Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Ανακοίνωση της Εργατικής Επιτροπής του ΝΑΡ




Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Μια λυσσαλέα επίθεση, που στόχο έχει να χτυπήσει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες, βρίσκεται σε εξέλιξη στους τόπους δουλειάς. Στο όνομα της οικονομικής κρίσης η εργοδοσία με πρωτοφανή θρασύτητα και κυνισμό, εκβιάζει και τρομοκρατεί καθημερινά τους εργαζόμενους και όσους αντιστέκονται. Τα παραδείγματα παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας: η δολοφονική επίθεση στην καθαρίστρια-συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, η συγκάλυψη των δουλεμπορικών συμβάσεων από τους δημόσιους οργανισμούς και τα ΣΕΠΕ, το όργιο των απολύσεων και των εκβιασμών, ο νεκρός εργάτης στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη, τα νέα συστήματα χαφιεδισμού στους τόπους εργασίας, η φυλάκιση ανασφάλιστων εργαζομένων σε ψυγεία σε εργοστάσιο στην Ημαθία(!!!) για να αποφύγει η εργοδοσία τον έλεγχο. Φτάσαμε ακόμα και σε μηνύσεις και εξώδικα σε συνδικαλιστές, ταξικά σωματεία, παρατάξεις (ΠΑΜΕ) ακόμα και πολιτικά κόμματα όπως στην πρωτοφανή υπόθεση της αλυσίδας Jumbo (Τζάμπο) μετά την απόλυση εργαζόμενου, αλλά και ανάλογες διώξεις στο Γηροκομείο Αθηνών, στον κλάδο του βιβλίου, στα φροντιστήρια. Όλα αυτά είναι περιστατικά των τελευταίων μόνο εβδομάδων!
Δεν πρόκειται φυσικά για «στιγμιότυπα» ξεκομμένα ή για τυχαία περιστατικά. Πρόκειται για την κραυγαλέα έκφραση της πολιτικής έντασης της εκμετάλλευσης που επιβάλλει το κεφάλαιο για να ξεπεράσει την κρίση του. Πρόκειται για την «καθημερινότητα» της αντεργατικής επίθεσης που εξαπολύουν οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. ενάντια στην εργατική τάξη.
Αυτή τη νέα «χούντα της ολιγαρχίας» και την ολοκληρωτική πρακτική των εργοδοτών, απελευθερώνει το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο και η πολιτική που της έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., στηρίζοντας τα συμφέροντά της, εκβιάζοντας από κοινού τους εργαζόμενους με τον μπαμπούλα της απόλυσης προκειμένου να πετύχει μείωση των μισθών και πάγωμα των αναπτυσσόμενων αγωνιστικών διαθέσεων.

ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΦΙΜΩΣΟΥΝ!

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΡΑ!

Απάντηση στις αντεργατικές αθλιότητες μπορεί να δώσει μόνο η ενωμένη ταξική απάντηση του εργατικού κινήματος, η μαζική ανυπακοή στα καλέσματα για νέες θυσίες, ο πανεργατικός ξεσηκωμός. Μέσα από επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις των ίδιων των εργαζόμενων, με διεκδικήσεις που θα βάζουν μπροστά τα εργατικά δικαιώματα και τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Με ένα κοινωνικό και πολιτικό κίνημα αντίστασης, ρήξης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής του αστικού συνασπισμού εξουσίας.
Η ΓΣΕΕ και ο υποταγμένος συνδικαλισμός, όχι μόνο δεν προωθούν την οργάνωση των ταξικών αγώνων, αλλά σε ένα πρωτοφανές μπαράζ νομιμοφροσύνης στο κεφάλαιο και την κυβέρνηση, ψελλίζουν ευχολόγια, κάνουν προτάσεις κοινοβουλευτικής ρύθμισης και καλής λειτουργίας των θεσμών! Τι άλλο άραγε περιμένει η ηγεσία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και της πλειοψηφίας των Ομοσπονδιών (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Αυτόνομη Παρέμβαση) για να αντιδράσουν δυναμικά; Δεν φτάνουν οι δολοφονικές επιθέσεις σε συνδικαλιστές, το κλείδωμα εργαζόμενων στα ψυγεία, οι νεκροί εργάτες των «ατυχημάτων», οι χιλιάδες απολύσεις, οι μηνύσεις και καταδίκες σωματείων, συνδικαλιστών, παρατάξεων;
Αλλά, και το ΠΑΜΕ ούτε θέλει, ούτε μπορεί να οργανώσει ένα σοβαρό κίνημα αντίστασης των εργαζόμενων. Αρνείται πεισματικά κάθε κοινή δράση των εργαζόμενων, δεν προωθεί μαζικούς αγώνες, αλλά αρκείται σε συμβολικές ενέργειες, καταγγελίες και αυτόκεντρες δράσεις στα όρια των δικών του δυνάμεων. Δεν πιστεύει στη δυνατότητα των εργαζόμενων να αναπτύξουν κίνημα, δεν πιστεύει ότι οι αγώνες μπορούν να νικήσουν. Δρα στην κατεύθυνση της δικής του ενίσχυσης και μόνο, μακριά από κάθε συντονισμό, κοινή δράση, μαζική διαδικασία. Δεν μπορεί να οδηγήσει μακριά την πάλη των εργαζόμενων.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την ηγεσία του αστικού και υποταγμένου συνδικαλισμού. Μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην αντιπαράθεση με τον εργασιακό μεσαίωνα, μέσα από τη δράση και το συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, την κοινή δράση στα κινήματα και τους αγώνες που αναπτύσσονται σε κλάδους και μέτωπα, την συσπείρωση και πάλη μέσα από πολύμορφες εργατικές συλλογικότητες και αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Μόνο έτσι θα ξεδιπλωθούν αγώνες και θα δοθεί απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα και την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία. Τελικά, μια συνολική απάντηση της εργαζόμενης πλειοψηφίας στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην κρίση, στον εργασιακό μεσαίωνα, απαιτεί τη συγκρότηση ενός Νέου Εργατικού Κινήματος, σε μορφές και περιεχόμενο, που θα μπορεί να δώσει νικηφόρα τις μάχες απέναντι στο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις, την Ε.Ε. Απαιτεί την ανάπτυξη της αντικαπιταλιστικής πάλης των εργαζόμενων, την δημιουργία πολιτικού και κοινωνικού αντικαπιταλιστικού εργατικού μετώπου που θα οδηγεί σε νίκες, σε βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων, θα μπορεί να ανατρέπει τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της.

- ΚΑΜΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ, ΚΑΜΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ. ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΔΥΝΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ!

- ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ! - ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΡΗΞΗΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ. ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ. ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.
Νέο Αριστερό Ρεύμα,
Εργατική Επιτροπή, 7/2/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: