Τρίτη, 28 Απριλίου 2009

Να τιμωρηθούν οι λιμενικοί δράστες της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του Κούρδου πρόσφυγα Αριβάν Οσμάν Αμπντουλά στην Ηγουμενίτσα

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Ο Αριβάν Οσμάν Αμπντουλά Κούρδος πρόσφυγας από το Ιράκ βρίσκεται σε κώμα έπειτα από τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη κατά τη σύλληψή του από άνδρες του λιμενικού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 3 Απριλίου 2009. Παρά την προσπάθεια απόκρυψης του περιστατικού και στη συνέχεια συγκάλυψής του από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας –το οποίο έκανε λόγο αρχικά για «ατύχημα» και έπειτα για «αυτοτραυματισμό» του πρόσφυγα-, το γεγονός αποκαλύφθηκε και έλαβε δημοσιότητα χάρη στην κινητοποίηση του κινήματος αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη και την αποφασιστικότητα των προσφύγων αυτόπτων μαρτύρων και του ξάδελφου του θύματος που είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας στη Σουηδία.

Ο θανάσιμος τραυματισμός του Αμπντουλά δεν είναι ούτε «τυχαίο» ούτε «μεμονωμένο» περιστατικό. Είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης δράσης του λιμενικού σώματος και συγκεκριμένα των ειδικών δυνάμεων στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, αλλά και στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα των «επιχειρήσεων αποτροπής της λαθρομετανάστευσης» που έχουν εξαπολύσει η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται από συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και από πρωτοφανή αγριότητα, ενάντια σε ανθρώπους που το μόνο τους «έγκλημα» είναι το πέρασμα των συνόρων, η προσπάθεια διαφυγής από τον πόλεμο και την εξαθλίωση και η διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής.

Σε συνέχεια της σχεδόν εικοσαετούς αντιμεταναστευτικής πολιτικής του ελληνικού κράτους, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχοντας στην πράξη καταργήσει το δικαίωμα στο άσυλο, με τα ποσοστά αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας να κινούνται κάτω του 1%, και αρνούμενη την εφαρμογή μιας νέας διαδικασίας νομιμοποίησης των αλλοδαπών εργαζομένων, εξωθεί εκατοντάδες οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες στην επιλογή να εγκαταλείψουν την Ελλάδα λαθραία από τα δυτικά λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας και να υποβάλλουν αίτηση ασύλου σε χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης. Οι ευθύνες της είναι τεράστιες γιατί έχοντας τελικά ανακηρύξει την καταστολή σε μοναδικό δόγμα της μεταναστευτικής της πολιτικής, οδηγεί στην όξυνση του αυταρχισμού και της αστυνομικής αυθαιρεσίας, τροφοδοτώντας παράλληλα ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις στην κοινωνία.

Σήμερα, στην «πολιτισμένη» Ευρωπαϊκή Ένωση και σε καιρό ειρήνης, βιώνουμε μια χωρίς προηγούμενο απαξίωση της ανθρώπινης ζωής στο πρόσωπο των μεταναστών και προσφύγων. Στην Αθήνα, στο τμήμα Αλλοδαπών έχουν χάσει τους τελευταίους μήνες τρεις πρόσφυγες τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων. Στο Αιγαίο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν πνιγεί 511 πρόσφυγες τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ εκατοντάδες άλλοι θα παραμείνουν «άγνωστοι», νεκροί του πολέμου που οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν κηρύξει ενάντια στη μετανάστευση. Ο Αμπντουλά εγκατέλειψε το «απελευθερωμένο» από το ΝΑΤΟ Ιράκ, ξεπέρασε τους κινδύνους και την ταλαιπωρία του παράνομου ταξιδιού, για να λυγίσει κατά το βασανισμό του από τους «κομάντο» του λιμενικού, από εκείνους που εργάζονται υποτίθεται για την «ασφάλειά μας».

Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό το έγκλημα να συνεχιστεί. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι και όλες την ευθύνη και να αντιδράσουμε απέναντι στις κρατικές δολοφονίες μεταναστών και προσφύγων όπως πράξαμε στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Να αντισταθούμε ενάντια στο ρατσισμό, την εκμετάλλευση και την καταστολή σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι όχι μόνο καλούνται σήμερα να υποστούν πρώτοι τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ως το πιο ευάλωτο και στυγνά εκμεταλλευόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, αλλά και συστηματικά επιδιώκεται να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα των επιπτώσεών της στην κοινωνία.

-- Να σταματήσουν επιτέλους οι δολοφονίες και οι βασανισμοί μεταναστών/ριων.

-- Κανένας άνθρωπός δεν είναι λαθραίος.

-- Άσυλο, νομιμοποίηση και ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στους μετανάστες/ριες και πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα.

-- Όχι στην Ευρώπη-φρούριο, σύνορα ανοιχτά για τους πρόσφυγες.


-- Κάτω η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κάτω η κυβέρνηση της λιτότητας, της ανεργίας και των κρατικών δολοφονιών.


ΑΝΤικαπιταλιστική Αριστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: