Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Κάλεσμα του ΝΑΡ Μαγνησίας στην πανελλαδική διαδήλωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες Λάρισας

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες της Λάρισας

Η εν ψυχρώ δολοφονία, του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, ήταν η σπίθα που άναψε την νεολαίστικη και κοινωνική εξέγερση, που εκδηλώνεται στους δρόμους όλης της χώρας.
Η νεολαία που βγήκε στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα, με κάθε τρόπο και μέσο, είδε μέσα από αυτήν την δολοφονία, όχι τον μεμονωμένο «τσαμπουκά» του νταή αστυνόμου, αλλά, τον «τσαμπουκά» με τον οποίο η κυβέρνηση πέρασε το νόμο για τα Πανεπιστήμια εν μέσω αντιδράσεων όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, τον «τσαμπουκά» με τον οποίο πέρασαν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), τον «τσαμπουκά» με τον οποίο μένει ατιμώρητη η αστυνομική βία, τον «τσαμπουκά» με τον οποίο καλύπτονται όλα τα σκάνδαλα.
Η περίοδος που διανύουμε αναδεικνύει πολύ έντονα ότι οι πολιτικές που για δεκαετίες ακολουθήθηκαν έχασαν τη συναίνεση κι ανοχή της κοινωνίας. Τα 28 δις που η κυβέρνηση παραχώρησε στις τράπεζες είναι από τη λεηλασία της ζωής μας κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί πια από κανέναν. Είναι η απίστευτη κερδοφορία τους σε βάρος του μισθού μας, η αύξηση των ωρών εργασίας μας, η ακρίβεια, τα επιτόκια των δανείων, η αύξηση των χρόνων δουλειάς μας, η ανασφάλιστη εργασία, η ανεργία… Η κρίση του καπιταλισμού είναι η κατάσταση που πρέπει μας κάνει να πιστέψουμε πως είμαστε η λύση και όχι το πρόβλημα. Σήμερα, που χιλιάδες βρίσκονται στο δρόμο και διεκδικούν, είναι η στιγμή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαζί τους, στη διαδήλωση, στην απεργία, στη συνέλευση. Κόντρα στον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό που για άλλη μια φορά, απέδειξε ότι είναι πλήρως ενσωματωμένος με τα συμφέροντα των ισχυρών. Με εμπιστοσύνη στις συλλογικές δυνάμεις των αγωνιζόμενων, με αμεσοδημοκρατικές μορφές οργάνωσης της συζήτησης και της πάλης μας
Επίσης, πρέπει να πιστέψουμε στη νίκη των συλλογικών μας αγώνων αυτή τη στιγμή που το δικαίωμα για συνδικαλισμό όχι μόνο αμφισβητείται αλλά γίνεται προσπάθεια να εξοντωθεί, απειλώντας με την ίδια μας τη ζωή εμάς που θέλουμε να συνδικαλιστούμε. Αυτό είναι καταφανέστατο από την επίθεση που δέχτηκε η συνδικαλίστρια Κ. Κούνεβα. Δύο τραμπούκοι της επιτέθηκαν με βιτριόλι και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Η Κούνεβα και το σωματείο της αγωνίζονται για την υπεράσπιση των εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς σκληρής εκμετάλλευσης, και οργανώνει Ελληνίδες και μετανάστριες. Η εργαζόμενη που δέχθηκε δολοφονική επίθεση, έχει δεχθεί πλήθος εξώδικων, διώξεις, τραμπουκισμούς και πιέσεις, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς. Είναι εργάτρια και μετανάστρια και για αυτό κάποιοι δεν μπορούν να ανεχτούν τον αγώνα και τη στάση της. Η κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη. Σοβαρή ευθύνη έχουν και οι μηχανισμοί της επιθεώρησης εργασίας και των υπουργείων, που γνωρίζουν πολύ καλά και αδιαφορούν (ή υποβοηθούν) τις εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα, την βάναυση εκμετάλλευση των μεταναστών, την βαρβαρότητα των εργολάβων, όπως του εργοδότη της Κούνεβα. Και αυτή η δολοφονική επίθεση, προστίθεται στα αλλεπάλληλα κρούσματα καταστολής και αυταρχισμού που η κυβέρνηση και το κεφάλαιο εξαπολύουν ενάντια σε όσους αντιστέκονται, σε όσους αντιδρούν στην βάρβαρη αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση και πολιτική τους. Δολοφονίες νέων, πυροβολισμοί σε μαθητές, χημικά, συλλήψεις και ξύλο στους διαδηλωτές, απολύσεις και τραμπουκισμοί σε εργάτες, είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής της διαρκούς και σκληρής λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της παιδείας και υγείας της αγοράς και του χρήματος, των αντιασφαλιστικών νόμων, των αντεργατικών μέτρων της Ε.Ε., της συνολικής αντεργατικής επίθεσης ΝΔ, Ε.Ε., Κεφαλαίου και συναινετικής «αντιπολίτευσης» ΠΑΣΟΚ.

Για όλους αυτούς τους λόγους η εξέγερση αυτή είναι πέρα για πέρα δίκαιη. Αυτό το κίνημα βίωσε την δολοφονική κρατική καταστολή ως γενικευμένη επίθεση του κράτους στην νεολαία και έθεσε στόχους οι οποίοι δεν είχαν για το σύστημα καμία διαπραγματευσιμότητα, γιατί ακριβώς υπερέβαιναν τα όρια του. Επομένως, η θεσμική εξουσία (πολιτική, δικαστική κατασταλτική) έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια της: τίποτα που να μπορεί να διαχειριστεί με προϋποθέσεις ισχύος, καμία συναινετική διαπραγμάτευση, καμία θεσμική διέξοδος από την κρίση, μόνο σύγκρουση. Η κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτίσει με κάθε τρόπο αυτό το κύμα διαμαρτυρίας το αντιμετωπίζει με δολοφονική καταστολή και με επιστράτευση όλων των φανερών και αφανών μηχανισμών ασφαλείας, με μαζική τρομοκρατία, με αθρόες συλλήψεις και προσαγωγές. Το κλίμα τρομοκρατίας των τελευταίων ημερών (προσπάθειες για κατάργηση των διαδηλώσεων και του ασύλου, σκλήρυνση της αστυνομικής βίας, αθρόες συλλήψεις, χρήση τόνων χημικών αερίων στις διαδηλώσεις, ενεργοποίηση ακραίων φαινομένων «αγανακτισμένων» πολιτών και προβοκατόρικες ενέργειες), αποτελεί την πιο αντιδραστική έκφραση κρατικής πολιτικής μετά την μεταπολίτευση. Το κλίμα αυτό τρομοκρατίας καλλιεργήθηκε και στην πόλη της Λάρισας, με την συμπόρευση του Δήμαρχου και του πρόεδρου του Εμπορικού συλλόγου, που παρότρυναν τους πολίτες να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και αντικειμενικά υποβοηθήθηκε από τις πολιτικές απόψεις εκείνων που μίλαγαν για «εισαγόμενους και μεταφερόμενους προβοκάτορες».
Απότοκος αυτού του κλίματος στην πόλη ήταν οι συλλήψεις 25 νέων από τους οποίους, οι 17 είναι ανήλικοι μαθητές/τριες σχολείων της πόλης, οι υπόλοιποι φοιτητές, και νέοι μετανάστες της πόλης και η απόδοση ενός βαρύτατου κατηγορητηρίου στους 19 από αυτούς που βασίζεται στον «τρομονόμο». Μερικές από τις εξωφρενικές κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι:
«συμμετοχή σε δημόσια συνάθροιση πλήθους, ….συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση ομάδας/εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δεν σχηματίστηκε περιστασιακά αλλά με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα και με υποδομή τέτοιας έκτασης και δυναμικής, που διέθετε ποικίλα τεχνικά μέσα πάσης φύσεως….»
Επιπλέον αυτών οι κατηγορούμενοι, διέπραξαν ακόμη ένα έγκλημα! «…απηύθυναν προς τους αστυνομικούς τις φράσεις «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι», προσβάλλοντας έτσι την τιμή και την υπόληψη τους».
Είναι η πρώτη φορά που ο αντιτρομοκρατικός νόμος ενεργοποιείται για να καταστείλει ένα κίνημα.Η Δικαιοσύνη λειτούργησε ως κατασταλτικός μηχανισμός, με τη πλέον κατάφωρη παραβίαση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, συντάσσοντας κατηγορητήριο, μόνο με τις καταθέσεις αστυνομικών, χωρίς να δεχτεί αυτόπτες μάρτυρες υπεράσπισης και προφυλακίζει 4 από τους συλληφθέντες χωρίς να τηρήσει τις προϋποθέσεις που ο Νόμος θέτει για την επιβολή του μέτρου της προσωρινής κράτησης (έλλειψη μόνιμης κατοικίας, ύποπτος φυγής).
Η μεγαλειώδης διαδήλωση μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων την Παρασκευή 9 Γενάρη ημέρα μνήμης για το Νίκο Τεμπονέρα έσπασε στο δρόμο τον τρομοκρατικό κλοιό που προσπάθησαν να επιβάλλουν η κυβέρνηση, οι κρατικοί μηχανισμοί και οι δυνάμεις καταστολής. Παρά το γενικευμένο κλίμα καταστολής των εξεγερσιακών νεολαιίστικών αγώνων, το κίνημα για άλλη μια φορά απέδειξε ότι συνεχίζει και κλιμακώνει με αμείωτη ένταση και δυναμική, θέτει ως στόχο την ανατροπή της φονικής κυβέρνησης της ΝΔ και της πολιτικής της, της σύμπραξης του ΠΑΣΟΚ και των κατευθύνσεων της Ε.Ε., είναι αποφασισμένο να συνεχίσει μέχρι την νίκη. Απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρόνια κοινωνική σύγκρουση, η κυβέρνηση, με την πλήρη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και την ανοχή ή τη στήριξη των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, απαντά με μια προκλητική επίδειξη αυταρχισμού και ένα κατασταλτικό πογκρόμ στον κόσμο του κινήματος. Στη μαζική κινητοποίηση, οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε απρόκλητη επίθεση στην πορεία. Το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» επί της εφαρμογής του προχώρησε με μαζικές προσαγωγές και συλλήψεις μετά το τέλος της διαδήλωσης, με άγριο ξυλοκόπημα σε φοιτητές και εργαζομένους, απομονώνοντας και περικυκλώνοντας διαδηλωτές (ακόμα και σε εισόδους πολυκατοικιών), με προσαγωγές ακόμα και δικηγόρων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΙΣ 1 μμ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να καταργηθεί ο ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
  • Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες για όλους τους συλληφθέντες και να αποφυλακιστούν οι κρατούμενοι
  • Να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας
  • ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ
  • ΜΑΖΙΚΟΙ ΝΕΟΛΑΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΝΑΡ-νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: