Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

ΟΤΑΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ Ν' ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ


ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ –ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αφού το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του έφτιαξαν πόλεις κλουβιά και κολαστήρια, ξεπουλώντας τα πάντα στους μεγαλοκαρχαρίες εργολάβους , τώρα δεν έχουν τι να κάνουν τα σκουπίδια που η υπερκαταναλωτική κοινωνία μας παράγει. Έτσι η υπόθεση διαχείριση των σκουπιδιών μετατρέπεται σε ένα μεγάλο πολιτικό παιχνίδι όπου ως συνήθως «όποιος έχει μαχαίρι τρώει πεπόνι» και οι υπόλοιποι ζούνε από και μαζί με τα υπολείμματα του μεγάλου φαγοποτιού. Εν ολίγοις κοινωνία και πολιτεία σκουπίδι - κοινωνία και πολιτεία για πέταμα, που παραμένει όρθια από την δική μας αδυναμία να την αποσύρουμε ως ληγμένο υλικό.

Ενα τέτοιο παιχνίδι παίζεται και με την υπόθεση των ΧΥΤΑ στα Γιάννενα με τελευταίο θύμα τους κάτοικους του ελληνικού, οι οποίοι όμως με μόνα όπλα την απόφασή τους να μην αποδεχτούν την εξορία που τους προδιαγράφουν και τη ζωή τους που την κάνουν αλυσίδα για να μην περάσουν κυβέρνηση, δήμαρχοι , νομάρχης, εργολάβοι, ΜΑΤ και σκουπίδια. Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, από την ώρα της σύνταξης της μελέτης, όταν έγινε σε όλους ξεκάθαρο πως ήταν μια μελέτη που χώραγε παντού, με μόνο κριτήριο την όσο το δυνατόν μικρότερη σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες και την αποφυγή του περιβόητου πολιτικού κόστους!!!

Από την περιοχή μας μέχρι την Αθήνα όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση και η Τ.Α. αδυνατούν - καλύτερα δεν θέλουν να προχωρήσουν - στο να συντάξουν ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο, ενιαίο και πάνω απ' όλα ανθρωποκεντρικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων (αστικά/ οικιακά, ζωικά, βιομηχανικά/ τοξικά, νοσοκομειακά, υγρά απορροών, κ.ο.κ.). Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν εκατοντάδες ανεξέλεγκτες χωματερές σαν τον Κουρουπητό, απαρχαιωμένη διαχείριση των ΧΥΤΑ, επικίνδυνες χωματερές για πρόκληση πυρκαγιών, για τη δημόσια υγεία (Δουρούτη, Ψυτάλλεια, Νέα Λιόσια, Ταγαράδες, κ.α.), με συνεχείς εκλύσεις τοξικών ουσιών (μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα, κλπ) και κατολισθήσεις. Όταν οι εργαζόμενοι και η νεολαία παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ (Δυτ. Αθήνα, Καρβουνάρι, Ελληνικό), προσπαθώντας με εκφοβισμό και καταστολή να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο, όταν σε άλλες χώρες αυγαταίνει η Ανακύκλωση, η μετατροπή των απορριμμάτων σε πράσινη ενέργεια και τα ΧΥΤΥ (ο ορθολογικός διαχωρισμός που αποτελεί το 10-15% του σημερινού όγκου σκουπιδιών).

Οι εργαζόμενοι, τα χωριά και η νεολαία δεν έχουν άλλη επιλογή από την ανυποχώρητη αντίσταση στα σχέδια απερήμωσης ολόκληρων περιοχών και μόνιμης υπονόμευσης του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα. Δεν πτοούνται όταν βλέπουν μπουλντόζες και πεινασμένους εργολάβους, ΜΑΤ καταστολής και επίμονα τηλέφωνα στον εισαγγελέα του Πανοζάχου και του Καχριμάνη να προχωρήσει σε συλλήψεις ή να χτυπήσει στο ψαχνό.

Ενώ την ίδια ώρα μεθοδεύουν την πίεση και κλείνουν (Δήμος Μπιζανίου) τη χωματερή στη Δουρούτη, πασχίζοντας να δημιουργήσουν συγκρούσεις ανάμεσα στα χωριά, για να γίνουν τα Γιάννενα«Κόσοβο». Για να διασπάσουν το λαό και τους εργαζόμενους, που πλήττονται το ίδιο από τα οικονομικά συμφέροντα και τα απόβλητα . Καθώς είναι κατανοητό από την πλευρά μας πως όσο δίκαιο έχουν οι κάτοικοι του ελληνικού άλλο τόσο δίκαιο έχουν και οι κάτοικοι της Πεδινής που ζούνε δίπλα στην χωματερή της Δουρούτης. Μόνο που πρέπει να παλέψουν μαζί ενάντια σε αυτά τα συμφέροντα που μας αφήνουν να ζούμε μαζί με τα σκουπίδια και τις χωματερές.

Σήμερα χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση τα σωματεία του νομού, οι φορείς, οι εργαζόμενοι κι η νεολαία, οι φοιτητικοί σύλλογοι κι η διανόηση, τα Γιάννενα και τα χωριά οφείλουν και πρέπει να σηκώσουν πλατύ κίνημα αλληλεγγύης και αγωνιστικής επιφυλακής απέναντι σ' αυτή την επίθεση. Να αγωνιστούν για μια άμεση επιστημονική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών, δίχως να στέκονται εμπόδιο μικρά και μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, δίχως να στέκεται εμπόδιο το πόσο θα στοιχίσει αυτή η λύση.

Να αγωνιστούν:

Τώρα κλείσιμο όλων των χωματερών.

Έναρξη της Ανακύκλωσης & της μετατροπής των απορριμμάτων σε ενέργεια.

Δημιουργία ΧΥΤΥ.

Το κόστος να το πληρώσει το κεφάλαιο, γιατί αυτό ρυπαίνει...

Είμαστε όλοι απ' το Ελληνικό...Είμαστε όλοι απ΄ την Πεδινή…

Είμαστε όλοι μαζί ενάντια στο κεφάλαιο και τα πολιτικά σκουπίδια του( κυβερνήσεις, δημάρχους και νομάρχες). Ας τους πετάξουμε στο κάλαθο των ιστορικών απόβλητων , μαζί με τις λέξεις φτώχια, πόλεμος, εκμεταλευση, καταπίεση, αλλοτρίωση, μόλυνση του περιβάλλοντος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: