Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Μετρώντας τα χνάρια πάνω στο χιόνι

Οι μέρες που διανύουμε είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όσον αφορά τις εξελίξεις σε ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία, όπως αυτό των Ο.Τ.Α. Ν. Ιωαννίνων. Πρώτ’ απ’ όλα στις 9 Απρίλη έγιναν οι εκλογές του σωματείου μας, μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το σύνολο των εργαζομένων που χτυπιούνται άγρια από την κυβέρνηση & την Ε.Ε. και μια κρίση για την οποία δεν ευθύνονται. Μια κρίση, καθαρό δημιούργημά τους που στόχο έχει τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων και τη μεταφορά του κόστους στην τεράστια κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους. Δόθηκε μια σκληρή μάχη, καθοριστική για το μέλλον του σωματείου, με σοβαρές επιδράσεις σε εργαζόμενους & σωματεία, που φτάνουν πολύ μακρύτερα απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε. Αφού αντιμετωπίσαμε ψευτιές, τραμπουκισμούς, ενεργοποίηση όλου του κομματικού κι εργοδοτικού μηχανισμού, εκβιασμούς, εμπόριο ελπίδας με ταξίματα τύπου Μαυρογιαλούρου, εγγραφές εφεδρειών που την τελευταία στιγμή πήγαν να περάσουν στο μητρώο, εκλέξαμε τελικά τους αντιπροσώπους μας για το Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με την ψήφο και των συμβασιούχων.


Έτσι λοιπόν, η Γιαννιώτικη αποστολή αναχώρησε για τα Χανιά, όπου στις 27-30 Απριλίου θα διεξαγόταν το 37ο Καταστατικό & το 38ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Κυριάρχησε ένα πραξικοπηματικό κλίμα που άρχιζε και τέλειωνε στη λογική είτε να κοπούν «αναλογικά» ορισμένοι αντιπρόσωποι από τα σωματεία Νομού Ιωαννίνων, Πετρούπολης-Καματερού, Ηλιούπολης & κάποιων μικρότερων, είτε να αποκλειστούν - όταν δεν βγήκε ομόφωνη απόφαση - όλοι οι αντιπρόσωποί τους, εμποδίζοντας στην ουσία την καταγραφή της άποψης των εργαζόμενων στα πραγματικά προβλήματα του κλάδου. Η αιτιολογία ήταν ‘’να σταματήσει η διαφορετική και «επιλεκτική» εφαρμογή του καταστατικού της Ομοσπονδίας για να σταματήσουν να διαμορφώνονται συνδικαλιστικές πλειοψηφίες‘’, ενώ είναι γνωστό ότι τα μισά σωματεία περίπου έχουν παρουσιάσει καταστατικές παραβάσεις με πιο χαρακτηριστική εκείνη του Δήμου Αθηναίων, όπου στην κατάσταση ψηφισάντων δεν υπάρχουν οι υπογραφές των εργαζόμενων κι έχουν ψηφίσει συνάδελφοι συμβασιούχοι, που βέβαια δεν τους έχουν δηλώσει.


Έτσι, σε ένα κοινοβουλευτικό και σάπιο ντελίριο η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ κράτησαν τις δυνάμεις τους, ενώ την ίδια στιγμή έβριθαν από αγωνιστικές κορώνες. Η ΑΣΚ έχει σοβαρές ευθύνες για τη νομιμοποίηση του αποκλεισμού των σωματείων, ενώ η ΔΑΣ-ΠΑΜΕ αφού μπήκε στη διαδικασία κοπτοραπτικής στις νομιμοποιήσεις, κατόπιν αποχώρησε. Τον σκόπελο τον πέρασαν με την συναινετική απόφαση να πάμε σε Καταστατικό Συνέδριο σ’ ένα χρόνο για ζητήματα τροποποιήσεων και βέβαια αυτό των χιλιάδων συμβασιούχων. Πίσω απ’ όλη αυτή την παρωδία δεν κρύβεται τίποτε άλλο, από το φόβο που έχουν οι καθεστωτικές δυνάμεις του εργοδοτικού-κομματικού συνδικαλισμού, ιδιαίτερα μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, απέναντι στη «λαοθάλασσα» των συμβασιούχων - φτάνει σήμερα το 40% του προσωπικού των ΟΤΑ - μη τυχόν και τους αμφισβητήσει, τους ανατρέψει. Οι «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ» δώσαμε αυτή τη μάχη κι είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι υπόλοιποι αντιπρόσωποι που «κόπηκαν» το έριξαν στον τουρισμό, οι δικοί μας έμειναν ως το τέλος παίρνοντας μάλιστα το λόγο, έστω σαν παρατηρητές. Χωρίς να ομορφύνουμε καταστάσεις ή να χαϊδέψουμε αυτιά πασχίσαμε να περιγράψουμε την ευρύτητα της επίθεσης στα συμφέροντά μας και τις δυνατότητες σύγκρουσης κι ανατροπής αυτής της κατάστασης. Να προβάλουμε ένα επιθετικό πλαίσιο αιτημάτων για την καλυτέρευση της ζωής μας, που μπορεί να υπάρξει, αν το πιστέψουμε. Προσπαθήσαμε να δείξουμε τη δύναμη που κρύβουν οι Γενικές Συνελεύσεις μας, τις αλλαγές που φέρνουν οι αγώνες μας, τους τρόπους να μπλοκάρουμε εκείνους που «ματώνουν» για τους συμβασιούχους και την ομηρία τους, αλλά δουλεύουν πυρετωδώς για τη διαιώνιση του είδους γιατί χάρη σ’ αυτό παίρνουν δεκάδες κι εκατοντάδες ψήφους. Το πιο σημαντικό όμως είναι άμεσα να επιδιώξουμε:


Ø Το άμεσο κλείσιμο όλων των δημοτικών επιχειρήσεων και το πέρασμα των εργαζόμενων στους δήμους & τα νομικά τους πρόσωπα με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Άμεση, καθολική εφαρμογή της Σ.Σ.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Κανένας συνάδελφος απλήρωτος, ούτε για ένα λεπτό.

Ø Οι εργαζόμενοι να γνωρίσουν ότι αυτό το Συνέδριο και το νέο Γενικό Συμβούλιο είναι νόθο, μακριά από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής μας.

Ø Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων για τη σύγκλιση Έκτακτου Συνεδρίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Όλα τα σωματεία πρέπει να πάρουν θέση και να διαμορφώσουν Μέτωπο Ενάντια στην ελαστική εργασία, την απλήρωτη δουλειά, τις συμβάσεις γαλέρας, το αβέβαιο μέλλον.

Ø Μέλη στην ΠΟΕ-ΟΤΑ να γίνονται όλοι όσοι εργάζονται στην Τ.Α., ανεξάρτητα από τον τύπο, είδος σύμβασης, σχέσης εργασίας, τρόπου πρόσληψης και εθνικότητας.

Ζώης Γαλατάς, μέλος των Αγωνιστικών Συσπειρώσεων Μάης 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: