Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Όταν οι «γελάδες» νικάνε

Χαιρετίζουμε τη νίκη των κτηνοτρόφων που κατάφεραν να αποτρέψουν τη  διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ να μειώσει τις τιμές του γάλακτος και να τους  βυθίσει ακόμη περισσότερο στην κρίση. Η στάση τους απέναντι στη δήθεν  "σοσιαλιστική" διοίκηση είναι υποδειγματική. Τώρα, θα πρέπει να  σκεφτούν καλά όσοι πήραν αυτή την απόφαση γιατί η άτακτη υποχώρηση της   διοίκησης της ΔΩΔΩΝΗΣ στην πίεση των κτηνοτρόφων αποδεικνύει και ότι η εταιρία  μπορεί να αντέξει την πολιτική τιμών που ακολουθεί.

Φυσικά το  γεγονός πως η διοίκηση είναι αποφασισμένη να ξαναθέσει και σύντομα- προς το τέλος του μήνα- θέμα τιμής του αγελαδινού γάλακτος δείχνει την αποφασιστικότητα της να προχωρήσει σε αλλαγές που στόχο έχουν να αλλάξουν άρδην το κοινωνικό χαρακτήρα της εταιρίας.

Οι τέως βουλευτές  που τοποθέτησε το ΠΑΣΟΚ στη διοίκηση και οι συνεργάτες τους, γνωστοί  και μη εξαιρετέοι στη γιαννιώτικη κοινωνία θέλουν να κάνουν τη ΔΩΔΩΝΗ  από συνεταιριστική υποταγμένο κομμάτι του καρτέλ, υποβοηθώντας μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της ανεξάρτητα από το την άρνηση τους να την παραδεχτούν.

Παραδέχτηκαν όμως πως η ΔΩ-ΖΩ πάει για κλείσιμο, αφήνοντας πάνω από 50 άτομα άνεργους,  αν και θα μπορούσε να προσφέρει τα μέγιστα στην ενίσχυση του συνεταιριστικού/ κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗ/ ΔΩ-ΖΩ και στο εισόδημα των κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης.

Στην ίδια λογική ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων η  ΣΒΕΚΗ θα πρέπει να περάσει στους παραγωγούς και τους εργαζόμενούς της, αυτοδιαχειριζόμενη και ταυτόχρονα να κλείσουν όλα τα παράνομα σφαγεία   που δουλεύουν στην Ήπειρο με κρατική απόφαση. Αντί αυτού   βγαίνει στο σφυρί, εκεί που την οδήγησε το πασοκικό κατεστημένο της ΠΙΝΔΟΥ και η πολιτική αποδυνάμωσης της κτηνοτροφίας που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις  ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ζητάμε να πληρωθούν στην ΣΒΕΚΗ τα χρωστούμενα των διαφόρων «κολλητών» και «κομματαρχών», περίπου 3 εκ €, που αν είχε ήδη  συμβεί δεν θα αντιμετώπιζε κανένα  πρόβλημα η ΣΒΕΚΗ. Να αγοραστεί τώρα με κρατικά χρήματα και να τη  δουλέψουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι ανάλογα με τις ανάγκες τους κάτω από  εργατικό έλεγχο. Την ίδια στιγμή να γίνει τώρα έλεγχος στα οικονομικά της ΠΙΝΔΟΥ και πόθεν έσχες στα  διευθυντικά της στελέχη.  Να υπάρξει  μια συνολικότερη οικονομική διαφάνεια στα οικονομικά όλων των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Για την ενίσχυση του κοινωνικού της συνεταιριστικής παραγωγής αναγκαίο βήμα θεωρούμε την οικοδόμηση μιας ορθολογιστικά δομημένη προστατευτική πολιτική για την ντόπια κτηνοτροφική και γεωργική πολιτική που θα συμπεριλαμβάνει τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με κέντρο τους πρωτοβάθμιους  παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Μια πολιτική που θα αμφισβητήσει και θα σπάσει τις ποσοστώσεις που επιβάλει η ΕΕ, επιβάλλοντας ένα  αυστηρό και  αποτελεσματικό έλεγχο τόσο  των εισαγωγών των ζώων και γάλακτος- νωπού και σκόνης- όσο και των τελικών προϊόντων που ανταγωνίζονται με άνισους και άδικους  όρους την ποιοτική ντόπια παραγωγή. Που αυτά επί του πρακτέου συνεπάγεται την σύγκρουση με τις επιλογές της ΕΕ και των κυβερνήσεων του.   

Τα παραπάνω όμως προϋποθέτουν μια άλλη πολιτική- μια άλλου τύπου ανάπτυξη- που θα έχει ως βάση την ικανοποίηση των εργατικών και λαϊκών αναγκών, τον κοινωνικό πλούτο να έχει περάσει στα χέρια της δημοκρατίας των παραγωγών του. Μια κοινωνία που θα οικοδομεί μεθοδικά και   βασανιστικά   την κομμουνιστική της προοπτική/ απελευθέρωση. Μια τάση που  υπάρχει μέσα στους αγώνες και τις νίκες του σήμερα. 


Γιάννενα 16/6/10

ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ (ΝΑΡ) Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: