Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Καταγγελία νΚΑ Ιωαννίνων

Εδώ και 10 χρόνια, οι πρυτανείες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαδέχονται η μια την άλλη αλλάζοντας μόνο τα επώνυμα στις θέσεις. Τα συμφέροντα που τις ενώνουν είναι ίδια, όπως επίσης και ίδιοι οι άνθρωποι τις στηρίζουν. Οι ομάδες συμφερόντων των μελών ΔΕΠ καθώς και η αγαστή συνεργασία μεγαλοσυνδικαλιστών της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ έχουν δημιουργήσει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ένα καθεστώς εφάμιλλο των λατινοαμερικάνικων δικτατοριών. Η πρυτανεία Μασσαλά έφτασε μέχρι τη Βουλή για τα βολέματα συγγενών στο Τεχνολογικό Πάρκο, την ίδια στιγμή που μπράβοι της ΔΑΠ και του Φωτιάδη «παρακολουθούσαν» όσους κατήγγειλαν το γεγονός. Ο τέως πρύτανης Δήμου που το ίδρυμα σπεύδει να τον «καθαγιάσει» κάνοντας τον ομότιμο, έμεινε στην ιστορία γιατί χάλκευσε κατατακτήριες εξετάσεις στο τμήμα του. Η ΕΔΕ, μια από τις πολλές που «μαγειρεύει» η πρυτανεία, δεν έχει τελειώσει ακόμη! Η πρυτανεία Γεροθανάση, δήθεν «αντίθετη» με τους διαδόχους της, μένει στην ιστορία γιατί κόβει αργομισθία στους προέδρους της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ για να σιγουρεύει τις ψήφους τους.

Αυτό, δεν είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο που θέλουμε. Αυτή είναι η θερμοκοιτίδα των σκανδάλων με την ασφάλεια του Δημοσίου, που κλείνει τα μάτια και συντηρεί τις ανομίες των «επιφανών» στελεχών του. Το πόσο σέβονται το άσυλο, το έδειξαν, από τη μία με τις γραφικότητες του κ. Γεροθανάση που ψευδώς ισχυρίστηκε ότι «του ασκήθηκε βία», και από την άλλη με την προσπάθεια του να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι καταλήψεις της Πρυτανείας του τελευταίου διαστήματος ήταν παράνομες και έφταναν ως την παραβίαση του ασύλου. Τα βίντεο των φοιτητών τον διέψευσαν και τον έκαναν άλλη μια φορά περίγελο στα γραφεία της πρυτανείας, στα κυλικεία και τις αίθουσες των σχολών. Ποιος πιστεύει πια τον πρύτανη, όταν προσπαθεί να «αποδείξει» ότι «παραβιάζεται το άσυλο» όταν αντιπαρατίθεται χωρίς λόγο με τους ίδιους τους φοιτητές του και βλέπει παντού εχθρούς, εκτός από τους μεγαλοσυνδικαλιστές της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ με τους οποίους συνεργάζεται;

Αυτές είναι οι πραγματικές παραβιάσεις του πανεπιστημιακού ασύλου. Άσυλο ανάμεσα σε άλλα σημαίνει ότι όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του ιδρύματος, θα τις συνδιαμορφώνουν και θα τις ελέγχουν υπό καθεστώς διαφάνειας. Βέβαια, κάτι τέτοιο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει από την πλευρά της Πρυτανείας, καθώς τώρα που βρίσκεται σε δυσμενή θέση, τώρα που είναι πλέον σίγουρο ότι συμμετέχει σε κατάχρηση δημοσίου χρήματος, επικαλείται τα προσωπικά δεδομένα προκειμένου να αποφύγει την έκδοση όλων των τιμολογίων που αποδεικνύουν την απάτη και τη συνενοχή της. Είναι διαφάνεια οι κ.κ. Παπαγεωργίου (νυν φαντάρος!) της ΔΑΠ και Μπέλλος (της ΠΑΣΠ) να «μοιράζονται» 20.000 ευρώ στο όνομα των συλλόγων και μετά οι πρυτανικές αρχές να κρύβονται από τους φοιτητές; Είναι δημοκρατική λειτουργία η εξαγορά της φοιτητικής ψήφου με χρήματα;

Για πρώτη φορά η βιτρίνα του «ευαγούς ιδρύματος αριστείας» σπάει και φαίνεται από πίσω της όλη η απάτη. Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι είναι ίδιοι. Υπάρχουν ακόμη καθηγητές, υπάλληλοι, φοιτητές, που παλεύουν για μια καλύτερη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, για την έρευνα που υπαγορεύεται από τις κοινωνικές ανάγκες, με μέσα πενιχρά ακριβώς γιατί δεν έχουν δώσει «όρκο υποταγής» στην πρυτανική αρχή.

Υπάρχουν φοιτητές που αντιστέκονται και ζητούν ένα πραγματικό δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, με πραγματική ελεύθερη πρόσβαση και όχι την ψευδεπίγραφη που υπόσχεται ο νέος υπουργός Παιδείας μπας και σωθεί από τη θύελλα που σήκωσαν οι προκάτοχοί του. Που από την ανεξέλεγκτη πλέον βία της αστυνομίας, την οποία γνώρισαν από πρώτο χέρι τον περασμένο Δεκέμβρη μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, έχουν να αντιμετωπίσουν την… πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές τους με καθηγητές (όπως οι Ψαροπούλου και Τρογκάνης) που απειλούν τους αριστερούς φοιτητές με κόψιμο στην εξεταστική, επειδή είναι… αριστεροί.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο που οραματιζόμαστε, απέχει αρκετά από το διεφθαρμένο «θερμοκήπιο» για καριερίστες κάθε ηλικίας, από το καταστροφικό «όραμα» της Γιαννάκου, του Στυλιανίδη και του Σπηλιωτόπουλου, από την κολεγιοποίηση του πανεπιστημίου, από όλα αυτά που αντιπαλεύουν και έχουν καταστήσει ανενεργά εδώ και τρία χρόνια.

Θέλουμε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. «Δημόσιο και δωρεάν» σημαίνει ότι τα συγγράμματα θα δίνονται ΔΩΡΕΑΝ και ΣΤΗΝ ΩΡΑ τους στους φοιτητές. Ότι οι φοιτητές θα έχουν πραγματική ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, χωρίς εξετάσεις. Ότι το πανεπιστήμιο θα μεριμνήσει για την πραγματική ΔΩΡΕΑΝ στέγασή τους. Ότι η τοπική κοινωνία και το πανεπιστήμιο πρέπει να παρέμβουν επιτέλους στο απαράδεκτο και απαρχαιωμένο μονοπώλιο των αστικών ΚΤΕΛ και να ζητήσουν βελτίωση των συγκοινωνιών και μείωση των εισιτηρίων.

  • Να παραιτηθεί άμεσα η πρυτανική αρχή. Είναι υπόλογη για τη συνδιαλλαγή με μεγαλοσυνδικαλιστές της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ με αντάλλαγμα την ψήφο των φοιτητών. Είναι υπόλογη γιατί διέσπειρε ψέματα εις βάρος των φοιτητών ότι δήθεν «βιαιοπράγησαν» εις βάρος του πρύτανη. Είναι υπόλογη γιατί κρύβεται από τις ευθύνες της και αποφεύγει να δώσει τα έγγραφα στους φοιτητές που τα ζητάνε και να απολογηθεί δημόσια.
  • Δημόσιος έλεγχος των οικονομικών του ιδρύματος από επιτροπές όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Να συγκροτηθεί ανεξάρτητη επιτροπή με συμμετοχή καθηγητών, εργαζόμενων, φοιτητών, η οποία να ελέγξει τις παροχές των τελευταίων ετών προς τους φοιτητικούς συλλόγους και να δημοσιοποιήσει τις έρευνές της.
  • Όλα τα έγγραφα άμεσα στη δημοσιότητα. Να επιστραφούν οι επιχορηγήσεις που πήραν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στο όνομα φοιτητικών συλλόγων και να διατεθούν για την κάλυψη αναγκών των φοιτητών σε συγγράμματα, που τα «έκοψε» ο νόμος-πλαίσιο.
  • Να επέμβει εισαγγελέας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για τη διερεύνηση όλων των λογαριασμών του ιδρύματος.

    νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση Ιωαννίνων

  • Δεν υπάρχουν σχόλια: