά τη γνώμη του ΝΑΡ, πρόκειται για ένα βαθιά αντιδραστικό, αντιλαϊκό νομοσχέδιο που θα έχει ως αποτέλεσμα να υποθηκευτούν οι δημόσιες δαπάνες των επόμενων χρόνων, αποκλείοντας εκ προοιμίου κάθε δυνατότητα αύξησης των κοινωνικών δαπανών, των μισθών και των συντάξεων που πιστεύουμε ότι σήμερα αποτελούν στόχο άμεσης προτεραιότητας. Αξίζει μάλιστα να πούμε ότι αυτό το μέτρο, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της ΕΕ (δείχνοντας πόσο αντιδραστική είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση η οποία ενώ απαγορεύει τις αυξήσεις στους μισθούς επικαλούμενη τη δημοσιονομική πειθαρχία την ίδια ώρα χαρίζει στους κερδοσκόπους 1,7 τρισ. ευρώ) έχει την συναίνεση του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζοντας τις αντιρρήσεις του μόνο στο ζήτημα των όρων υπό τους οποίους θα δοθούν στους τραπεζίτες τα 28 δισ. επί της ουσίας αποδέχεται να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι.

Ναι, αλλά, αν οι τράπεζες πάρουν τα 28 δισ. δεν θα ανασάνουν, διασφαλίζοντας την λειτουργία τους;


Αυτό που θα κάνουν οι τράπεζες με τα λεφτά των εργαζομένων που θα οικειοποιηθούν κατά σκανδαλώδη τρόπο θα είναι να εξασφαλίσουν ότι τα κέρδη τους για τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να αυξάνονται ιλιγγιωδώς, ενώ την ίδια ώρα θα δίνουν στον πλειστηριασμό σπίτια εργαζομένων που δεν έχουν να πληρώσουν της δόση τους, θα συνεχίσουν να αμφισβητούν το δικαίωμα στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας όπως κάνουν οι μεγαλοτραπεζίτες, θα συνεχίσουν να καταργούν εργατικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, κ.α.

Τι πρέπει να γίνει για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση σήμερα;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία αφορά την χρόνια λιτότητα που έχει οδηγήσει τον ένα στους τέσσερις να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Άμεσα λοιπόν πρέπει να δοθούν γενναίες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα εργασίας. Αν ο προϋπολογισμός έχει να δώσει 28 δισ. στον Λάτση δεν έχει να δώσει μερικά ψωροεκατομμύρια στους ανέργους που ζουν σαν επαίτες ζητώντας δανεικά από τους συγγενείς και τους φίλους τους; Σήμερα επίσης αποκτά κατεπείγοντα χαρακτήρα η μείωση των ωρών εργασίας – με ταυτόχρονη αύξηση των μισθών, ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανεργία, η απόσυρση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από τα χρηματιστήρια και η ανάληψη από το κράτος της ευθύνης επιστροφής των 5,5 δισ. ευρώ που έχασαν αυτό το διάστημα κ.α. Να αναφερθεί μάλιστα ότι το τζογάρισμα των εισφορών μας στα χρηματιστήρια έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, η οποία τώρα πρέπει να λογοδοτήσει στους εργαζόμενους για την καταστροφική, αντεργατική, αυτή επιλογή της.

Ποιοι είναι οι όροι για να γίνουν πράξη αυτά τα αιτήματά σας;

Κατά τη γνώμη του ΝΑΡ καμιά πολιτική δύναμη δεν πρόκειται να χαρίσει τους εργαζόμενους τα δικαιώματά τους. Ούτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να αυξήσει τους μισθούς μας, ούτε και τα κεντροαριστερά σχήματα που είναι ήδη στα σκαριά. Δύο είναι οι προϋποθέσεις κατά τη γνώμη μας ώστε η οικονομική κρίση να μη μετατραπεί σε κοινωνικό και εργασιακό Μεσαίωνα, όπως ήδη προανήγγειλε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώτος όρος είναι αναπτυχθούν εργατικοί αγώνες που να διεκδικούν όλη την πίτα και όχι μόνο ένα κομμάτι της. Να διεκδικούν δηλαδή αιτήματα επιθετικά, όπως αυτά που προανέφερα, που πράγματι θα εξασφαλίσουν τη βελτίωση των όρων ζωής της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Ο δεύτερος όρος να οικοδομηθεί ένας τρίτος πόλος της ανεξάρτητης από το κράτος και το κεφάλαιο αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Το ΝΑΡ σε αυτή την κατεύθυνση απευθύνει έκκληση σε όλες τις πολιτικές οργανώσεις της επαναστατικής – κομμουνιστικής Αριστεράς να συμφωνήσουν σε ένα προωθημένο, μακράς πνοής κι όχι ευκαιριακό πρόγραμμα, αντίστοιχο των συνταρακτικών δυνατοτήτων της εποχής μας και μ’ αυτό να διεκδικήσουν την ψήφο των εργαζομένων στις ερχόμενες ευρωεκλογές και μ’ αυτό να παλέψουν για την ανατροπή της αστικής κυριαρχίας και του επελαύνοντα κοινωνικού κανιβαλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: