Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Ελληνικό - Λευκίμη - Καρβουνάρι. Μέτωπο Αντίστασης


Σε... επιφυλακή οι κάτοικοι στο Ελληνικό, για τον εργολάβο

xyta_ellhniko_15.09.08 Εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα συναντήθηκαν στα Γιάννινα και επανέλαβαν την απόφασή τους για αγώνα μέχρι δικαίωσης. Την αντίθεσή τους στην κατασκευή των ΧΥΤΑ, χωρίς να υπάρχει κοινωνική συναίνεση και την απόφασή τους να αγωνιστούν μέχρι να δικαιωθούν, εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου το περασμένο Σάββατο στα Γιάννινα οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα κατά των ΧΥΤΑ, Ελληνικού, Καρβουναρίου Θεσπρωτίας (διανομαρχιακός, όπου το έργο εκτελείται με τη… δύναμη των (ΜΑΤ) και Λευκίμμης Κέρκυρας (επίσης κατασκευάζεται μετά από επέμβαση των ΜΑΤ και έναν θάνατο), ανακοινώνοντας ότι θα επιχειρηθεί η διεύρυνση του μετώπου με άλλους δήμους ανά την Ελλάδα που βρίσκονται στην ίδια θέση.

Οι εκπρόσωποι των δυο παραπάνω Επιτροπών μετείχαν το βράδυ του Σαββάτου σε συλλαλητήριο στο Ελληνικό στο χώρο που οι κάτοικοι έχουν ονομάσει "στρατηγείο" του αγώνα τους, δηλαδή το σημείο που οδηγεί στο χώρο που έχει χωροθετηθεί ο ΧΥΤΑ, κάτω από τη μονή Τσούκας. Στόχος της συγκέντρωσης, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κατσανοχωρίων ήταν να αναπτερωθεί το ηθικό και αγωνιστικότητα των κατοίκων σε μια πιθανή, πλέον, επιχείρηση να εγκατασταθεί ο εργολάβος.

Και οι τρεις εκπρόσωποι τόνισαν ότι η πολιτεία, διά των Περιφερειαρχών Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, αντί να εξετάσει και τις άλλες προτεινόμενες θέσεις, επέλεξε να κατασκευάσει τα έργα εκεί που πλήττεται το περιβάλλον και η ζωή των κατοίκων, με αποτέλεσμα να λείπει το βασικότερο στοιχείο, η κοινωνική συναίνεση και οι χωροθετήσεις να έχουν γίνει με πολιτικά κριτήρια.

Ελληνικό

Ο δήμαρχος Κατσανοχωρίων Βασίλης Χήτας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα γνωστά γεγονότα που οδήγησαν στο αδιέξοδο. "Η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό έγινε με καθαρά πολιτικά κριτήρια, οι μέθοδοι διαχείρισης δεν είναι αυτές που ορίζει η Ε.Ε αφού από το 2009 η λειτουργία ΧΥΤΑ με αυτή τη μορφή θα επιφέρει πρόστιμα, εφόσον λειτουργούν με τη μορφή αυτή, άρα πρέπει να αλλάξει και η διαχείριση των απορριμμάτων".

Ο κ. Χήτας υπενθύμισε την εναλλακτική πρόταση του δήμου του για τον "Προφήτη Ηλία" η οποία ήταν σε διαβούλευση με την Περιφέρεια από τον Νοέμβριο και μέχρι τον περασμένο Απρίλιο.

"Δυστυχώς, είπε, η πρότασή μας αυτή δεν βρήκε απήχηση, άρα την ευθύνη για μη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό την φέρει καθαρά η Περιφέρεια και όχι η τοπική κοινωνία που δικαιολογημένα αρνείται και αντιστέκεται να μην εγκατασταθεί ο ΧΥΤΑ δίπλα στα σπίτια μας".

Σε ό,τι αφορά την νέα… απόπειρα τόνισε:

"Η επιλογή της κυβέρνησης δείχνει δεδομένη, ότι θα εγκαταστήσει τον εργολάβο με τα ΜΑΤ".

Ο δήμαρχος Κατσανοχωρίων σημείωσε ότι αυτόν ακριβώς το σκοπό είχε το συλλαλητήριο των κατοίκων το ίδιο βράδυ στο… στρατηγείο τους. Εκεί όλοι διατράνωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να περάσει ο ανάδοχος και ότι θα… παραταχθούν απέναντι από τα ΜΑΤ…

Λευκίμμη

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης περιέγραψε με λίγα λόγια την κατάσταση, ξεκινώντας από την ανθρώπινη απώλεια, στάθηκε στο τι έργο γίνεται και κατέληξε λέγοντας ότι ο αγώνας συνεχίζεται:

"Έναν θάνατο, της Μαρίας Κουλούρη, συλλήψεις, κατηγορίες, τραυματισμοί και η αστυνομοκρατία που υπάρχει στον τόπο μας από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα. Η Κέρκυρα, είπε, είναι ένα μακρινάρι, ένα μικρό νησάκι διάσπαρτο από μικρά χωριά και τουριστικά θέρετρα και ήδη λειτουργεί στο κέντρο του νησιού ένας ΧΥΤΑ ο οποίος δεν έχει λειτουργήσει σωστά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπονται. Ο ΧΥΤΑ αυτός, στην ουσία χωματερή, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή και τώρα η πολιτεία έρχεται να κατασκευάσει στο νότο, στο πιο στενό κομμάτι, τη Λευκίμμη, ένα δεύτερο τέτοιο έργο. Αντισταθήκαμε με όλες τις συνέπειες και συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση".

Εκ μέρους του Περιβαλλοντικού Συλλόγου "Αλεύχιμον" της Λευκίμμης ο Σπύρος Κουρής στάθηκε ιδιαίτερα στο γενικό πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας, επισημαίνοντας:

"Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στη χώρα μας δεν γίνεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Ο ΧΥΤΑ είναι ένα θεσμικό υβρίδιο που επινόησε η εθνική επινόηση, δεν στέκεται διαχείριση σκουπιδιών επάνω στη λογική του ΧΥΤΑ. Δεν μπορούμε δηλαδή επάνω σε μια μεμβράνη να ρίχνουμε όλα τα σκουπίδια ακόμη και τα επικίνδυνα, διότι στη χώρα δεν γίνεται εναλλακτική διαχείριση σκουπιδιών για αυτά τα οποία ο νόμος δεν επιτρέπει να πέσουν στο ΧΥΤΑ".

Καρβουνάρι

Ιδιαίτερα επικριτικός για τη στάση του νομάρχη Θεσπρωτίας, Βασίλη Γιόγιακα, ήταν στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του Καρβουναρίου, Γιώργος Σπύρου, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι δεν αποδέχθηκαν ποτέ το ΧΥΤΑ:

"Εμείς, άσχετα αν αυτή τη στιγμή δεν ακουγόμαστε στα ΜΜΕ, άσχετα αν ο κόσμος δεν μαζεύεται να κάνει συλλαλητήρια, όπως στο παρελθόν, και η πολιτεία όχι μόνο δεν άκουσε τον κόσμο αλλά έψαξε και όλες τις μεθόδους για να διασπάσει αδερφό με αδερφό, οικογένειες, χωριανό με χωριανό. Αυτά μπόρεσαν να κάνουν στο Καρβουνάρι και κάπου εκεί ο κόσμος κουράστηκε και δεν φωνάζει. Και επειδή τελευταία ο νομάρχης Θεσπρωτίας και ντρέπομαι που είμαι κι εγώ από αυτούς που τον στήριξαν, πιστεύοντας ότι νέος και επιστήμονας θα έρθει να βοηθήσει τον τόπο και όχι να εισακούει σε πολιτικές διαταγές, έβγαλε μια δήλωση ότι στο Καρβουνάρι δέχονται πλέον τον ΧΥΤΑ, τον προκαλώ να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και αν αυτό πρέπει να είναι κρυφό για να μην φανούν οι άνθρωποι το κάνουμε και έτσι".

Καταλήγοντας ο κ. Σπύρου μίλησε για μικροκομματικά οφέλη:

"Ο κόσμος του Καρβουναρίου δεν δέχτηκε ποτέ και δεν τον δέχεται τον ΧΥΤΑ για οποιοδήποτε αντάλλαγμα, αν κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για κομματικά οφέλη και προσπαθούν να διαλαλήσουν άλλο, είναι λάθος".


Πηγή
Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: