Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

14/10/2008


ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΛΟΦΩΝ-ΜΕΛΙΤΗΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

Ξανά η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ηγεσία του ελληνικού στρατού και το ΓΕΣ, μαζί με τις δυνάμεις καταστολής έδειξαν το αυταρχικό τους πρόσωπο και θέλησαν να επιβάλλουν ένα Πεδίο Βολής που απειλεί την υγεία και την ζωή των κατοίκων, να ανακινήσουν ζήτημα «εθνικών κινδύνων» για να αποκρύψουν τις συνέπειες της αντεργατικής τους πολιτικής.

Χθες το βράδυ, στις 22:30 εκατοντάδες κάτοικοι που αντιτίθενται στην χρήση του πεδίου βολής Λόφων-Μελίτης για μεγάλες ασκήσεις και οι οποίοι έχοντας πληροφορηθεί την επανάληψη των αποβληθέντων στρατιωτικών ασκήσεων, είχαν κλείσει το δρόμο που οδηγεί στο Πεδίο Βολής, δέχτηκαν άγρια επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις. Αποτέλεσμα, ο τραυματισμός διαδηλωτών και η σύλληψη αρκετών από αυτούς.

Το θέμα με το συγκεκριμένο Πεδίο Βολής (που λειτουργούσε από το 1961 σε πολύ μικρότερη έκταση και για ασκήσεις τυφεκίων) οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια καθώς η έκταση του γιγαντώθηκε (11000 στέμματα για ένα πεδίο βολής του ΝΑΤΟ πλέον) και χρησιμοποιείται για ασκήσεις τεθωρακισμένων, πυροβολικού και διακλαδικές ασκήσεις με την συμμετοχή πτητικών μέσων.

Αποτέλεσμα να πεθαίνουν οι κάτοικοι ο ένας μετά τον άλλο από καρκίνο, να πληγούν οικονομικά (καθώς μολύνονται τα νερά, ο χώρος είναι ακατάλληλος για κτηνοτροφικές δραστηριότητες), ενώ συχνά βλήματα σκάνε δίπλα στα σπίτια και σε χώρους που παίζουν παιδιά.

Είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι όπου υπάρχουν παρόμοια πεδία βολής και που αντιδρώντας απαιτούν το άμεσο κλείσιμο τους.

Όμως οι κάτοικοι των χωριών της Φλώρινας είναι «ύποπτοι εθνικώς» για το κράτος και την κυβέρνηση. Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση παίζει σε πολλά ταμπλό: και μεταμορφώνει τις δίκαιες αντιδράσεις των κατοίκων σε προβοκάτσια της κυβέρνησης της Δ.Μακεδονίας και στέλνει μήνυμα πειθάρχησης στους κατοίκους των χωριών και στο γειτονικό κράτος – Κοιτάξτε είμαστε εδώ, έτοιμοι και πλήρως εξοπλισμένοι «κατσαπλιάδες των Σκοπίων και ντόπιοι πράκτορες- αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να οξύνει τις σχέσεις με το γειτονικό κράτος. Σκοπός να κερδίσει πόντους από την «αδιαλλαξία» του Γκρούεφσκι στις διεθνείς διπλωματικές επαφές και να προβάλλει τους «εθνικούς κινδύνους» σε έναν ελληνικό λαό, που ανεξάρτητα τη θρησκεία του, τα εθνοτικά του συναισθήματα στενάζει από την ανεργία, την ακρίβεια, τη λιτότητα και την καπιταλιστική κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πεδίο βολής Λόφων-Μελίτης ξαναλειτούργησε για τέτοιου μεγέθους ασκήσεις μετά από πέντε (5) χρόνια, στις 29 Σεπτεμβρίου. Η νυχτερινή εισβολή των τανκς τότε αντιμετωπίστηκε από τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των κατοίκων, ενώ η επιχείρηση καταστολής συμπεριέλαβε εισαγγελέας και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων διμοιρίες ΜΑΤ.

Ουσιαστικά η Φλώρινα ζει τη δική της Λευκίμη. Η κυβέρνηση αδίστακτα επαναλειτουργεί το Πεδίο Βολής αδιαφορώντας για τους κινδύνους και απειλούν την ζωή των κατοίκων. Οι εγκάθετοι δημοσιογράφοι και οι επαγγελματίες του εθνικιστικού παροξυσμού αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα.

Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να κλείσει τα Πεδία Βολής, να σταματήσουν οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά, να απαγορευτεί η χρήση πυρηνικών όπλων και πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Να σεβαστεί τους Έλληνες πολίτες που ανήκουν σε μειονοτικές κοινότητες και να σταματήσει την επιθετική της πολιτική έναντι του γειτονικού κράτους.

Το αντιπολεμικό κίνημα πρέπει τώρα να σταθεί στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων της Φλώρινας και να εκφράσει την αλληλεγγύη του.

Υπάρχει όμως και μια άλλη σημαντική παράμετρο.

Στην ανακοίνωση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ επισημαίνεται «το απαράδεκτο και επικίνδυνο γεγονός να χρησιμοποιείται ο στρατός εναντίον του κοινωνικού συνόλου και οι φαντάροι να διατάζονται να σταθούν αντιμέτωποι με τους αγωνιζόμενους κατοίκους».

Είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη για τη δημοκρατία μας που αποκαλύπτει τα νέα μελανά χρώματα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: