Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

Η «ΔΩΔΩΝΗ» ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ


Ο πρόεδρος της ΑΤΕ Δ.Μηλιάκος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εισαχθεί στο χρηματιστήριο η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Ενώ έχει ανακοινωθεί η πώληση της βιομηχανίας «ΡΟΔΟΠΗ». Η πολιτική της μετοχοποίησης μέσω του χρηματιστηρίου, δηλαδή με αλλά λόγια η πολιτική της έμμεσης ιδιωτικοποίησης της «ΔΩΔΩΝΗΣ» θα γίνει με προσεκτικά βήματα για να μην προκληθούν κοινωνικές αντιδράσεις, δηλαδή προσβλέπει σε μια ιδιωτικοποίηση που θα μας «πιάσει στον ύπνο». Μια πολιτική που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΤΕ απορρέει από την απόφαση του σταδιακού απεγκλωβισμού της ΑΤΕ από εταιρίες που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή έχουμε«ρεαλιστικές» προτάσεις αγροτοσυνδικαλιστών που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της μερικής μετοχοποίησης της εταιρίας μέσω του χρηματιστηρίου συσκοτίζοντας τα γεγονότα, στο όνομα της εξεύρεσης ιδίων κεφαλαίων.
Κατά αρχήν φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη επεισόδιο στο πολύχρονο σήριαλ της ιδιωτικοποίησης ή μη της ΔΩΔΩΝΗΣ» και σίγουρα μπορούμε να πούμε πως δεν είναι καθόλου τυχαία η συγκυρία της αναμόχλευσης του, καθώς έχουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων για ουσιαστικές αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος . Από την άλλη πλευρά όμως , ο κοινωνικός χαρακτήρας που έστω και σε ελάχιστο βαθμό κράτησε η εταιρία αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο στην πολιτική της απαξίωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς και της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου στο πρωτογενή τομέα , σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ και τις ανάγκες του ελληνικού καπιταλισμού.
Ταυτόχρονα η οριστική απόφαση για την κατοχύρωση της φέτας ως προϊόντος ονομασίας προέλευσης ανοίγει την όρεξη στο πολυεθνικό κεφάλαιο να επενδύσει στην βιομηχανία γαλακτοκτηνοτροφικών προϊόντων, π.χ η περίπτωση της «Marfin» στην «ΔΕΛΤΑ». Κατά συνέπεια η εισαγωγή της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στο χρηματιστήριο ανοίγει ο δρόμος για την εξαγορά της εταιρίας από τις πολυεθνικές σε συνεργασία με το ντόπιο μεγάλο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που θα του καλοάρεσε να είναι συνεταίρος με το πολυεθνικό και τραπεζικό κεφαλαίο στο «φιλέτο ΔΩΔΩΝΗ».

Απέναντι στην επιθετική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΕΕ- ΑΤΕ- πολυεθνικού κεφαλαίου- αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου οι εργαζόμενοι - φτωχομεσαίοι αγρότες και καταναλωτές πρέπει να υψώσουν τοίχο ατίθασο αντίστασης. Μια αντίσταση που δεν θα μένει στην υπάρχουσα κατάσταση, αλλά θα προτείνει ένα διαφορετικό ρεαλιστικό δρόμο με στόχο την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων παραγωγών, την εξασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων και αναγκών και την παραγωγή φτηνών αλλά και ποιοτικών προϊόντων.

Ως ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ έχουμε εδώ και πολύ καιρό δουλέψει και δημοσιεύσει μια συγκεκριμένη πρόταση που σαφώς δεν βλέπει τις ανάγκες του κεφαλαίου αλλά τις ανάγκες των υποτελών τάξεων , όπως είναι οι εργαζόμενοι και η φτωχομεσαία αγροτιά. Είναι η πρόταση να δημιουργηθεί ένας ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ 12000 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ, ΔΙΧΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΡΙΔΩΝ. ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΙΚΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ. Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΑ ΔΙΟΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΜΕΣΩ ΑΝΑΚΛΗΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ. ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ-ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΣΩ ΠΑΛΙ ΑΝΑΚΛΗΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥΣ. ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ. Δηλαδή θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας κρατικής στήριξης και ανάπτυξης των συνεταιριστικών παραγωγικών μονάδων.

Σίγουρα δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε πως μέσα στα σημερινά πλαίσια μπορεί να εφαρμοστεί μια τέτοια πολιτική. Αλλά σίγουρα ένα αγωνιστικό μέτωπο φτωχομεσαίας αγροτιάς – εργαζόμενων – καταναλωτών μαχητικά θα πρέπει να το βάλει στην ζωή και να απαιτήσει να ελέγξει τους συνολικούς όρους της ζωής τους στην προοπτική μιας κοινωνίας που οι ελεύθεροι συνεταιρισμένοι παραγωγοί θα αυτοδιοικούνται. Όπου η ελευθερία και η εξέλιξη του καθενός θα βασίζεται στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του συνόλου. Τούτο συνεπάγεται πως από τα σήμερα το μέτωπο των εργαζόμενων- φτωχομεσαίων αγροτών –καταναλωτών θ διεκδικεί:


ü 1400 βασικό μισθό για όλο το λαό
ü Άμεση εφαρμογή αυστηρού 7ωρου –5μερου-35ωρου στην κατεύθυνση του 6ωρου-5μερου-30ωρου
ü Διπλασιασμό της τιμής στο γάλα και στο κρέας- επιδότηση των ζωοτροφών.
ü Μείωση ή και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατά συνέπεια και στα γαλακτοκομικά. Μόνο έτσι το κόστος της αύξησης των προϊόντων δεν θα περάσει στους καταναλωτές.
ü Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ΔΩΔΩΝΗ.
ü Καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΩΔΩΝΗΣ- Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ


ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: