Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Όχι στο νέο Ευρωσύνταγμα - Όχι στην ΕΕ





Στη ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ της 23 του Δεκέμβρη 2007, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ ενέκριναν την τελική μορφή της λεγόμενης «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ», που ουσιαστικά δεν είναι παρά ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ, στο οποίο είχαν αντιταχθεί με τις κινητοποιήσεις τους οι λαοί της Ευρώπης και είχε απορριφθεί με δημοψηφίσματα στην Γαλλία και την Ολλανδία. Για να αποφύγει σήμερα μια νέα καταδίκη του «νέου» εκτρώματος, η Σύνοδος Κορυφής προχωρούσε σε ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ. Καταργούσε το αυτονόητο και στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα του δημοψηφίσματος και όριζε ότι το «νέο» Ευρωσύνταγμα θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια και όχι από τους λαούς της ΕΕ μέχρι το 2009 και θα τεθεί σε ισχύ από τον ίδιο χρόνο.




Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ και να κινητοποιηθούμε για να αποκαλυφθεί η αντιδραστική του φύση, να καταδικαστεί στην πράξη ώστε να μην περάσει το «νέο» Ευρωσύνταγμα ή όπως ψευδεπίγραφα το αποκαλούν Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, γιατί:




1. Αποτελεί εξαπάτηση και κοροϊδία να επαναφέρουν με άλλο όνομα το παλιό Ευρωσύνταγμα που είχε απορριφθεί και καταδικαστεί στη συνείδηση των λαών της ΕΕ.




2. Κατοχυρώνει συνταγματικά την αρχή της «ανόθευτης ελευθερίας του ανταγωνισμού» σε βάρος κάθε υπολείμματος «κοινωνικού κράτους».




3. Καταργεί ακόμη περισσότερο κυριαρχικά δικαιώματα των λαών, τα οποία μεταφέρονται στα κλειστά μη εκλεγμένα και απόλυτα ελεγχόμενα από το κεφάλαιο όργανα της Ε.Ε.




4. Καταργεί το δικαίωμα του βέτο, καθιερώνει την αρχή της ειδικής πλειοψηφίας-για όλα τα θέματα-με βάση το πληθυσμό, πράγμα που ευνοεί τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη.




5. Καταργεί τη μόνιμη εκπροσώπηση των κρατών-μελών στα ανώτερα όργανα της Ε.Ε., πράγμα που πλήττει ειδικά τις μικρότερες χώρες.




6. Καταργεί στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες και προβλέπει το χαφιεδισμό, το ηλεκτρονικό φακέλωμα κλπ, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης των μητρώων των επιβατών των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών όχι μόνο όσων ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ, (παρά την αντίθετη απόφαση του ευρωκοινοβουλίου) αλλά και αυτών που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ. Η πρόβλεψη αυτή δεν υπήρχε στο ‘Ευρωσύνταγμα’.




7. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι νόμοι και οι συνθήκες που υιοθετούνται από την ΕΕ υπερισχύουν της δικαιοσύνης και των νόμων των εθνικών κρατών.




8. Εντείνει την στρατικοποίηση της ΕΕ, ενισχύει ακόμη περισσότερο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας. Αναγορεύει το ΝΑΤΟ σε «θεμέλιο της συλλογικής άμυνας των μελών του» και κατοχυρώνει τις στρατιωτικές και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις-ακόμη και προληπτικά , υιοθετώντας το δόγμα των ΗΠΑ- δήθεν για ανθρωπιστικούς λόγους ή για την αντιμετώπιση ταραχών και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.




9. Καθιερώνει την «Ρήτρα Αλληλεγγύης», με την οποία η ΕΕ αποκτά το δικαίωμα να επεμβαίνει πολιτικά και στρατιωτικά στα εσωτερικά και των κρατών-μελών της, ακόμη και χωρίς να το έχουν ζητήσει, με πρόσχημα την «καταπολέμηση τρομοκρατικών απειλών και της τρομοκρατίας».




10. Τέλος, και ίσως το ανατριχιαστικότερο, κοινωνικά δικαιώματα δεν αναφέρονται καθόλου ή όταν αναφέρονται είναι πολύ πιο κάτω από τα κεκτημένα και εγγεγραμμένα στην εργατική νομοθεσία των κρατών-μελών της ΕΕ. Καταργείται για παράδειγμα η αναφορά στο 48ωρο ως ανώτατο όριο εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου ανοίγοντας έτσι στο δρόμο στα σχέδια για 65ωρο. Κατοχυρώνει, όπως συμφώνησαν, την τελική πρόταση που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των πουλημένων ευρωπαϊκών συνδικάτων για τον «εκσυγχρονισμό» της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας πάνω στις αρχές της λεγόμενης «ευελασφάλειας-ελαστασφάλειας-flexicurity», δηλαδή της μερικής απασχόλησης και των λεγόμενων νέων και ευέλικτων μορφών εργασίας κλπ.




ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥΣ, που κατακρεουργεί ιστορικά κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα των λαών, προωθεί τον καθολικό έλεγχο, τον δικαστικό και κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό και κάνει ένα σημαντικό βήμα στην στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την διαμόρφωσή της σαν ιμπεριαλιστικό κέντρο, σε συμμαχία και όχι σε αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ




Η ‘Συνθήκη’ αυτή ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πολικό και ηθικό δικαίωμα να υπογράψει αυτήν την Συνθήκη-έκτρωμα που θα δεσμεύσει τον ελληνικό λαό για πολλές δεκαετίες.




Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΣΥΝΘΗΚΗ-ΕΚΤΡΩΜΑ και τον πραξικοπηματικό τρόπο που προωθείται. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι το 76% των Γερμανών, το 75% των Βρετανών, το 72% των Ιταλών, το 65% των Ισπανών, και το 63% των Γάλλων απαιτούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ακόμα οι πάνω από 200.000 χιλιάδες διαδηλωτές (στη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων στην Πορτογαλία) που συγκεντρώθηκαν έξω από τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και οι 300.000 διαδηλωτές στη Γαλλία και πάνω από 500.000 στην Ιταλία δείχνούν ότι και αυτό το μαύρο Ευρωσύνταγμα μπορεί να ανατραπεί




ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ και των κυβερνήσεων του για εφαρμογή της Ευρωσυνθήκης, να απαιτήσουν αντίθετα και να επιβάλλουν τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, να αποτρέψουν την κατάργηση του κυριαρχικού τους δικαιώματος να καθορίζουν οι ίδιοι την τύχη τους.






ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΕ του κεφαλαίου, του ρατσισμού, του νεοφιλελευθερισμού, της νεοαποικιοκρατίας, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων. Παλεύουμε για την απόκρουση των συνεπειών, την ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ και των βασικών μέτρων που την προωθούν σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής (πολιτική της Στρατηγικής της Λισαβόνας και του νέου κύκλου της 2008-2010, που προβλέπει παρά πέρα αποδυνάμωση/διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, απελευθέρωση των απολύσεων, επέκταση του εργάσιμου βίου, Κ.Α.Π, διαδικασία της Μπολώνια, Ευρωτρομονόμοι, Ευρωστρατός κλπ). Αγωνιζόμαστε για την έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. και την τελική διάλυση αυτής της καπιταλιστικής /ιμπεριαλιστικής Συμμαχίας. Όχι στο όνομα μιας εθνικής αναδίπλωσης, αλλά στην προοπτικής κοινών διεθνιστικών αγώνων των λαών για την σοσιαλιστική διεθνοποίηση-ενοποίηση στην περιοχή μας, στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο.




Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς – ΜΕ.Ρ.Α


Δεν υπάρχουν σχόλια: