Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΕΣ» ; (Σχόλιο στην ανακοίνωση του ΝΑΡ Ιωαννίνων)

Μας στάλθηκε και δημοσιεύουμε μια απάντηση πέντε μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στην ανακοίνωση του ΝΑΡ Ιωαννίνων: Οταν το μερικό καίγεται δίχως να ανοίξει μυτη. ( http://meraioa.blogspot.com/2009/05/blog-post.html)


Η τελευταία ανακοίνωση του ΝΑΡ Ιωαννίνων με αφορμή την εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για την Όαση αναδεικνύει, για μια ακόμη φορά, τη γνωστή μίζερη αντίληψη μικρο-ιδιοκτήτη και μικρο-εισαγγελέα του κινήματος. Παρότι όσοι δε βρίσκονταν στην αίθουσα του ΤΕΕ δε μπορούν να σχηματίσουν μια πλήρη εικόνα των γεγονότων, η εν λόγω ανακοίνωση βρίσκεται αναρτημένη και στην ιστοσελίδα του ΝΑΡ Ιωαννίνων, όπου μπορεί ο καθένας να τη διαβάσει και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Είναι σαφές ότι η έκδοση τέτοιας ανακοίνωσης και η αποστολή της σε όλο τον Τύπο (!) αφενός μεν ουδεμία σχέση έχει με αντιπαράθεση απόψεων, διάλογο μέσα στο κίνημα κλπ. αφετέρου δε επιχειρεί να τραυματίσει την προσέγγιση νέου αίματος, πολιτών που δεν τους ενδιαφέρει η αυτο-επιβεβαίωση των κάθε είδους «πρωτοποριών» αλλά το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μάχης (και όντως υπήρχαν ορισμένες ελπιδοφόρες τέτοιες παρουσίες στην αίθουσα του ΤΕΕ, όπως η εκπροσώπηση των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ). Και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων είχε την έγνοια για το μέλλον της Όασης, ορισμένοι φαίνεται πως ήρθαν για ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών.

Επί της ουσίας επισημαίνουμε στα γρήγορα:

  • Στη συζήτηση δεν υπήρξε καμιά τοποθέτηση δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης υπέρ της παραχώρησης της «Όασης» σε ιδιώτη αλλά προσωπική άποψη-προβληματισμός δημοτικού συμβούλου. Δικαιούται ο καθένας να είναι καχύποπτος, όπως και εμείς οι ίδιοι εξάλλου, αλλά από του σημείου αυτού μέχρι την «αποκάλυψη» της παράταξης (και, για να μη ξεχνιόμαστε, και του ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται πως την στηρίζει) υπάρχει τεράστια απόσταση.
  • Η διαφωνία μας με τους συντάκτες της ανακοίνωσης δεν βρίσκεται στη «συνολική λογική» των αγώνων αλλά στη «συνολική καθοδήγησή» τους (δηλ. στην ποδηγέτησή τους) από «επαναστατικά» διευ­θυντήρια, «φωτισμένους» αγωνιστές κλπ., το οποίο νομοτελειακά οδηγεί στην υποκατάσταση, στη γρα­φειοκρατικοποίηση, στην απομαζικοποίηση.
  • Επίσης η ενασχόληση της πρωτοπορίας με «τα πάντα» οδηγεί σε ευκαιριακή δουλειά με βάση την επικαιρότητα (που ταιριάζει ασφαλώς στη λειτουργία κομμάτων ή παρατάξεων), στην απουσία εμβά­θυνσης, στον περιορισμό σε αντικαπιταλιστική φλυαρία και τελικά σε μια θεωρητική και πολιτική φτώ­χεια, που είναι αδύνατο να εμπνεύσει τον οποιονδήποτε. Είναι προφανές ότι για μας και για πολλούς άλλους η ενασχόληση με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και η εμβάθυνση σε αυτό οδηγεί στην πολιτική συνειδητοποίηση και στην αντικαπιταλιστική κριτική όχι όμως και το αντίθετο.
  • Για όλα τα παραπάνω αποκαλυπτικό είναι και το παράδειγμα της Επιτροπής Αγώνα, στην οποία πολλοί από μας συνεισέφεραν και πρακτικά και θεωρητικά και συμμε­τείχαν σ’ αυτή επί κάμποσα χρόνια προτού την ανακαλύψει το ΝΑΡ, η συνεισφορά του οποίου περιορίστηκε στη μόνιμη αγωνία για «επανα­στατική καθαρότητα».
  • Αφού επικράτησε η λογική «εμείς, εμείς οι μόνοι συνεπείς» και σπαταλήθηκε ακόμη και η ευνοϊκή συγκυρία της γενικής οργής για την επέμβαση των ΜΑΤ στο ΞΕΝΙΑ, ενώ στη συνέχεια η Επιτροπή χρη­σιμοποιήθηκε ως εργαλείο για τη συγκρότηση της ΔΡΑΣΥ–ΝΟΡΑΣΥ, ήταν επόμενο αυτή να παρακ­μάσει ολοκληρωτικά. Μετά από τις δημοτικο-νομαρχιακές εκλογές ουδέποτε κατόρθωσε να ανανήψει και παρά τις επανειλημ­μένες απόπειρες απέτυχε να διοργανώσει στοιχειωδώς αξιοπρεπή συγκέντρωση (μοναδική εξαίρεση η προσπάθεια για συντονισμό των δημοτικών και νομαρχιακών παρατάξεων στην τελευταία φάση του ΞΕΝΙΑ, την οποία επίσης προσπάθησαν να εμποδίσουν ορισμένοι «επαγγελματίες πρωτοπόροι»).

Η εξήγηση για τη σκοπιμότητα της ανακοίνωσης ίσως να βρίσκεται στην τελευ­ταία παράγραφό της και στην αναφορά στην Αριστερά που θα κάνει ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με κε­φαλαία στο κείμενο του ΝΑΡ), δηλ. στην προεκλογική συγκυρία. Ως πότε όμως θα μας δι­αλύουν οι μικροπολιτικές ιδιοτέλειες, οι λογι­κές «διασπώ άρα υπάρχω»; Με ποιό ήθος άραγε θα μπορέσουμε να πείσουμε τους ανθρώπους για την «κομμουνιστική απελευθέ­ρωση» ;


Αντωνίου Κατερίνα

Μαντζούτσου Αλέκα

Παπαδημητρίου Γιάννης

Σδράνης Γιάννης

Σκαμνέλος Σπύρος


ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΡ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Χαιρόμαστε που έχουμε την δυνατότητα να δημοσιεύσουμε μια απάντηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να γίνει ακόμη πιο γνωστή η επιχειρηματολογία, αλλά και το στυλ της επιχειρηματολογίας της σφοδρής επίθεσης που δεχτήκανε στην εκδήλωση για την ΟΑΣΗ. Η δημοσίευση της πολιτικότατης ανακοίνωσης μας ήταν απάντηση σε αυτό το στυλ και την λογική των επιχειρημάτων. Πάντως περιμέναμε μια πιο πολιτική και λιγότερο κακεντρεχή- ας μας το επιτρέψουν οι αγαπητοί συναγωνιστές – απάντηση. Στο παρελθόν θυμούμαστε έχουν γράψει και καλύτερες.


Παρόλα αυτά θα μας επιτρέψετε να κάνουμε τρία σχόλια .


1)Διατηρούμε εντός του κινήματος και όχι μόνο, το δικαίωμα να κοινωνούμε κάθε άποψη μας και να περνούμε το ρίσκο και την ευθύνη των επιλογών μας. Το κίνημα δεν είναι κόμμα νέου τύπου για να έχει δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Αλήθεια από πότε αγαπητοί συναγωνιστές είστε με τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και ιδιαίτερα στο κίνημα; Ούτε είμαστε λέσχη ή σέχτα μυημένων που τις διαφωνίες τους την κρατάνε καλά κρατημένες. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια ανοικτή εκδήλωση , μπροστά στα ΜΜΕ. Εμείς δεν υποτιμούμε τους πολίτες και τους εργαζόμενους. Πιστεύουμε πως οι πολίτες και οι εργαζόμενοι είναι αρκετά ώριμοι για να ξεχωρίσουν το τι είναι και το τι δεν είναι αυθεντικό, επαναστατικό και κομφορμιστικό. Εμείς ουδέποτε φοβηθήκαμε, ούτε υποτιμήσαμε τον κόσμο της δουλειάς. Κατά συνέπεια ουδέποτε προσπαθήσαμε να τον καθοδηγήσουμε. Εμπνεόμαστε από την ρήση του Κ.ΜΑΡΞ «η χειραφέτηση της εργατικής τάξης είναι έργο της ίδίας αυτής της εργατικής τάξης». Και σ’ αυτό το σημείο νομίζουμε πως βρίσκεται η ουσία των διαφωνιών μας. Εμείς δεν επιθυμούμε την ανοικτή διαμεσολάβήση- από επαγγελματίες της αστικής πολιτικής – στα κινήματα, για να μην παρεξηγηθούμε, τέτοιοι δεν είναι οι συγγραφείς του κειμένου. Η πολιτική λογική τους όμως οδηγεί εκεί, έχοντας την αυταπάτη πως βαδίζοντας χέρι , χέρι με την αστική, διαχειριστική πολιτική θα οικοδομήσουν ηγεμονίες. Που από την κατάκτηση του μερικού θα τους οδηγήσει στο συνολικό. Ετσι όμως το ξανάλεμε το κίνημα γίνεται το παν και ο σκοπός τίποτε. Αυτό κάνουν στα κινήματα, αυτό κάνουν στις δημοτικές, νομαρχιακές κινήσεις, αυτό κάνουν και στο ΣΥΡΙΖΑ. Απεναντίας εμείς θεωρούμε πως η επιτροπή αγώνα πολιτών , στο βαθμό που έγινε επικίνδυνη για την τοπική άρχουσα τάξη, έγινε όταν στηρίχτηκε στις γενικές συνελεύσεις των πολιτών και συγκρούστηκε με τα συμφέροντα(ΞΕΝΙΑ). Δηλαδή όταν σε μια μικρογραφία εκφράστηκε η ανατρεπτική και αρνητική δύναμη της ολότητας. Για να οικοδομηθεί μια κατάφαση πρέπει να περάσουμε από μια άρνηση της άρνησης, όπως άλλωστε έδειξε και ο Δεκέμβρης. Διαφορετικά κτίζουμε πάνω στην καπιταλιστική κανονικότητα, στον αστικό κομφορμισμό και τον διαχωρισμό που επιβάλει η δικτατορία του κεφαλαίου και του εμπορεύματος. Τον διαχωρισμό που επιβάλει ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός!!!!!


2) Εμείς δεν μπλέξαμε την ΔΡΑΣΥ-ΝΟΡΑΣΥ, οι αγαπητοί συναγωνιστές γιατί το κάνουν; Νομίζουμε πως αυτά που γράφουν για την ΔΡΑΣΥ – ΝΟΡΑΣΥ πρέπει να σχολιαστούν τόσο εντός της κίνησης , όσο και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Συγνώμη δεν μας πέφτει λόγος , αλλά μήπως με αυτά που γράφεται, αδειάζετε και συντρόφους σας εντός του εγχειρήματος; Η ΔΡΑΣΥ- ΝΟΡΑΣΥ είναι «από τα κάτω» εγχείρημα που διαφοροποιείται τόσο από το ΝΑΡ , όσο και το ΣΥΡΙΖΑ. Αποδεικνύοντας πως μπορεί να υπάρξουν πολιτικά πλαίσια και συσπειρώσεις που ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, μπορουν να παίξουν πρωτοπόρο – και όχι καθοδηγητικό- μαχητικό ρόλο. Μήπως αυτό φοβίζει κάποιους;


3)Όπως μπαίνει το ζήτημα στην ανακοίνωση του ΝΑΡ μόνο «κολλημένοι» θα μπορούσαν να το διαβάσουν ως προεκλογική ανακοίνωση. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το ΝΑΡ αποτελεί εγχείρημα μακράς πνοής και δεν συνδέεται με τις εκλογές. Πόσο μάλλον που για το τελευταίο που μπορεί να κατηγορηθούμε είναι για εκλογίστικες λογικές. Μήπως όμως συναγωνιστές σε αυτό το σημείο πρέπει να στρέψετε αλλού τα βέλη σας; Δεν ήταν το ΝΑΡ και το ΜΕΡΑ που στις προηγούμενες εκλογές έγραφε: Βρεθήκαμε στο δρόμο και στα κινήματα , να βρεθούμε και στις κάλπες; Ούτε το ΝΑΡ και το ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν που πρότεινε πρόσφατα να γίνει υποψήφια ευρωβουλευτίνα η Κ. Κούνεβα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις το ΣΥΡΙΖΑ νομίζουμε ήταν!!!!!!

Ενώ δεν είναι το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δυστυχώς ή ευτυχώς- δεν το εξετάζουμε τώρα – που μπορεί να αναγκαστεί να πει ένα μεγάλο ναι ή όχι στο κυβερνητισμό και στην διαχείριση. Ελπίζουμε μόνο οι αγαπητοί συναγωνιστές αλλά και συνολικά το ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν σωστά. Η καταστροφή της Ιταλίας χρονικά είναι πολύ κοντά μας.


ΝΑΡ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: