Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Π.Ε. ΝΑΡ: ανάγκη μαχητικής αντικαπιταλιστικής απάντησης


Αμέσως μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπολύει μια νέα επίθεση στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των μεταναστών. Το ΠΑΣΟΚ συναγωνίζεται, μπροστά στο διάδρομο της κυβερνητικής εξουσίας, να αποδείξει την υπευθυνότητα του ως διαχειριστής της πολιτικής κεφαλαίου – ΕΕ. Το ΚΚΕ, με την ανεπάρκεια και την αυτάρκεια του, και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την κρίση του που τον οδηγεί σε βαθύτερη διαχειριστική γραμμή, αδυνατούν να προβάλουν ανατρεπτική αντικαπιταλιστική πολιτική στο κίνημα.

Στο φόντο των πολιτικών εξελίξεων μετά και τις πρόσφατες ευρωεκλογές, συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΡ, με θέμα την αποτίμηση των αποτελεσμάτων και της παρέμβασης στις εκλογές, και το σχεδιασμό για τις μάχες της επόμενης περιόδου σε όλα τα μέτωπα.

Όπως αναφέρει η απόφαση της Π.Ε. του ΝΑΡ
"Η όξυνση όλων των αντιθέσεων στο πλαίσιο της κρίσης και η ανάπτυξη της ταξικής πάλης θα κρίνουν την κατεύθυνση που θα πάρουν οι τάσεις που καταγράφηκαν στις ευρωεκλογές και το βάθεμα ή όχι του ρήγματος που άνοιξαν στο πολιτικό σύστημα οι προηγούμενοι αγώνες. Αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η αναγκαία μαζική μαχητική αντικαπιταλιστική απάντηση από το εργατικό κίνημα, με μια νέα ταξική ενότητα ντόπιων και ξένων εργατών και κοινή δράση όλων των αριστερών δυνάμεων μέσα στο κίνημα.", τονίζοντας ότι "Σε εποχή κρίσης, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ριζικού κλονισμού και ανατροπής στους συντηρητικούς κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς, απαιτούνται στρατηγικές και ανατρεπτικές απαντήσεις από μια Αριστερά που δεν θα είναι μέρος του συστήματος."

Η απόφαση της Π.Ε. του ΝΑΡ, αφού αποτυπώνει την παρέμβαση των δυνάμεων της επαναστατικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην πρόσφατη εκλογική μάχη αναλύοντας -κριτικά και αυτοκριτικά- μια σειρά ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία της δουλειάς που έγινε και των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, επισημαίνει ότι " Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανοίγει ένα δρόμο, επιχειρεί μια πρώτη απάντηση που όμως είναι ακόμα ανεπαρκής και περιορισμένη. Δεν αρκεί ενα βήμα μετωπικής ενότητας και προγραμματικής συμφωνίας αρκετών οργανώσεων της εκτός των τειχών Αριστεράς μαζί με εκατοντάδες μη οργανωμένους αγωνιστές, παρά το ότι δημιουργεί πολύ καλύτερες συνθήκες στο βαθμό, βέβαια, που κατακτά το αναγκαίο πολιτικό περιεχόμενο." Γι΄ αυτό, κατά τη γνώμη του ΝΑΡ, "Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να αναβαθμιστεί με βάση τις απαιτήσεις της περιόδου κι αυτό σημαίνει πρακτικά να αναπτυχθεί στην κατεύθυνση πόλου- μετώπου αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς και στο πρόγραμμα και στην πολιτική γραμμή και στην πρακτική της στο κίνημα."
Το ΝΑΡ θα προωθήσει την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την επόμενη περίοδο, και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στις νέες αντικαπιταλιστικές συνελεύσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει σε όλες τις τοπικές πρωτοβουλίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ώστε να συζητηθεί με όλο το δυναμικό του Μετώπου η προοπτική, το περιεχόμενο και οι αναγκαίες πρωτοβουλίες στο κίνημα και την αριστερά, ώστε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να αναπτύξει παραπέρα τη φυσιογνωμία και την επιρροή της. Θα προωθήσει επίσης όλα τα αναγκαία βήματα, ώστε όλο το ανένταχτο δυναμικό, αλλά και ο κόσμος της αριστεράς, να βρούν χώρο και τρόπους ουσιαστικής συμβολής στο εγχείρημα, για να μετατρέπεται το εγχείρημα σε πραγματικό μέτωπο με πολιτικά "πόδια" σε μορφή και περιεχόμενο.
.
Σε σχέση με την πολιτική του ΝΑΡ η απόφαση της Π.Ε. σημειώνει ότι "Η πολιτική μας πρόταση (κίνημα εργατικής-αντικαπιταλιστικής αντεπίθεσης και ανατροπής και άλλη αριστερά) σαν συνέπεια του πολιτικού στόχου της περιόδου, συμπυκνωμένη στο πολιτικό σύνθημα : «Να πέσει απ’ τα κάτω και αριστερά η κυβέρνηση της ΝΔ. Όχι στο ΠΑΣΟΚ και τα κεντροαριστερά σενάρια. Ν’ απομονωθεί πλήρως πολιτικά το ακροδεξιό ΛΑΟΣ. Με την Αντικαπιταλιστική Αριστερά και ένα πολιτικό και κοινωνικό κίνημα ανατροπής!» επιδιώκει να υπερβεί δημιουργικά την ανεπάρκεια και των δύο εκδοχών της ρεφορμιστικής Αριστεράς."

Έτσι, το ΝΑΡ επιδιώκει και προτείνει "την ανάπτυξη παντού και τώρα ενός ισχυρού κοινωνικού και πολιτικού κινήματος εργατικής-αντικαπιταλιστικής αντεπίθεσης και ανατροπής που θα μπορεί, σε μαζικότητα, περιεχόμενο και μορφή, να εκφράσει τα κοινωνικά και πολιτικά συμφέροντα του κόσμου της δουλειάς και της νεολαίας."

Ιδιαίτερα για το εργατικό κίνημα, η απόφαση της Π.Ε. επισημαίνει ότι είναι ανάγκη τώρα "Να διαμορφώσει πολιτικά αιτήματα και στόχους που αμφισβητούν σε βάθος την ουσία της κυρίαρχης πολιτικής, που ενοποιούν τους αγώνες, σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, χρειάζεται η ανασύσταση του εργατικού κινήματος σε νέα βάση,
να επιχειρηθεί η ταξική ανασυγκρότηση των εργατικών και λαϊκών κινημάτων στο περιεχόμενο, τις μορφές πάλης και τον τρόπο συγκρότησης τους. Να ενισχυθεί μια νέα αγωνιστική ταξική ενότητα των ίδιων των εργαζόμενων για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ. Να ανοίξει σταθερό μέτωπο με τον γραφειοκρατικό, αστικοποιημένο και υποταγμένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ, που αναπαράγει τις λογικές συνδιαχείρισης και ενσωμάτωσης. Να βαθύνει η αντιπαράθεση με τη λογική του ΠΑΜΕ που αρνείται στην ουσία τον πολιτικό αγώνα του εργατικού κινήματος και με πρακτικές οργανωτικού ελέγχου επιτείνει τον κατακερματισμό των αγωνιζόμενων δυνάμεων."

Συνολικά, η Π.Ε. του ΝΑΡ καλεί τις δυνάμεις της επαναστατικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, το δυναμικό του ΝΑΡ και της νΚΑ, να εργαστούν ώστε "Να σηκωθεί παντού, στα πολιτικά μέτωπα και στο εργατικό κίνημα, η γραμμή ενός τρίτου ρεύματος στην Αριστερά με συγκεκριμένα βήματα στη συγκρότησης του μετώπου-πόλου της επαναστατικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς με κατεύθυνση κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης σε διάκριση από την κεντροαριστερά και τα αντιδεξιά μέτωπα, το ρεφορμισμό, τη συνδιαχείριση, την περιχαράκωση, το σεχταρισμό και τη δορυφοριοποίηση."

Στην απόφαση υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την παρέμβαση στο εργατικό κίνημα για το επόμενο διάστημα, όπως για το σημαντικό ζήτημα των μεταναστών, τη μάχη της ΔΕΘ, αλλά και όλα τα άλλα μέτωπα που ανοίγει η κυρίαρχη πολιτική.

Η Π.Ε. του ΝΑΡ αποφάσισε να συζητήσει στην επόμενη συνεδρίασή της την πορεία πρός το 3ο Συνέδριο του ΝΑΡ που έχει αποφασίσει να συγκαλέσει στην προηγούμενη απόφασή της, με συνδυασμό ενός πλούσιου διαλόγου και θεματικών σωμάτων, ενώ θα σχεδιάσει και κύκλο εκδηλώσεων και παρεμβάσεων με αφορμή τα 20 χρόνια του ΝΑΡ.

Ολόκληρη η απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες, ώστε να συζητηθεί στις Οργανώσεις του ΝΑΡ και της νΚΑ. Θα υπάρχει στην εφημερίδα ΠΡΙΝ την
ερχόμενη Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: