Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

2 Α Π Ρ Ι Λ Η Α Π Ε Ρ Γ Ο Υ Μ Ε

Συνένοχους στο φόνο δεν θα έχουν…


ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ.


Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι,

έχουμε μπει σε έναν φαύλο κύκλο εντεινόμενης φτώχειας και εξαθλίωσης ενώ την ίδια στιγμή οι κεντρικοί μοχλοί του συστήματος- κυρίως οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις- εξακολουθούν να εμφανίζουν κέρδη χάρη στην απίστευτα γενναιόδωρη συνδρομή του κράτους σε όλο τον κόσμο (28 δις ευρώ μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ πάνω από 1τρις δολάρια).

Είναι μια κατάσταση που ενισχύεται από την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, την Ε.Ε. και τη βαθιά συναίνεση του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που λειτουργεί ως μηχανισμός ενίσχυσης της δραστηριότητας του κεφαλαίου.

Βασική αρχή της εργοδοσίας είναι ότι θα μοιραζόμαστε τη μείωση των κερδών αλλά όχι την αύξησή τους. Η σημερινή οικονομική κρίση αποτελεί φυσιολογική και απάνθρωπη συνέπεια της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, της ανταγωνιστικότητας με σκοπό το κέρδος.

Η κατάσταση αυτή όμως φέρνει ένα νέο τοπίο αγώνων. Η εξέγερση της νεολαίας το Δεκέμβρη, συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία (και όχι μόνο) και πανικόβαλε την κυβέρνηση. Αποτέλεσε αντίδραση στη συσσωρευμένη αδικία και εξαπάτηση της νέας γενιάς.

Οι εργαζόμενοι που απειλούνται από τις απολύσεις, τη μειωμένη απασχόληση και αμοιβή, τη συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης(βλ. νέα απόφαση της Ε.Ε για τις γυναίκες), πρέπει να πάρουν δυναμικά τη σκυτάλη της συνέχειας για τον ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗ!

ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Δεν πρέπει να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις ηγεσίες των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ- οι οποίες την ώρα που δεχόμαστε επίθεση στα δικαιώματά μας, για να ξεπεραστεί μια κρίση την οποία προκάλεσαν άλλοι και όχι εμείς- προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε συνέταιροι με τους καπιταλιστές και κατεβάζουν κοινή πρόταση νόμου με τους βιομηχάνους για το «ξεπέρασμα της κρίσης».

Απάντηση σε ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ δεν είναι η λογική της κοινοβουλευτικής αριστεράς, του κομματικού φρουρίου και της κοινοβουλευτικής εξαργύρωσης των αγώνων. Απάντηση αποτελεί η συγκρότηση ενός νέου εργατικού κινήματος ανεξάρτητου από το κράτος, την εργοδοσία και την αστική πολιτική.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Για να εξασφαλίσουμε ότι την επόμενη περίοδο, κανένας εργαζόμενος και κανένας χώρος που θα βρεθεί αντιμέτωπος με την απειλή της απόλυσης δεν θα είναι μόνος του. Καμία μάχη να μην μείνει απομονωμένη χωρίς στήριξη από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Κανένας άνεργος να μην μείνει απομονωμένος προσπαθώντας ατομικά να διεκδικήσει. Να δώσουμε όλες της τις δυνάμεις για να στηρίξουμε τους αγώνες που ανοίγονται ενάντια στις απολύσεις και τα κλεισίματα των επιχειρήσεων. Διεκδικούμε να ξαναζωντανέψουμε την ταξική αλληλεγγύη των εργατών και με την δράση μας να βοηθήσουμε.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ! ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ:

ü ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ από τις επιχειρήσεις. Παλεύουμε για να ανασταλεί νομοθετικά στις επιχειρήσεις το "δικαίωμα" τους να απολύουν. Θεωρούμε ότι το πιο ισχυρό δικαίωμα που έχουμε να υπερασπίσουμε είναι το δικαίωμα στην εργασία όλων και όχι το "δικαίωμα" των καπιταλιστών στην διατήρηση της κερδοφορίας τους. Το ίδιο να ισχύσει και για τα διάφορα προγράμματα "εθελουσίων" που στην πραγματικότητα είναι συγκαλυμμένες και εκβιαστικές απολύσεις.

ü ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΙΣΘΟ. Αντί για μοίρασμα της ανεργίας, απαιτούμε μοίρασμα της εργασίας και των κερδών των επιχειρήσεων .

Παλεύουμε για 1400 ευρώ κατώτερο μισθό

Æ Την υπεράσπιση της μόνιμης και σταθερής εργασίας ενάντια στις διάφορες μορφές ελαστικής εργασίας: stage, ενοικιαζόμενοι, ανασφάλιστη εργασία, Part-time, υπερωρίες απλήρωτες κλπ.

Æ Για την εφαρμογή του 35ωρου σταθερής εργασίας (7ωρου, 5ήμερου) χωρίς μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κυρίως στις δημόσιες υπηρεσίες που ρημάζουν. Ανατροπή της πολιτικής επιδότησης των απολύσεων, όπως οι διάφορες μορφές stage, ΕΣΠΑ κ.λ.π, που στοχεύουν στη μείωση του κόστους για τους εργοδότες, και άρα λειτουργούν ως κίνητρο για απολύσεις των σταθερά εργαζόμενων από τους εργοδότες.

Æ Μέτρα ενάντια στην ελαστική εργασία. Κατάργηση του δουλεμπορίου, των ενοικιαζόμενων κλπ. Κανονικές προσλήψεις στους συμβασιούχους.

ü ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ για τις επιχειρήσεις που παρόλα αυτά επιχειρούν να κάνουν απολύσεις και τυχόν χρέη τους να καλύπτονται από τα περιουσιακά στοιχεία των μεγαλομετόχων και των ιδιοκτητών τους. Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι κλείνουν απαιτούμε να κρατικοποιούνται χωρίς αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες τους, δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του ιδιοκτήτη που κλείνει ή πτωχεύει. Τα χρήματα υπάρχουν και ας λένε ότι θέλουν οι ελάχιστοι υπερασπιστές της ελεύθερης αγοράς. Να τα πάρουν από τους εξοπλισμούς, από τα 28 δις. που απλόχερα σκόρπησαν στους τραπεζίτες, από την φορολόγηση του κεφαλαίου.

ü ΑΜΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. Έτσι θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει και η κόπρος του Αυγείου των τοξικών προϊόντων αλλά και να δικαστούν και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για την κραιπάλη τόσων χρόνων και για τη σημερινή εφιαλτική κρίση που προκάλεσαν.

ü ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ. Επίδομα ανεργίας, για όλο το διάστημα που βρίσκονται στην ανεργία, ίσο με τον μισθό. Για να ζει ο άνεργος με αξιοπρέπεια, αλλά και ως αντικίνητρο στην απόλυση. Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων. Αποζημίωση όλων των απολυόμενων με βάση την υπαλληλική αποζημίωση (ν. 2112) και όχι με το μεροκάματο. Προσμέτρηση χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα χρόνια. Συνταξιοδότηση νωρίτερα, στην περίπτωση παραμονής σε ανεργία πάνω από δύο χρόνια.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ – ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια: