Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Όχι στην εγκατάσταση του Εργοστασίου Φυσικού Αερίου στην καταπράσινη παραλιακή ζώνη της Πέρδικας


Αγρότες, εργάτες, εργαζόμενοι, νεολαίοι,
Αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν σε αυτή την μικρή γωνιά της Ελλάδας, την πιο φτωχή της Ευρώπης, τη Θεσπρωτία, να δημιουργούνται τόσα πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα; Λύματα και συνεχής υποβάθμιση του Καλαμά, Ασφαλτικά στη Λωρίδα Σαγιάδας δίπλα σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή ιχθυοκαλλιεργειών, Διανομαρχιακός ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι δίπλα στα σπίτια, χωματερή στο «Κωτσέκι» που λειτουργεί ανεξέλεγκτα με κλειστό τον ΧΥΤΑ της Κορύτιανης, αποθήκες καυσίμων στην Πλαταριά και τώρα Σταθμός συμπίεσης Φυσικού Αερίου στην Πέρδικα, δίπλα στις πιο όμορφες παραλίες του Ιονίου, στο Καραβοστάσι και την Αρίλλα, ανάμεσα από τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία, μέσα σε εκτεταμένους αιωνόβιους ελαιώνες. Αλήθεια τι άλλο μας περιμένει;
Την ίδια στιγμή η γεωργία, η κτηνοτροφία δέχεται τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΚΑΠ και όλων των κυβερνήσεων, ενώ η ανεργία πλήττει σκληρά τον τόπο μας.
Κάποιοι βέβαια θα μας μιλήσουν για τα «μεγάλα έργα» και για την «Θεσπρωτία της ανάπτυξης», Μόνον που μαζί με τα «μεγάλα έργα» μας ήρθαν και όλα αυτά τα προβλήματα. «Ανάπτυξη ανάπηρη, πάλι μας τάζουν», για να παραφράσουμε τον ποιητή. Πάλι προσχηματικές μελέτες, πάλι κάποιοι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Πάλι στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης ανάπτυξης προσπαθούν να κάνουν έργα στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, με καύσιμη ύλη τον εργαζόμενο άνθρωπο και το περιβάλλον.
Στην περίπτωση της Πέρδικας μιλάμε για έναν αγωγό Φυσικού Αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας, που περνάει από την Ήπειρο, αλλά η Ήπειρος …«δεν θα πάρει», γιατί είναι ασύμφορο το δίκτυο διανομής, αφού δεν υπάρχει «σοβαρή» πελατεία (βιομηχανία)! Οι φτωχοί φτωχότεροι δηλαδή…
Tο φυσικό αέριο είναι πιο ήπια προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας. Όμως οι κάτοικοι δεν μπορούν να δεχθούν μια βιομηχανική μονάδα που χωροθετείται στην καρδιά μιας τουριστικής και γεωργικής περιοχής, που θα έχει κτιριακές εγκαταστάσεις 3000 τ.μ., με 3 φουγάρα ύψους 35μ.και διαμέτρου 3μ.και ένα ακόμη 20μ., με διάμετρο 2μ., με αρχική ισχύ 5 μεγαβάτ σε πρώτη φάση, που με άλλες τρεις φάσεις θα φτάσει τα 42,7 μεγαβάτ!. Που θα παράγει ρύπους και μεγάλους θορύβους, εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων (και λόγω μεγάλης σεισμικότητας της περιοχής), προσβάλλει βάναυσα την αισθητική του τοπίου, απειλεί την υγεία των κατοίκων και που θα προσφέρει 8-10 θέσεις απασχόλησης!!! Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσες θέσεις θα χαθούν από τον τουρισμό ή από την γεωργία.
Και αναρωτιέται κανείς, η ΔΕΠΑ, τα Υπουργεία, οι μελετητές δεν είδαν την περιοχή, δεν εξέτασαν άλλες εναλλακτικές λύσεις, δεν έμαθαν ότι το Ειδικό Χωροταξικό την εντάσσει στις δυναμικά αναπτυσσό-μενες τουριστικά περιοχές, ανεξάρτητα βέβαια από το μοντέλο τουρισμού που έχει επιλεγεί. «Μη σημαντικές» θεωρεί η Προμελέτη τις επιπτώσεις στον περιβάλλον και στις δραστηριότητες της περιοχής!
Ήδη οι κάτοικοι και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρδικας αντέδρασαν άμεσα. Προχώρησαν σε Λαϊκή Συνέλευση, συγκρότησαν Κίνηση Πολιτών, ετοιμάζονται για περαιτέρω ενέργειες (ενημέρωση, κλπ.). Εμείς χαιρετίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της Πέρδικας, που αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αγώνων του Θεσπρωτικού λαού. Ο αγώνας των κατοίκων της Πέρδικας πρέπει να γίνει αγώνας όλων μας, γιατί αν σπάσει ένας κρίκος τοπικής κοινωνίας, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες για όλους.
Η «Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα» θέλει να βάλει με έμφαση τα εξής ζητήματα :
1. Την ανάγκη ενιαιοποίησης και αλληλεγγύης όλων αυτών των αγώνων, γιατί «προχθές» είχαμε τον αγώνα των Σαγιαδινών, «χθές» είχαμε τον αγώνα των κατοίκων του Καρβουναρίου, σήμερα έχουμε την Πέρδικα. Αύριο ποιος ξέρει τίνος είναι η σειρά;
2. Πίσω απ΄όλες αυτές τους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις βρίσκεται η κοινωνία της μόλυνσης που στην πρώτη γραμμή βάζει το καπιταλιστικό κέρδος, που τσακίζει τον εργαζόμενο άνθρωπο, εκμεταλλεύεται άγρια την φύση και καταστρέφει το περιβάλλον.
Σήμερα έρχονται να δώσουν την χαριστική βολή σε όσες ομορφιές μας χάρισε πλουσιοπάροχα η φύση και απέμειναν στη Θεσπρωτία της ανεργίας και της εγκατάλειψης της αγροτικής παραγωγής. Γι’ αυτό πρέπει όλοι οι Περδικιώτες, όλοι οι Θεσπρωτοί να ενημερωθούν και να συντονίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που με την ανοχή ή την σύμφωνη γνώμη των ντόπιων παραγόντων, σχεδιάζουν έργα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος του λαού.

Ο αγώνας των κατοίκων της Πέρδικας είναι υπόθεση όλων μας


Ηγουμενίτσα 15-10-2007


Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν αναφέρετε καθόλου τις επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο εργοστάσιο στην περιοχή μας. Και αυτό που περιγράφετε είναι εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και όχι συμπιεστής.