Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ


ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ- ΚΕΦΑΛΑΙΟ


Εργαζόμενοι - κτηνοτρόφοι - άνεργοι και μετανάστες

Ακόμα δεν άνοιξε η προεκλογική περίοδος, ακόμη δεν πήραν κυβέρνηση οι διάφοροι «σωτήρες» και βγήκαν όλα τα μαύρα κοράκια του κεφαλαίου και του δικομματισμού να κάνουν για μια φορά έφοδο για την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.

Η ΝΔ φαίνεται να την έχει «τάξει» στο μεγάλο πολυεθνικό κεφαλαίο στην ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ όπως αυτή η τάση εκφράζεται από την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ να οδηγηθεί στο χρηματιστήριο. Όμως δεν μας απαντάνε οι οπαδοί του χρηματιστηρίου. Πόσο πληρώνει το γάλα στους παραγωγούς η ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, κτλ, μήπως στο μισό της τιμής που πληρώνει η ΔΩΔΩΝΗ; Πόσο μεροκάματο πληρώνεται ο εργαζόμενος στην ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, κτλ, μήπως στο μισό που δίνει η ΔΩΔΩΝΗ; Όσο για την ποιότητα των προϊόντων και των τιμών που προσφέρει στους καταναλωτές η ΔΩΔΩΝΗ σε σύγκριση με τις ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, κτλ, ας το αφήσουμε καλύτερα. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, η εμμονή της ΝΔ στην προοπτική του χρηματιστηρίου έχει τη βάση της στις υποσχέσεις και τους όρκους που έχει δώσει στα μεγάλο αφεντικά (ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, κτλ,) για να την στηρίξουν προεκλογικά. Υποσχέσεις και όρκους για το ξεπούλημα μιας από τις πλέον κερδοφόρες εταιρίες στο κλάδο των γαλακτοκομικών βιομηχανιών.

Το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα η «Αργυρική» πλευρά του σχεδιάζει να οδηγηθεί η ΔΩΔΩΝΗ στην Ένωση Γεωργικών συνεταιρισμών και στον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό - ΠΙΝΔΟΣ. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ προτείνει επί της ουσίας να καταλήξει η γαλακτοβιομηχανία στους μεγαλοκτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους που κουμαντάρουν τις Ενώσεις - ΠΙΝΔΟ και στο μεγάλο ντόπιο κεφαλαίο, π.χ ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ που συμμαχεί με την ΠΙΝΔΟ. Το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να παρουσιάσει το πούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ στην ΠΙΝΔΟ - ΕΝΩΣΕΙΣ ως νίκη των κτηνοτροφών, ως την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του αγροτικού κινήματος να οδηγηθεί η εταιρία στους «φυσικούς φορείς». Αλλά πουθενά δεν θα μας πει πόσα είναι και πότε θα πληρωθούν τα χρέη των ενώσεων στους εργαζόμενους (8 μήνες έχουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στην Ένωση Καλπακίου, μια Ένωση που οδηγείται στο κλείσιμο). Επίσης οι Ενώσεις δεν πρόκειται να μας πούνε πόσα χρωστάνε στο ΙΚΑ και στις τράπεζες; Μήπως με τα κέρδη της ΔΩΔΩΝΗΣ σχεδιάζουν οι γραφειοκράτες και οι κομματάρχες των Ενώσεων να ξεχρεώσουν τα χρέη που η αφερέγγυα πολιτική τους έχει συσσωρεύσει στις πλάτες των Ενώσεων και των παραγωγών; Ενώ στη συνεχεία αφού χρεώσουν την ΔΩΔΩΝΗ, να την οδηγήσουν με ελάχιστο τίμημα στις αγκαλιές της ΦΑΓΕ - ΔΕΛΤΑ κτλ; Αλήθεια αυτό δεν έγινε στην ΟΛΥΜΠΟ και ΑΓΝΟ; Η ΠΙΝΔΟΣ που θέλει να σώσει τους κτηνοτρόφους γιατί δεν γράφει άλλους πτηνοτρόφους στο πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό; Μήπως για να τους αναγκάζει να δίνουν τα κοτόπουλα τους με 30 δρχ πιο φτηνά στον ΝΙΤΣΙΑΚΟ, ώστε να ξεπληρώνει τις όποιες οικονομικο - πολιτικές συμφωνίες; Στον ΝΙΤΣΙΑΚΟ όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ, με τον βούρδουλα πάνω από το κεφάλι τους και με μεροκάματα και μισθούς πείνας!! ’ραγε αυτό το μοντέλο εργασιακών σχέσεων ονειρεύονται οι γραφειοκράτες της ΠΙΝΔΟΥ και των ΕΝΩΣΕΩΝ; Το να οδηγηθεί η ΔΩΔΩΝΗ στις εκφυλισμένες - γραφειοκρατικοποιημένες καπιταλιστικές επιχειρήσεις τύπου Ένωσης, στους μεγαλοκτηνοτρόφους και μεγαλοπτηνοτρόφους όχι μόνο δεν αποτελεί ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των αγροτών και κτηνοτροφών αλλά πλήρη αναίρεση του.

Οι συνεταιρισμοί μέσα στο υπάρχον σύστημα της αγοράς, εάν λειτουργούν σωστά και δεν υπάρχει κακοδιαχείριση δεν μπορούν παρά να είναι μια επιτυχημένη ιδιωτική καπιταλιστική επιχείρηση που θα βγάζει κέρδη για λογαριασμό των μεγάλων κτηνοτροφικών και αγροτικών μονάδων. Π.χ η Ολλανδία που ο αγροτικός τομέας έχει μειωθεί στο 5%, και οι συνεταιρισμοί γάλακτος είναι πολυεθνικές επιχειρήσεις. Πάντως και στις δυο περιπτώσεις (είτε πολυεθνική εταιρία είτε γραφειοκρατική καπιταλιστική επιχείρηση) ο μικρός και μεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος μπαίνει στο περιθώριο και οδηγείται στην εξαφάνιση, ιδιαίτερα σήμερα που η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχει στόχο την περαιτέρω μείωση του αγροτικού - κτηνοτροφικού τομέα σύμφωνα και με την πολιτική της ΕΕ. Η κοινοπραξία ΠΙΝΔΟΥ- ΕΝΩΣΗΣ, εάν τελικά επιτρέψουμε να αγοράσει την ΔΩΔΩΝΗ, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στο όνομα του ανταγωνισμού θα επιχειρήσει να παίρνει το γάλα σε οποία τιμή θέλει, όπως κάνει η ΠΙΝΔΟΣ με την τιμή του κοτόπουλου που είναι 7 χρονια παγωμένο και από όποιον θέλει (κύρια από τους μεγάλους κτηνοτρόφους - αγελαδοτρόφους) και να χειροτερεύσει τις συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, καθώς από κει βγάζει τα μεγαλύτερα κέρδη.

Από την πλευρά μας υποστηρίζουμε ότι το δίκαιο αίτημα να οδηγηθεί η γαλακτοβιομηχανία στους παραγωγούς είναι ανεφάρμοστο στον υπάρχοντα τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, σε ένα σύστημα που έχει σκοπό το κέρδος των πολυεθνικών και των ντόπιων κεφαλαιοκρατών, σε ένα σύστημα που η πολιτική εξουσία μοιράζεται σε αυτά τα κόμματα και τους πολιτικούς που λειτουργούν σαν «πράκτορες» της οικονομικής εξουσίας, σε ένα σύστημα που η πλειοψηφία των λαών καταναλώνει τα σκουπίδια των πολυεθνικών (μεταλλαγμένα). Το αίτημα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των αγροτών και των εργαζόμενων μόνο σε ένα σύστημα όπου δεν θα υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, όπου η οικονομική και πολιτική εξουσία θα μοιράζεται σε όλο τον εργαζόμενο λαό. Για την οικοδόμηση ενός τέτοιου συστήματος παλεύει το ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Εργαζόμενοι- κτηνοτρόφοι- άνεργοι και μετανάστες

’μεσα πρέπει να ισχυροποιηθεί το κοινό μέτωπα πάλης των αγροτών-εργαζόμενων- καταναλωτών, που θα παλεύει: ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ Η ΔΩΔΩΝΗ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Μόνο κάτω από αυτό το καθεστώς μπορεί να εξασφαλίζονται τιμές για τους παραγωγούς, συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους και ποιότητα για τους καταναλωτές.

Για την περαιτέρω αύξηση της τιμής στο γάλα, και στους μισθούς

Για ευνοϊκή μεταχείριση των Ενώσεων και της ΔΩΔΩΝΗΣ από μια κρατική ΑΤΕ.

Για ίσα δικαιώματα σε μόνιμους και εποχιακούς εργαζόμενους, για προσλήψεις μόνιμων εργαζόμενων και την μονιμοποίηση εποχιακών για μια ενιαία συνδικαλιστική έκφραση σε μόνιμους και εποχιακούς, δηλαδή για ένα σωματείο εργαζόμενων που θα περιλαμβάνει μόνιμους και εποχιακούς στην ΔΩΔΩΝΗ.

ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: