Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

ΜΕΡΑ Μαγνησίας: Για την καταστροφή που μας απειλεί

Φτάνει πια! ή αυτοί ή Εμείς!
Εργάτη, εργάτρια, εργαζόμενε, εργαζόμενη,
Η δουλειά και η ζωή μας σε κίνδυνο

Τα ερείπια των βιομηχανιών που έκλεισαν (Βαμβακουργία, Θεοχαράκης, Ματσάγγου, Γκλαβάνη κλπ ) στέκονται ακόμα όρθια. Οι καπιτα-ληστές, που τα έκλεισαν, έχουν σήμερα εξασφαλίσει τη ζωή των τρισέγγονών τους. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι, που απολύθηκαν από τότε, περνούν μπροστά από τα ερείπια κι αναλογίζονται το μόχθο μιας ολόκληρης ζωής.



Η σημερινή παγκόσμια κρίση, για την οποία όλοι μιλάνε και την οποία, υποτίθεται, κανένας δεν περίμενε, δεν είναι μια κρίση που αφορά τους εργαζόμενους που έχουν πληρώσει όχι μια, αλλά πολλές φορές ένα κοινωνικό σύστημα που τους εκμεταλλεύεται. Αυτό δεν χρειάζεται να το ψάξουμε πολύ: αρκεί να δούμε πόσα αγαθά παράγει η εργατική μας δύναμη και σε πόσα αγαθά έχουμε πρόσβαση. Και όσα δεν μπορούσαμε να φτάσουμε μας τα δανείσανε και σήμερα όλοι είμαστε καταχρεωμένοι με πολύ σοβαρές υποχρεώσεις. Η ατμομηχανή της Ευρώπης έσβησε (Γερμανία), κι όλη η Ευρώπη μπήκε στην ύφεση με εκατομμύρια ανέργους. Αυτή είναι η Ευρώπη που μας υποσχεθήκανε.
Η σημερινή κυβέρνηση των αγίων Εφραίμ «κατάφερε» να αυξήσει, όσο κυβερνάει, το δημόσιο χρέος κατά 88 δις ευρώ, δηλαδή 8.800€ ανά κάτοικο ή 35.200€ για μια τετραμελή οικογένεια. Η ακρίβεια τίναξε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στον αέρα παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού αγροτικών προϊόντων έχουν καταρρεύσει, οδηγώντας το σύνολο των αγροτών στην απόλυτη φτώχια. Και σήμερα που το κράτος πρέπει να δώσει για να μας στηρίξει, μας λέει ό,τι κι ο Τρικούπης: Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!!! Το ταμείο είναι μείον και ζητάνε από εμάς περισσότερους φόρους σαν τους χθεσινούς μισητούς φοροεισπράκτορες.

Επιπλέον 100.000 ανέργοι το 2009.

Οι πρώτες βόμβες έπεσαν στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ, κι ακολουθούν κι άλλες.
Τι γίνεται σήμερα; Μείωση στις βάρδιες, τις υπερωρίες, τα Σάββατα & τις Κυριακές, αυτό δηλαδή που ανέβαζε το μισθό μας σχεδόν δυο φορές πάνω από αυτόν της σύμβασής μας, παρ’ όλο που ο καπιτα-ληστής κέρδιζε πολύ περισσότερα απ’ότι στον κανονικό χρόνο εργασίας μας. Απολύσεις και μείωση των μόνιμων θέσεων εργασίας. Κλείσιμο εργοστασίων (ΣΩΜΟΓΛΟΥ), κι ακολουθούνε κι άλλα.
Με όσους συναδέλφους δουλεύαμε εποχιακά, δεν θα τους ξαναδούμε στο εργοστάσιο αλλά μόνο έξω από τον ΟΑΕΔ: Δεν θα προσληφθούν την επόμενη χρονιά.
Αν η επιχείρησή μας χρειάζεται υψηλά δανειακά κεφάλαια από τις τράπεζες, υπάρχει περίπτωση να μην της τα δώσουνε οι τραπεζίτες. Αν η επιχείρησή μας κάνει εξαγωγές στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ) ή τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες (Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία κλπ), αυτές δεν θα ξαναγίνουν λόγω της υποτίμησης όλων των νομισμάτων τους.
Αν περιμέναμε περισσότερους ξένους τουρίστες το 2009 για να δώσουν ζωή στις επιχειρήσεις τροφίμων, διανομών, τους ξενοδοχοϋπάλληλους κι ένα σωρό μικρές επιχειρήσεις κι επαγγέλματα, μάλλον δεν θα έρθουν, ούτε καν οι έλληνες....... Τα ερείπια των εργοστασίων θα πλακώσουνε τα σπίτια μας και τις οικογένειες μας.

Τι λένε οι συνδικαλιστές μας;

Εργατικό Κέντρο Βόλου και ΓΣΕΕ; Να απεργήσουμε, όποτε κηρύξει απεργία η ΓΣΕΕ, γύρω στο Δεκέμβρη. Λες κι είδαμε προκοπή από αυτούς που υπογράψανε όπως-όπως την ετήσια σύμβαση και δεν πολεμήσανε να σώσουνε τα ασφαλιστικά ταμεία μας που τα κλέβουνε τα λαμόγια της κυβέρνησης.
Κλαδικά σωματεία και εργοστασιακά; Οι απολύσεις είναι νόμιμες (όταν είναι μέσα στα όρια του νόμου) κι έχουνε δίκιο οι εργοδότες αφού δεν υπάρχουνε παραγγελίες, κι έτσι τρέχουνε να παρακαλέσουνε για να μη γίνουνε άλλες απολύσεις.

Τι μας λένε τα κόματα της αριστεράς;

Λαϊκή αντεπίθεση: Δηλαδή 24ωρη απεργία το Νοέμβρη και κλιμάκωση το Δεκέμβρη και μετά....έχουμε ευρωεκλογές και ψηφίστε μας.
Επιδόματα για στήριξη: Δηλαδή ασπιρίνες στην πνευμονία και ψίχουλα για να στηρίξουνε τη ζωή μας, λες κι έχουμε πυρετό και είμαστε ζητιάνοι. Και μετά ψηφίστε μας, μπας και δούμε χαϊρι μαζί με το Γιωργάκη γιατί με τους σημερινούς δεν τα βρήκαμε παλιότερα.

Οι βουλευτάδες της περιοχής μας;

Μερικοί είναι μόνο για τις καλές εποχές: όταν δηλαδή μπορούν ανέξοδα να κάνουνε ρουσφέτια.Η μισή Μαγνησία έχει περάσει από το γραφείο τους, γιατί το κράτος που έχουνε φτιάξει δε δουλεύει, και γι αυτό, χρειάζεται τον τοπικό κομματάρχη για να λύνει το κάθε πρόβλημα και συνήθως όχι με το αζημίωτο.
Άλλοι, είναι φρέσκοι καθηγητάδες, φτιάχνουνε επιτροπές στο Νομό για να «βοηθήσουνε». Αυτοί που ανοίξανε το δρόμο, με τα αντιλαϊκά μέτρα στους σημερινούς για να αλωνίσουνε τις ζωές μας.

Οι παπάδες;

Από ότι φαίνεται χρειάζονται αμύθητες περιουσίες, δηλαδή κάτι περισσότερο από ένα χιτώνα που ήθελε ο Χριστός, για να βοηθήσουνε την φτωχολογιά.

Τι να κάνουμε, αν δεν θέλουμε να γεμίσει η ζωή μας ερείπια

Εργάτη, εργάτρια, εργαζόμενε, εργαζόμενη:

* Απαγόρεψε τις απολύσεις στο εργοστάσιό σου, στο χώρο δουλειάς, κι αν γίνουν απολύσεις, κάνε κατάληψη στο εργοστάσιο, και βάλτο να δουλέψει με τις δικές σου εντολές.
* Αν το σωματείο σου (κλαδικό ή εργοστασιακό) είναι μόνο λόγια, κι αυτά με τους εργοδότες, φτιάξε δικές σου επιτροπές, όπως τα χρόνια που έλεγες ότι το σωματείο είναι της εργοδοσίας.
* Αν κάποιο από το προσωπικό (διοικητικό, οικονομικό, πωλήσεων ή άλλο εξειδικευμένο) θέλει να φύγει, υποχρέωσέ το να μείνει για να βοηθήσει το εργοστάσιο να λειτουργήσει.
* Αν η τράπεζα δε δίνει δάνειο, ζήτα την αλληλεγγύη των εργαζομένων στις τράπεζες, κλείσε κάθε κατάστημα τράπεζας που δεν δίνει δάνειο στην επιχείρησή σου.
* Όταν ο καπιτα-ληστής πηγαίνει στο δικαστήριο για να πτωχεύσει την επιχείρησή σου, σταμάτα τη λειτουργία του δικαστηρίου για να μη βγει απόφαση.
* Με τις επιτροπές σου διώξε όσους διαλύουνε την παραγωγή και μην αφήσεις να φύγουνε τα κεφάλαια και η περιουσία των καπιτα-ληστών στο εξωτερικό.
* Όταν οι προμηθευτές δεν σου δίνουν πρώτες ύλες για να δουλέψεις, συντονίσου με τους εργαζόμενους των άλλων επιχειρήσεων ώστε να τους υποχρεώσουν να στις δώσουνε και με μεγάλη πίστωση.
* Ζήτα από τη κυβέρνηση το εργοστάσιό σου να μπει στον επίσημο κατάλογο προμηθευτών του δημοσίου, ώστε να πάρεις παραγγελίες και να ζήσεις. Διώξε τους κλέφτες του κρατικού προϋπολογισμού που ροκανίζουνε με τις μίζες και τη διαφθορά το κρατικό κορβανά. Ούτε ένα ευρώ για τη πληρωμή του εξωτερικού χρέους, σε όσους σήμερα οδηγούν το πλανήτη σε απόγνωση.
* Μη μείνεις μόνο μέσα στο εργοστάσιο: Φτιάξε επιτροπές αλληλεγγύης και ταμεία αρωγής και ζήτα βοήθεια από όλο το λαό.
* Αν δεν μπορείς να ζήσεις, κάνε κατάσχεση σε αποθήκες τροφίμων και σούπερμαρκετ.
* Φτιάξε επιτροπές συσιτίου για δίκαιη μοιρασιά σε όσους έχουν ανάγκη. Ζήτα τρόφιμα από την αγροτιά και δώσε της φτηνά βιομηχανικά προϊόντα (λιπάσματα, εργαλεία).
* Αν η σημερινή και η αυριανή κυβέρνηση τα κρίνει όλα αυτά παράνομα, εξήγησε ότι παράνομοι είναι όλοι αυτοί που δεν μπορούνε να λειτουργήσουνε τίποτα σωστό σε αυτή τη χώρα.Μόνο μια κυβέρνηση μπορεί να σε βοηθήσει: η δικιά σου, στηριγμένη στις επιτροπές σ’ όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: