Με μεγάλη θλίψη μάθαμε ότι η συντρόφισσα Σέλια Χαρτ, η παγκοσμίως γνωστή Κουβανέζα μαχητική τροτσκίστρια σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, στην Αβάνα. Ήταν μόνον 45 χρονών. Μαζί της σκοτώθηκε και ο αδελφός της Άμπελ Χαρτ Σανταμαρία.
Ήταν κι οι δυο παιδιά του Αρμάνδο Χαρτ και της Χαϋντέ Σανταμαρία Κουαντράτο. Ο Αρμάνδο Χαρτ ανήκε στην ιστορική ηγεσία της Κουβανέζικης Επανάστασης από τον καιρό της επίθεσης στην Μονκάδα, μαζί με τον Φιντέλ και τον Ραούλ Κάστρο, τον Σιενφουέγκος και τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Ο Αρμάνδο Χαρτ ήταν και παρέμεινε πάντοτε τροτσκιστής και με τις αρχές του Τροτσκισμού διαπαιδαγώγησε τα παιδιά του. Η μητέρα της Χαϋντέ Σανταμαρία ήταν η μόνη γυναίκα που πήρε μέρος στην επίθεση στην Μονκάδα, πρώτη πράξη της Κουβανέζικης Επανάστασης.
Η συντρόφισσα Σέλια είχε ενεργό πολιτικό ρόλο μετά το 1985 παλεύοντας για τις ιδέες του Τρότσκυ και την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση όχι μόνο στην Κούβα αλλά και στην Βενεζουέλα και σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Hasta la Victoria siempre, compa•era!
Σάββας Μιχαήλ
ΣΕΛΙΑ ΧΑΡΤ ΣΑΝΤΑΜΑΡΙΑ (1962-2008)
Η Σέλια γεννήθηκε το 1962 από μια οικογένεια βετεράνων Κουβανών επαναστατών που πολέμησαν τη δικτατορία του Μπατίστα μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε.
Όταν ο Μπατίστα ανατράπηκε, ο Αρμάντο, ο πατέρας της έγινε ο πρώτος υπουργός παιδείας της Κουβανέζικης Επανάστασης. Η μητέρα της ήταν ένα ιδιαίτερο κριτικό πνεύμα και ήταν αντίθετη στις τάσεις γραφειοκρατικοποίησης και σταλινοποίησης της Κούβας.
Η Σέλια σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Τελικά αποφοίτησε το 1987 και επέστρεψε στην Αβάνα. Ωστόσο, το ταξίδι της στον «υπαρκτό σοσιαλισμό» ήταν από πολλές απόψεις αποκαλυπτικό: εκεί είδε στην πράξη την αντίφαση, τη σύγκρουση του σοσιαλισμού, της ανιδιοτελούς πάλης για ένα κόσμο χωρίς καταπίεση και εξαθλίωση, με την πράξη και τα προνόμια της γραφειοκρατίας που έπνιγε τα πάντα και οδηγούσε τους ανθρώπους στην απάθεια. Αυτό μάλιστα που την απωθούσε ιδιαίτερα, όπως είχε πει και η ίδια ήταν οι τεράστιες και υπερβολικά πολλές φωτογραφίες του Χόνεκερ σε κάθε βιτρίνα και σε κάθε παράθυρο.
Την αρνητική της στάση για τον σταλινικό «υπαρκτό σοσιαλισμό» την εκμυστηρεύτηκε στον πατέρα της. Ο Αρμάντο Χαρτ, τότε της έδωσε την τρίτομη βιογραφία του Ντώϋτσερ για τον Τρότσκι καθώς και την Προδομένη Επανάσταση, βιβλία που όπως η ίδια έχει πει, τα καταβρόχθισε. Σιγά-σιγά τα κομμάτια του παζλ μπήκαν στη θέση τους. Κατάλαβε τι ήταν η Ρωσική Επανάσταση πραγματικά και γιατί κατέληξε εκεί που κατέληξε, γιατί προδόθηκε (αυτή αλλά και άλλες πολλές επαναστάσεις).
Μέχρι σήμερα πολύ λίγα γραπτά της κυκλοφορούν στην Κούβα και συνήθως τα κείμενα της εμφανίστηκαν αρχικά σε ιστοσελίδες ή περιοδικά εκτός Κούβας (η Νέα Προοπτική είχε στο παρελθόν δημοσιεύσει κείμενα της). Το 2005 διαγράφηκε από το ΚΚ Κούβας για τις τροτσκιστικές απόψεις της αλλά πολλά μέλη και στελέχη του Κόμματος συμφωνούσαν μαζί της. Ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για την Σέλια και έκφραζε, μέχρι και πολύ πρόσφατα, δημόσια τον θαυμασμό του για την μαχητικότητά της.
Δεν πρέπει να αγνοηθεί, επίσης, ότι η Σέλια ήταν μαχητική αγωνίστρια των ιδεών του σοσιαλιστικού φεμινισμού ενάντια σε κάθε μορφή σεξισμού.
Η Σέλια Χαρτ, ακλόνητη στην υπεράσπιση της Κουβανέζικης Επανάστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό αλλά και τις τάσεις καπιταλιστικής παλινόρθωσης, επέμενε ότι το μέλλον της Κούβας ήταν δεμένο με την ύπαρξη μιας επαναστατικής Διεθνούς. Από αυτή τη σκοπιά συζητούσε χωρίς σεχταρισμούς με διάφορα τροτσκιστικά ρεύματα διεθνώς, μαζί και με την Συντονιστική για την Επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς.
Θα είναι πάντα για μας πηγή έμπνευσης στο δρόμο της Διαρκούς Επανάστασης.
15 Σεπτέμβρη 2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου