Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Δελτίου τύπου για τη δίωξη συνδικαλιστή

Για τις εξελίξεις σχετικά με τις πρωτοβουλίες ενάντια στην πρωτόδικη καταδίκη του συνδικαλιστή Δ. Πουλόπουλο, εκδόθηκε την προηγούμενη Τρίτη δελτίο τύπου:

Σήμερα Τρίτη 7/10 στις 9.30 π.μ. πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας εκπροσώπων σωματείων και εργαζομένων στο γενικό γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Γκλέτσο. Εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, του Σωματείου των Εργαζομένων στη WIND, του Σωματείου Εργαζομένων στις εκδόσεις «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» εκφράσαμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την πρωτόδικη καταδίκη στις 19/9 του συναδέλφου Δημήτρη Πουλόπουλου, αντιπροέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής και προέδρου του επιχειρησιακού «Σωματείου Εργαζομένων στις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», σε 10 μήνες φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμιση του Κέντρου Ξένων Γλωσσών «Ευρωπαϊκή Πορεία» (Άνω Πετράλωνα).

Καταγγείλαμε στον γενικό γραμματέα ότι το «έγκλημά» του συναδέλφου είναι ότι μοίρασε προκήρυξη της Αυτόνομης Εργατικής Πρωτοβουλίας, που κατήγγειλε την αυθαίρετη απόλυση καθηγητή από αυτό το φροντιστήριο και τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν, την ανεξέλεγκτη εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία…

Καταγγείλαμε επίσης ότι, αν και ο εισαγγελέας Ποιμενίδης πρότεινε αθώωση με το σκεπτικό ότι, «ο Δ. Πουλόπουλος έδρασε μέσα στα όρια που του επιτρέπει ο συνδικαλισμός που είναι κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα και τους νόμους… εδώ έχουμε δύο αντικρουόμενα συμφέροντα, του επιχειρείν της εταιρείας και του συνδικαλίζεσθαι των εργαζομένων», οι δικαστές της έδρας Καλλίγερης, Γρίβας και Παπαϊωάννου, καταδίκασαν το συνάδελφο.

Καταγγείλαμε την απόφαση των δικαστών γιατί ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και την εργατική αλληλεγγύη.

Επισημάναμε ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, καθώς τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε σωρεία δικαστικών αποφάσεων που στόχο έχουν την κάμψη των εργατικών αγώνων (κήρυξη απεργιών ως παράνομες και καταχρηστικές, διώξεις σωματείων, προσπάθειες ακύρωσης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διώξεις συνδικαλιστών με διάφορες κατηγορίες).

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Γκλέτσος απάντησε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, καθώς αρμοδιότητά του είναι η συντήρηση των κτιρίων των δικαστηρίων και όχι οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Μας πρότεινε να κάνουμε επερώτηση και δηλώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς…

Του απαντήσαμε ότι οι ανακοινώσεις των συνδικάτων δε θα περνούν από έλεγχο από το πρωτοδικείο πριν μοιραστούν και ότι εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία, τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές, την αστυνομική τρομοκρατία και την δικαστική εξουσία.

Δε λυγίζουμε, δεν υποχωρούμε.
Προχωρούμε σε συνέντευξη τύπου για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του συναδέλφου, αλλά και για τις συνδικαλιστικές διώξεις γενικότερα, την Τρίτη 14/10 στις 1.00 μ.μ. στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: