Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Μια καταδίκη … δεν φτάνει πια…!!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λίγα χρόνια πριν, ήδη, είχε διαφανεί μια ποιοτική αλλαγή στα πολιτικά δρώμενα της περιοχής μας. Η Ήπειρος αποτελεί ένα νέο Ελντοράντο για το πιο επιθετικό κομμάτι του κεφαλαίου, παρά τα φληναφήματα περί φτωχής - για να κρύβεται η τεράστια ανισοκατανομή πλούτου - περιφέρειας.


Μια διαπίστωση που αναδύεται αβίαστα, με την εξέταση και συνεπή καταγραφή όλων των παρεμβάσεων κι επενδύσεων που βρίσκονται σ’ εξέλιξη, όλης της κίνησης του κεφαλαίου. Η νέα εποχή λοιπόν, μαζί με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, για κάποιους, σημαίνουν ένα μοντέλο διαχείρισης που θα περνά μέσα από την εξαγορά συνειδήσεων, τη λογοκρισία, το τσάκισμα κάθε κριτικής σκέψης, τον εκφοβισμό και τα πογκρόμ κατά των εργατικών και νεολαιίστικων κινητοποιήσεων, όταν δεν μπορούν να τα εκφυλίσουν ή να τα ποδηγετήσουν. Την συγκεντροποίηση του πλούτου και την αναδιανομή όταν μπορούν - με τη βοήθεια και κάποιων ΜΜΕ - πάντα προς όφελός τους.


Έτσι λοιπόν, συναθροίζονται πολλά μεμονωμένα περιστατικά, που δεν είναι όμως, παρά τα μικρά κομμάτια ενός εφιαλτικού παζλ. Δεν θα μπορούσε ο Ολοκληρωτικός Καπιταλισμός, να μην έχει την αντανάκλασή του κι εδώ…!!!


Από τη μια ένα κράμα τοπικών αρχόντων, επιχειρηματιών και «εκδοτών», δυνάμεων καταστολής (ντόπιων, συνοριακών και εισαγόμενων), διαβρωμένων δημόσιων λειτουργών που κρύβονται πίσω από ένα τίτλο ή ένα ίδρυμα και τσάμπα(!!!) εξαγορασμένων υποτελών. Από την άλλη μια τεράστια κοινωνική πλειοψηφία της εργασίας και της νεολαίας, με την Κωσταντίνα Κούνεβα και το ανεξάρτητο ταξικό τμήμα της εργατικής τάξης, τη νέα εργατική βάρδια, τους Έλληνες και ξένους εργαζόμενους του κάθε «Καρυπίδη», τη σπουδάζουσα νεολαία, αλλά και κείνη των … 500 ευρώ ή της κάρτας ανεργίας να στοιχειώνουν την εργοδοσία και τον παλιό κόσμο. Και μια σύγκρουση που βρίσκεται στην αρχή της ακόμη, με την καταδίκη μιας επίθεσης, πλέον, να μην φτάνει.


Βίαιη αντιμετώπιση, καταστολή και άρνηση κατά της Επιτροπής Αγώνα και ομάδων πολιτών που υπερασπίζονται τους δημόσιους χώρους («Ξενία», «ΚΕΚΩΠ», Πλατεία, «ΟΑΣΗ», «Γιαννιώτικο Σαλόνι», Πλατεία Χατζή, Βελισσάριο, κ.α.), αλλά και την καλυτέρευση της ζωής μας (Λίμνη και μπάζα, Φράγματα στον Άραχθο, Συνοικίες της πόλης που έχουν μείνει στη δεκαετία του ’50, Χωματερή στη Δουρούτη, ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, στο Καρβουνάρι, στη Λευκίμη, υδροφόρος ορίζοντας, Βιολογικός που ξεχείλωσε, ΒΙΠΕ που ρυπαίνει, Καλαμάς & Αμβρακικός που πεθαίνει, κυκλοφοριακό, αντιμετώπιση ανθρώπων και ζώων, κ.ο.κ.), που αντί να φοβίσει και να περιορίσει τις αντιδράσεις, φέρνει νέα αιτήματα στο προσκήνιο κάθε μέρα.


Βία κατά των εργαζόμενων στον δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα. Απλήρωτη κι ανασφάλιστη εργασία, ελαστικές μορφές απασχόλησης, τερατώδικη παραβίαση των ΣΣΕ και των μέτρων ασφάλειας κι υγιεινής στους χώρους δουλειάς, απολύσεις, εκβιασμοί, ελλιπείς έλεγχοι από τον ΣΕΠΕ & το ΙΚΑ. Με τη ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ μακριά από τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, ωράρια ατερμάτιστα που φέρνουν κέρδη για τους λίγους, αλλά εργατικά ατυχήματα και ληστρική εκμετάλλευση για την τεράστια κοινωνική πλειοψηφία της εργασίας, με την Κωσταντίνα Κούνεβα σαν λάβαρο για το ανεξάρτητο ταξικό τμήμα της εργατικής τάξης και τη νέα εργατική βάρδια.


Βία κατά των νέων, με τελευταίες επιθέσεις στην πόλη μας, αυτή των ΜΑΤ μετά τον αγώνα του ΠΑΣ, σε οπαδούς που λίγες μέρες νωρίτερα έδιναν ζωή και νόημα στους δρόμους & μιας ελίτ ακαδημαϊκών που έρχεται από την επταετία και παραπίσω, κατασκευάζει επεισόδια και κατηγορίες εναντίον φοιτητών που δεν έχει εξαγοράσει.


Τα βίντεο των κινητών έχουν διαφορετική γνώμη κι έτσι καταρρέουν τα κάπηλα σενάρια, όπως οι κατηγορίες ενάντια στον Μπελογιάννη, την Πρίντζου και τους συντρόφους τους. Βία όμως, μόλις προχθές, κατά των αγροτών που θέλουν ν’ ανασάνουν και … να ζήσουν. Επίθεση στη ζωή και στα όνειρά τους, που μοιραία θα αποτύχει κι αυτή, γι’ αυτό και κάθε επίθεση είναι όλο και πιο άγρια.


Βία τέλος, κατά των δημοσιογράφων (στα Γιάννενα πριν λίγες μέρες, στην Αθήνα προχθές), ΜΜΕ και διανοούμενων που κρατούν κριτική στάση, υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον και δίνουν δίοδο έκφρασης και πληροφόρησης στα υπόγεια ρεύματα μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε κατάσταση νιρβάνα, λίγο πριν ξεσπάσουν νέοι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες που θα κάνουν την εξέγερση του Δεκέμβρη να μοιάζει σαν αυτό που ήταν στην πραγματικότητα. Στιγμιότυπο από τα προσεχώς…


ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: