Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

« Ήταν η δυσκολότερη μέρα της ζωής μας»


Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009

Στην διάρκεια της κλιμάκωσης των χερσαίων επεμβάσεων στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις επέβαλαν τον τρόμο στον πληθυσμό της Khoza'a, μια μικρή αγροτική κοινότητα ανατολικά του Khan Younis. Εισέβαλλαν στην περιοχή περίπου στις 3.00πμ της Τρίτης, 13 Ιανουαρίου, και η οποία διήρκησε μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας. Αυτή η επέμβαση ήταν συνέχεια μιας έντονης επίθεσης με πυραύλους που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες με αποκορύφωμα το Σάββατο 10 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο δημοτικό υπάλληλο, περίπου 50 σπίτια ισοπεδώθηκαν μαζί με μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών , ελιάς και εσπεριδοειδών. Η μυρωδιά των διάσπαρτων λεμονιών που προέρχονταν από τα κατεστραμμένα δένδρα ,είχε καλύψει όλα τα συντρίμμια. Μια οικογένεια μας περιγράφει το πώς το σπίτι τους κατεδαφίστηκε την ώρα που αυτή βρισκόταν μέσα. Προφυλάχθηκαν στο υπόγειο την ώρα που οι υπόλοιποι όροφοι καταστρεφόντουσαν. Αργότερα συνειδητοποίησαν πως έπρεπε να διαφύγουν και από εκεί καθώς ακόμα και το υπόγειο δέχονταν επίθεση. Ευτυχώς γλύτωσαν από το θάνατο μέσω μίας στενής τρύπας μέσα από τα συντρίμμια.

Η Iman Al-Najar ήταν με την οικογένειά της στο σπίτι τους όταν άρχισαν να το κατεδαφίζουν οι στρατιωτικοί D-9 εκσκαφείς. Κατάφεραν να διαφύγουν τελικά και η Iman προέτρεψε τους γείτονές της να εγκαταλείψουν την κοινότητα. Ισραηλινοί στρατιώτες οδήγησαν την ομάδα γυναικών από ειδικό δρόμο ώστε να απομακρυνθούν. Μαζί τους είχαν τα παιδία και κρατούσαν λευκές σημαίες, όμως όταν έφτασαν στο δρόμο, ισραηλινές ειδικές δυνάμεις που ήταν κρυμμένες σε ένα κτήριο άνοιξαν πυρ στην ομάδα με τα γυναικόπαιδα, σκοτώνοντας την 50χρονη Rowhiya Al-Najar. Οι υπόλοιπες γυναίκες προσπάθησαν να την βοηθήσουν όμως η επίθεση ήταν τόσο σφοδρή ώστε να τρέξουν να κρυφτούν για τη ζωή τους. Ούτε ασθενοφόρο δεν κατάφερε να πλησιάσει, με αποτέλεσμα η 50χρονη να πεθάνει από αιμορραγία στη μέση του δρόμου.

Εντωμεταξύ η Iman και περίπου 200 ακόμα κάτοικοι των οποίων Τα σπίτια είχαν καταστραφεί ήταν συγκεντρωμένοι κοντά στο σπίτι του θείου της όπου σε ένα βαθμό μπορούσαν να προστατευτούν από τα πυρά. Παρόλα αυτά η περιοχή αυτή δέχθηκε επίσης επίθεση. Η Iman περιγράφει πως οι εκσκαφείς ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν συντρίμμια γύρω από τον συγκεντρωμένο κόσμο, δημιουργώντας μια γιγάντια τρύπα μέσα στην οποία βρίσκονταν οι άμαχοι. Ήταν έτοιμοι να τους θάψουν κυριολεκτικά ζωντανούς. Από κάποιο θαύμα κατάφεραν πάλι να σωθούν, αφού συρθήκανε για 150 μέτρα. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο τη στιγμή που είχαν μαζί τους πολλούς τραυματισμένους και ηλικιωμένους.

Οι τρομαγμένοι κάτοικοι προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε ένα τοπικό σχολείο UNRWA. Όταν έφτασαν εκεί οι σφαίρες έπεφταν βροχή τριγύρω και έπρεπε να φύγουν αμέσως. Τελικά κατάφεραν να απομακρυνθούν τελείως από την περιοχή, περπατώντας αρκετά χιλιόμετρα όπου κόσμος τους περίθαλψε. Ο 14χρονος αδελφός της Iman αγνοούνταν για 12 ώρες και η Iman φοβόνταν ότι ήταν νεκρός. Είχε τεθεί υπό κράτηση από τους στρατιώτες σε ένα σπίτι μαζί με μια γειτόνισσα που είχε ικετεύσει για να αφεθεί έξω για να βρει τα παιδιά της αλλά δεν είχε της το επιτρέψανε. Όταν οι στρατιώτες πυροβόλησαν την Rowhiya Al-Najar, ο Mohammed είπε ότι τραγουδούσαν και χόρευαν και τον ανάγκασαν για να κάνουν το ίδιο πράγμα. Όταν αρνήθηκε, απείλησαν ότι θα πυροβολήσουν και αυτόν.

«Ήταν η δυσκολότερη ημέρα της ζωής μας,» επαναλάμβανε η Iman. Δεν είχε πια τίποτα στον κόσμο παρά μόνο τα ρούχα που φορούσε , όμως έπειτα από όλα αυτά ήταν τυχερή που ήταν ακόμα ζωντανή. Όπως σε τόσα πολλά άλλα μέρη της Λωρίδας της Γάζας, οι αγριότητες που γίνονται ενάντια στους πολίτες της Khoza'a αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Τα βλήματα που θεωρήθηκαν ότι περιέχουν άσπρο φωσφόρο χρησιμοποιήθηκαν από τους ισραηλινούς στρατιωτικούς κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης. Εθελοντές της ISM φωτογράφισαν ένα κομμάτι ενός εύφλεκτου υλικού που βρέθηκε δίπλα από ένα καμένο σπίτι. Έκαιγε ακόμα από την προηγούμενη μέρα. Ο μόνος τρόπος να εξαφανιστεί αυτό ήταν να θαφτεί, αλλά θα ξανάναβε αμέσως εάν ξανάβγαινε στην επιφάνεια. Εξέπεμπε έναν παχύ γκρίζο καπνό με μια αποκρουστική δυσωδία. Γιατροί στο νοσοκομείο Al Nasser σε Khan Younis, το οποίο δέχθηκε 50 θύματα από την Khoza'a την ημέρα της επίθεσης, αναφέρονται σε σοβαρά χημικά εγκαύματα και σε θύματα που καλύπτονται απο μια άσπρη σκόνη που συνέχισε να τα καίει. Πολλοί άνθρωποι υπέφεραν επίσης από σοβαρές δυσκολίες στην αναπνοή μετά από εισπνοή του καπνού που εκπέμφθηκε από αυτό το όπλο.

Ο Δρ Ahmed Almi, ένα μέλος της αντιπροσωπείας των αιγυπτιακών γιατρών που τελικά τους επιτράπηκε η είσοδος στης Λωρίδα για να υποστηρίξουν τα νοσοκομεία της Γάζας κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επέμβασης, περιέγραψε μερικές από τις σοβαρότερες περιπτώσεις. Τέσσερις από αυτούς πέθαναν στο νοσοκομείο μετά από σκληρή μάχη των γιατρών για να τους σώσουν. Σχολίασε ότι μερικοί από τους τραυματισμούς ήταν τόσο φρικιαστικοί αυτοί πρέπει να είχαν προκληθεί από ασυνήθιστα πυρομαχικά. Έδωσε το παράδειγμα ενός ατόμου που είχε πυροβοληθεί και είχε μια μικρή είσοδο βλήματος αλλά ογκώδη πληγή εξόδου, 40-50 εκατ..13 άνθρωποι σκοτώθηκαν συνολικά κατά τη διάρκεια αυτής της εισβολής σύμφωνα με τις ιατρικές πηγές.

Προτού να αρχίσει ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα, η ομάδα ISM συνεργαζόταν με την αγροτική κοινότητα της Khoza'a, βοηθώντας τους αγρότες να έχουν πρόσβαση στο έδαφός τους για να φυτέψουν τις χειμερινές καλλιέργειες . Το IOF τους είχε εμποδίσει να φτάσουν στα χωράφια τους, σε μερικές περιπτώσεις για πάνω από πέντε έτη. Οι ισραηλινοί στρατιώτες τους πυροβόλησαν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας. Η ίδια εκεχειρία που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έσπασε από τους Παλαιστίνιους.

ANTIΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

http://diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: