Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

Η συζήτηση που άνοιξαν δυο πολιτικά κόμματα για την ανάδειξη της Κ. Κούνεβα ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τους προκαλεί οργή και αηδία. Η ηρωική συνδικαλίστρια έδειξε και πάλι με την αξιοπρεπή της στάση ότι δίκαια αποτελεί πλέον σύμβολο του αγώνα των επισφαλώς εργαζόμενων για ανατροπή του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα. Η Κωνσταντίνα αρνήθηκε την πρόταση και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με τη Βάσω Τσούνη, αντιπρόεδρο της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών, «μόνο αν κατέβει η ΠΕΚΟΠ επίσημα στις εκλογές θα συμμετέχει η Κωνσταντίνα στις εκλογές».

Η δράση της Κούνεβα επί χρόνια για τα δικαιώματα των καθαριστριών ήταν γνωστή τουλάχιστον στη ΓΣΕΕ, στη συνδιοίκηση της οποίας βρίσκονται «συνδικαλιστές» από τα ίδια ακριβώς κόμματα που τώρα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον αγώνα της και το πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης που εκδηλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Η ΓΣΕΕ ακόμα και σήμερα δεν έχει βγάλει ούτε μια έστω ανακοίνωση συμπαράστασης πέρα από ευχές φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Το εργοδοτικό σωματείο της ΟΙΚΟΜΕΤ είναι ακόμη μέλος της ΓΣΕΕ και του Εργ. Κέντρου Αθήνας. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αφού στηρίζουν το αντιδραστικό οικοδόμημα της ΕΕ, αφού συγκυβερνούν στη ΓΣΕΕ, είναι συνένοχοι της πολιτικής που οδήγησε όχι μόνο τις καθαρίστριες, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανασφάλεια, τη λιτότητα, την ελαστικοποίηση.

Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που ψήφισε τους νόμους για την ενοικίαση των εργαζόμενων, την ίδρυση των δουλεμπορικών εταιρειών, την πλήρη εργασιακή απορρύθμιση. Η πολιτική του και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση ταυτίζεται με τα συμφέροντα των δουλέμπορων και των εργοδοτών: λίγες μόνο ημέρες μετά την επίθεση στην Κωνσταντίνα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας ξεπερνώντας ακόμα και τους υπουργούς της ΝΔ και τους εκπροσώπους των μεγαλεμπόρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πρόταση στην Κούνεβα σε μια άθλια προσπάθεια να ξεπεράσει και τις εσωτερικές αντιθέσεις του για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου του. Οι αντιθέσεις αυτές μάλιστα, πέρα από τα πρόσωπα, έχουν να κάνουν με τη σταθερή προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ. Οι κοινοτικές οδηγίες είναι αυτές που κατευθύνουν όλες τις αντεργατικές πολιτικές. Ακόμη η αποχή των μισών σχεδόν βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για την επικύρωση της Ευρωσυνθηκης ελάχιστα απασχόλησε τα διάφορα ρεύματα και συνιστώσες του. Τώρα όλοι θυμήθηκαν τη συνδικαλιστική δράση της Κούνεβα και θέλουν να τη στείλουν, έστω συμβολικά, στο ευρωκοινοβούλιο... Για να υπερασπιστεί εκεί άραγε τι;

Η Κωνσταντίνα πάλεψε χωρίς στήριξη από τα επίσημα κόμματα και τη ΓΣΕΕ ενάντια σ’ αυτήν ακριβώς την πολιτική που κάποιοι τώρα θέλουν να την υποχρεώσουν να υπηρετήσει. Κατάφερε να συσπειρώσει χιλιάδες αγωνιστές και δεκάδες σωματεία που τώρα συνεχίζουν την προσπάθειά της για κατάργηση του δουλεμπορίου και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Θυσίασε την όραση της και τη φωνή της για να μπορούμε εμείς να φωνάζουμε πιο δυνατά και να βλέπουμε πιο μακριά.


Nέο Αριστερό Ρεύμα

www.narnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: