Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Το Ρυθμιστικό του ΥΠΕΧΩΔΕ Καλογιάννη-Καχριμάνη-Γκόντα πουλάει το περιβάλλον

To καλοκαίρι που τελειώνει, θα μείνει στην ιστορία ως το καλοκαίρι της καταστροφής του περιβάλλοντος. Όχι μόνο γιατί η Αττική κάηκε για άλλη μια φορά, όχι απλώς γιατί το πράσινό της θυσιάστηκε στο βωμό των «οικοδομικών συνεταιρισμών» διαφόρων επαγγελματικών συντεχνιών. Όχι μόνο γιατί η λίμνη Παμβώτιδα μετατρέπεται σε στέρνα, με τη συνεχιζόμενη και ανεξέλεγκτη δόμηση να την κλείνει ασφυκτικά και τη μόλυνση και τον υπερτροφισμό να μην είναι πλέον αναστρέψιμα.
Το καλοκαίρι φεύγει και αφήνει πίσω του δεκάδες αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζουν την αλυσίδα αυτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες νομιμοποιούν την τσιμεντοποίηση, την ανεξέλεγκτη δόμηση, τη θυσία του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους και της μικροαστικής αντίληψης «ένα σπιτάκι όπου να’ ναι να στεγάσω τα παιδιά μου» που γεννάει βίλες και βιλίτσες και υποκαθιστά τις πραγματικές και υπαρκτές οικιστικές ανάγκες.
Τέτοια απόφαση είναι και το ρυθμιστικό του λεκανοπεδίου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τις επιστημονικές υποδείξεις των μηχανικών και έφτιαξε ένα σχέδιο που νομιμοποιεί τον περιβαλλοντικό βιασμό του λεκανοπεδίου τα τελευταία χρόνια.
Νομιμοποιεί όλες τις παραβάσεις που έχουν γίνει γύρω από τη λίμνη, τα αναχώματα, την «τραπεζοποίηση» του παραλιμνίου, σφυρίζει αδιάφορα και είναι ασαφές απέναντι στο εγκληματικά παράνομο ΚΤΕΛ στην οδό Παπανδρέου και με δήθεν περιβαλλοντική συνείδηση «παραχωρεί» ολόκληρο το στρατόπεδο Βελισσαρίου για να θολώσει τα νερά.
Συμμαχεί και καλύπτει τους τοπικούς κυβερνητικούς φορείς, τον δήμαρχο και το νομάρχη που τα τελευταία επτά χρόνια έχουν μετατρέψει τη λίμνη σε χαβούζα, με γνώμονα το κέρδος και τη μόνιμη, αστεία επίκληση στη «βαριά βιομηχανία μας, τον τουρισμό». Έτσι γέμισε ο τόπος τραπεζοκαθίσματα που έχουν καταλάβει ελεύθερους χώρους, έτσι ο νομάρχης έφτιαξε τον «πεζόδρομο» στο παραλίμνιο, στον οποίο όμως κινούνται αυτοκίνητα, έτσι παίρνει θάρρος και ο ακροδεξιός πρόεδρος-εκδότης (όχι, η διαπλοκή είναι ιδέα σας) του Νησιού και μπαζώνει τη λίμνη και κόβει το δάσος.
Τέτοιες αποφάσεις σαν το Ρυθμιστικό έκαψαν την Αττική πριν δύο βδομάδες. Η εκτός σχεδίου και ανεξέλεγκτη δόμηση έχει νομιμοποιηθεί με τέτοιου είδους αποφάσεις, με την ανοχή ακόμη και της καθεστωτικής Αριστεράς και έτσι φτάσαμε στο αδιέξοδο, να καίγονται σπίτια που είναι νόμιμα, αλλά μέσα στο δάσος.
Στα Γιάννενα, η διαφορά είναι ότι θα «καεί» η λίμνη. Όλη η προνομιακή περιοχή, προστατευόμενη υποτίθεται σήμερα, αλλά με το κράτος να κάνει «στραβά μάτια» στις ατέλειωτες παραβιάσεις του νόμου και τις καταπατήσεις, θα παραχωρηθεί στα επενδυτικά συμφέροντα με γνώμονα τη «φιλετοποίηση» της γης και «δόλωμα» τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που στην πραγματικότητα σημαίνει φτηνά εργατικά χέρια.

Η λογική της «βιώσιμης ανάπτυξης» έχει δημιουργήσει μια αφόρητη αστική πραγματικότητα. Ο καπιταλισμός με το δόγμα «ο ρυπαίνων πληρώνει» έχει δημιουργήσει το αντίθετο, ο «πληρώνων να ρυπαίνει». Ο Οργανισμός του ρυθμιστικού θα έχει έσοδα από τα πρόστιμα που θα μπαίνουν στους «περιβαλλοντικά παράνομους», όπως περίπου δηλαδή το ΥΠΕΧΩΔΕ φέτος ανερυρθίαστα κοστολόγησε τους παράνομα καλυμμένους ημιυπαίθριους και τους νομιμοποίησε εν μια νυκτί, ανοίγοντας το δρόμο για ακόμη πιο ασφυκτικές πολυκατοικίες. Καμία παράβαση (π.χ. ΚΤΕΛ στην Παπανδρέου) δεν αποκαθίσταται, γιατί ακριβώς το περιβάλλον είναι κοστολογημένο πλέον και δεν αντιμετωπίζεται στη λογική του διάσταση: Ότι είναι ζωτική η ύπαρξή του και όχι το αντίτιμο της καταστροφής του.
Να ξηλωθεί άμεσα το ΚΤΕΛ στην Παπανδρέου και ο παραλίμνιος «πεζόδρομος» του νομάρχη
Να δοθεί στο δήμο Ιωαννιτών ολόκληρο το στρατόπεδο Βελισσαρίου και να γίνει αποκλειστικά και μόνο χώρος πρασίνου, χωρίς ούτε ένα κτίριο (νομαρχία, αστυνομία) εντός του.
Όχι στην εμπορευματοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος. Όχι στην πόλη-επιχείρηση που κοστολογεί το αστικό περιβάλλον και το πουλάει κομμάτι-κομμάτι, εις βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
Να επανέλθουν οι Υδροβιότοποι του Περάματος, της Κατσικάς και Ανατολής-Κατσικάς στο καθεστώς, πριν χαρακτηριστούν εκτός σχεδίου πόλεως, τους οποίους τώρα το Ρυθμιστικό σχέδιο των Καλογιάννη-Καχριμάνη-Γκόντα, οι οποίοι τους παραδίδουν στους μεγαλοεργολάβους κτηματίες για τσιμεντάρισμα.
Να απαγορευτεί άμεσα και εντελώς η εκτός σχεδίου δόμηση. Να κατεδαφιστούν άμεσα όλα τα αυθαίρετα. Να καταγραφούν και να προστατευτούν οι δασικές περιοχές.
Φτηνή επιδοτούμενη πρώτη κατοικία για όλους, με κοινωνικά κριτήρια

ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ
Ιωάννινα 31/08/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: