Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Δίωξη εκπαιδευτικού διότι δεν συνεμορφώθη... και άσκησε το καθήκον της...

Σήμερα Τρίτη στο Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δικάζεται η πρώην διευθύντρια του 132 Δημοτικού σχολείου της Γκράβας γιατί στο πλαίσιο των πολύμορφων παιδαγωγικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών που προώθησε με τους υπόλοιπους συναδέλφους της παραχωρούσε "κατ' εξακολούθηση" αίθουσες του σχολείου για την διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των μαθητών του σχολείου (αλβανικά). Στο συγκεκριμένο δημοτικό που ακόμα και σήμερα λειτουργεί με πρωινή και απογευματινή βάρδια (!) το 72% των μαθητών και μαθητριών προέρχονται από άλλες χώρες και δεν έχουν τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα.

Οι πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα παιδαγωγικές παρεμβάσεις του συλλόγου των δασκάλων προκάλεσαν την μήνιν του βαθέως κράτους, εισαγγελέων, μερίδας του τύπου και φυσικά της ακροδεξιάς.

Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες από τις παρεμβάσεις των δασκάλων:

- Αντικατάσταση του Πάτερ Ημών με το Πρωινό Άστρο του Γιάννη Ρίτσου στην πρωινή προσευχή.

- Ανακοινώσεις του σχολείου σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αλβανικά και αγγλικά).

- Μαθήματα ελληνικών για αλλοδαπούς γονείς και μαθήματα μητρικής γλώσσας για αλλοδαπούς μαθητές (αλβανικά και αραβικά).

- Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού (βιβλία, παιχνίδια, ταινίες) για την διευκόλυνση της εκπαιδευτικής πράξης και την προαγωγή του αλληλοσεβασμού και της ανοχής στη διαφορά.

- Τακτική επαφή με τους γονείς και ενεργοποίησή τους στα σχολικά πράγματα.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες είχαν απτά, εντυπωσιακά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της σχολικής διαρροής, στη βελτίωση του επιπέδου ελληνομάθειας, στον περιορισμό των φαινομένων βίας και ρατσισμού στο σχολείο. Το 132 έγινε ένα δημιουργικό, δημοκρατικό, ανθρώπινο, ένα χαρούμενο σχολείο. Σχετική αξιολόγηση έχει γίνει από το ΤΕΑΠΗ Αθήνας και από το Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.

Η διευθύντρια του σχολείου Στέλλα Πρωτονοτάριου αρχικά "μετατέθηκε" και ο διάδοχος της διέκοψε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, ερχόμενος σε σύγκρουση με τους συλλόγους των δασκάλων και των γονιών. Σαν να μην έφτανε αυτό η κ. Πρωτονοτάριου διώκεται ποινικά για την "εγκληματική πράξη" (sic) της κατ' εξακολούθηση παραχώρησης αιθουσών (εκτός σχολικού ωραρίου) για την διδασκαλία αλβανικών σε μαθητές. Διώκεται επίσης και η δασκάλα αλβανικής γλώσσας στην οποία "παράνομα" εμπιστευόταν την αίθουσα.

Στο συνημμένο μπορείτε να δείτε την πρώτη σελίδα από το κλητήριο θέσπισμα.

Εδώ http://www.132grava.net/taxonomy/term/1 το site του 132 με όλες τις σχετικές πληροφορίες και σύνδεση με όλα τα σχετικά άρθρα στον τύπο καθώς και τα ψηφίσματα αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας.

Στις 16/6/2006 και ώρα 09:00 στο Α΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (2ο κτίριο, πρώην Σχολής Ευελπίδων) δικάζεται η πρώην Διευθύντρια του 132ου Δ.Σ. Αθήνας και η δασκάλα της αλβανικής γλώσσας, για τη δυνατότητα που έδωσαν στους μετανάστες μαθητές/τριες του σχολείου να διδαχτούν την μητρική τους γλώσσα.

Μαζί τους δικάζονται όλοι/ες οι εκπαιδευτικοί της πράξης που ονειρεύονται ένα σχολείο για όλα τα παιδιά και προσπαθούν να το πραγματοποιήσουν με την εκπαιδευτική τους πρακτική μέσα στις τάξεις.

Καλούνται όλοι και όλες να παρευρεθούν στο δικαστήριο για να υποστηρίξουμε από κοινού το δικαίωμα στην παιδαγωγική ελευθερία, στην ισότητα και τη δημοκρατία

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Τα Πίσω θρανία


==================


Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών στήριξε και στηρίζει από την πρώτη στιγμή τις δράσεις του 132ου Δημοτικού Σχολείου, ενός σχολείου που έγινε σύμβολο της αλληλεγγύης, του σεβασμού της διαφορετικότητας και των σύγχρονων παιδαγωγικών πρακτικών.

Γιατί το 132;

Το 132ο Δημοτικό Σχολείο στο συγκρότημα της Γκράβας, ένα σχολείο με μεγάλο αριθμό παιδιών μεταναστών, γινόταν διδασκαλία της μητρικής γλώσσας στους μαθητές-παιδιά μεταναστών (αλβανικά, αραβικά), ενώ οι γονείς τους διδάσκονταν ελληνικά μετά τη λήξη των μαθημάτων. Επίσης στο σχολείο αυτό επιλέχτηκε από μαθητές και δασκάλους αντί της πρωινής προσευχής να απαγγέλλεται μια προσευχή από το «Πρωινό άστρο» του Γιάννη Ρίτσου, ως αναγνώριση της πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής σύνθεσης των μαθητών

Γιατί ενόχλησε το 132;

Γιατί ο συντηρητισμός, ο εθνικισμός και ο προσηλυτισμός του σημερινού ελληνικού σχολείου δεν επιτρέπει δράσεις άλλες που παρεκκλίνουν από την ομοιομορφία. Γιατί το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα δεν επιτρέπει να υπάρχουν διευθυντές στα σχολεία σαν τη Στέλλα Πρωτονοταρίου, η οποία ήταν η ψυχή των δράσεων του 132. και γι αυτό τιμωρήθηκε με απομάκρυνση από το σχολείο. Τη θέση της πήρε ο κ. Γιουτλάκης, ο οποίος από την πρώτη μέρα σταμάτησε τις δράσεις του σχολείου επικαλούμενος «άνωθεν εντολή» και κατηγορώντας το σύλλογο διδασκόντων ότι αποτελεί «τα Ζωνιανά της εκπαίδευσης»!

Γιατί διώκονται οι δύο δασκάλες του 132;

Διώκονται για παράνομη παραχώρηση του σχολείου τις απογευματινές ώρες για να διδάσκονται τα παιδιά τη μητρική τους γλώσσα και οι γονείς τους να μαθαίνουν ελληνικά! Όταν τα σχολεία, ειδικά του Δήμου Αθηναίων, δίνονται για κατηχητικό, κοπή πίτας ή για εκδηλώσεις του Δήμου αμφιβόλου ποιότητας και χρησιμότητας.

Ως Δίκτυο αναδείξαμε ως τώρα τις δράσεις του σχολείου ως παράδειγμα προς μίμηση για άλλα σχολεία με μεγάλο αριθμό παιδιών μεταναστών. Σήμερα καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον κ. Γιουτλάκη για την απαράδεκτη παιδαγωγικά και προκλητική κοινωνικά και συνδικαλιστικά συμπεριφορά του. Καλούμε τη Διοίκηση, η οποία μάλιστα ευαγγελίζεται σήμερα το διάλογο για τα προβλήματα της παιδείας, να πάρει θέση αποδοκιμάζοντας την πρωτοφανή και απαράδεκτη αυτή ενέργεια του κ. Γιουτλάκη, διαφορετικά θα είναι εξίσου έκθετη με αυτόν απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία

Ζητάμε να σταματήσει κάθε δίωξη στις δύο δασκάλες του σχολείου και να συνεχίσουν οι δράσεις του σχολείου.


Πίσω θρανία

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: