Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009

Σπόρτινγκ: ανάγκη της εποχής η Αριστερά της ανατροπής

sporting3

Μεγάλη απήχηση στον κόσμο του αγώνα και το δυναμικό της αντικαπιταλιστικής αναζήτησης και δράσης είχε το κάλεσμα των 10 οργανώσεων και μετωπικών σχημάτων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο Σπόρτινγκ, το Σάββατο 31 Ιανουαρίου. Σε ένα κατάμεστο γήπεδο, με αγωνιστικό κλίμα και ελπίδες, άνοιξε η συζήτηση για την αριστερά της ανατροπής που έχει ανάγκη η εποχή μας. Η εκδήλωση-συζήτηση, στην οποία μίλησαν πάνω από 30 ομιλητές από οργανώσεις, συνδικάτα, κοινωνικούς χώρους της νεολαίας, γειτονιές και μέτωπα, σήμανε την αρχή της συζήτησης και κοινής δράσης για τα βήματα που μπορούν να γίνουν στη συσπείρωση και πολιτική ενοποίηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Τα συνθήματα “Με την Αριστερά της Ανατροπής για τις επαναστάσεις της νέας εποχής”, “Ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε δεξιά, εμπρός για μια ανεξάρτητη Αριστερά” διέκοψαν πολλές φορές τους ομιλητές.

Μιας άλλης αριστεράς των ανυποχώρητων νικηφόρων αγώνων για τα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας, της διεθνιστικής πάλης κατά της Ε.Ε. και των ιμπεριαλιστικών πολεμικών σφαγών, της αντικαπιταλιστικής πάλης και του επαναστατικού δρόμου.
Αγωνιστές όλων των ηλικιών, με μεγάλη παρουσία νεολαίας αλλά και εργαζόμενων από σωματεία και κλάδους, έδωσαν το παρών στη μεγάλη συγκέντρωση του Σπόρτινγκ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του “κοινού κειμένου προβληματισμού” που κατέληξαν οι διοργανωτές, στο οποίο αποτυπώνονται τα βασικά στοιχεία της πολιτικής εκτίμησης των οργανώσεων που συμμετέχουν στην διοργάνωση, αλλά και προτάσεις για την παραπέρα κοινή συζήτηση και δράση. Το κοινό κείμενο εισηγήθηκαν ο σ. Δημήτρης Δεσύλλας και ο σ. Θανάσης Διαβολάκης. Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι 10 οργανώσεις-διοργανωτές και δεκάδες αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Συνδικαλιστές από εργατικά σωματεία, φοιτητές-μέλη της ΕΑΑΚ, μέλη αριστερών κινήσεων πόλης και περιβάλλοντος, μετανάστες.

Κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών αλλά και του κόσμου που συγκεντρώθηκε στο Σπόρτινγκ είναι, ότι, μπορεί και πρέπει να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα στην πολιτική ενοποίηση και κοινή δράση της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς. Ο διάλογος ξεκίνησε και συνεχίζεται. Χωρίς εύκολα και βιαστικά βήματα, χωρίς να κρυφτούν οι υπαρκτές διαφορές σε τακτικά και στρατηγικά ζητήματα, χωρίς μετέωρες κινήσεις, με σταθερή όμως επίδίωξη την ανοιχτή συντροφική και εφ΄ όλης της ύλης πολιτική συζήτηση, μπορούν να υπάρξουν σοβαρά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα.

Στη συγκέντρωση προτάθηκε η δημιουργία “Πρωτοβουλίας διαλόγου και κοινής δράσης” της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς που θα οργανώσει τα παραπέρα βήματα. Προτείνεται να γίνουν σε όλες τις πόλεις, τους κλάδους, τις γειτονιές και τους κοινωνικούς χώρους, συνελεύσεις και εκδηλώσεις, όπου θα συζητηθούν από τους αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς οι δυνατότητες και το περιεχόμενο της κοινής δράσης και τα βήματα πολιτικής ενοποίησης. Κρίσιμο ζήτημα είναι, αυτή η υπόθεση να στηριχθεί στο ανένταχτο δυναμικό, τους αγωνιστές του κινήματος και τον κόσμο της αριστεράς από τα κάτω, ώστε να αποκτήσει το εγχείρημα κοινωνικές και δυναμικές βάσεις. Η αρχή έγινε. Η παρέμβαση του ΝΑΡ στη συγκέντρωση του Σπόρτινγκ βασίστηκε στην πολιτική πρόταση του για την συσπείρωση της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς που δημοσιεύεται εδώ. Μπορείτε επίσης να την κατεβάσετε σε μορφή φυλλαδίου (pdf) από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: