Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ, ΟΧΙ ΔΙΠΛΑ


Το φετινό φεστιβάλ των αναιρέσεων θα πραγματοποιηθεί μετά από μία πολυήμερη αντιπαράθεση με το αυτόνομο ραδιόφωνο Ιωαννίνων, ως προς το ζήτημα του χώρου και του χρόνου. Η αντιπαράθεση αυτή τερματίζεται με μια ανακοίνωση του αυτόνομου ραδιοφώνου, η οποία κατά τη γνώμη μας αφήνει ηθελημένα πολλά κενά, κενά τα οποία θα επιχειρήσουμε να καλύψουμε παρακάτω.

Ως προς τα γεγονότα: Στις 13 Μάη το αυτόνομο ραδιόφωνο Ιωαννίνων ανακοινώνει πάρτυ για τις 13 Ιούνη στο θεατράκι, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας εμείς κάνουμε αίτηση στο δήμο για παροχή άδειας για τη διεξαγωγή του διήμερου φεστιβάλ των αναιρέσεων (13-14/6). Το επόμενο απόγευμα, πριν κρεμάσουμε πανό προπαγάνδισης των αναιρέσεων και έχοντας ήδη κλείσει το μεγαλύτερο μέρος του φεστιβάλ (ομιλητές, μπάντες) μαθαίνουμε για την ανακοίνωση και επικοινωνούμε με μέλος του αυτόνομου ραδιοφώνου για να έρθουμε σε συνεννόηση για το ζήτημα. Στην επικοινωνία μας αυτή αναφέρουμε ότι είμαστε ένα μήνα πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία και τονίζουμε ότι ένα πάρτυ μπορεί να μετακινηθεί πολύ πιο εύκολα σε σχέση με ένα φεστιβάλ. Τους προτείνουμε να προσπαθήσουν να βρουν μια άλλη ημερομηνία για το πάρτυ τους λέγοντάς τους ,μάλιστα, ότι θα βοηθήσουμε κι εμείς ως νΚΑ στην οργάνωση του. Το ίδιο βράδυ, στη διαχειριστική συνέλευση του ΑΚΟΙΧΙ, θέτουμε ξανά το ζήτημα σε μέλος του αυτόνομου ραδιοφώνου ώστε να το συζητήσουν στη συνέλευσή τους, που θα γινόταν λίγες μέρες μετά, αλλά κι εμείς να συζητήσουμε άλλα ενδεχόμενα για το φεστιβάλ μας. Και οι δύο απαντήσεις που πήραμε, ήταν η εξής μία: ''το ανακοινώσαμε πρώτοι'', λες και λίγα πάρτυ έχουν αλλάξει ημερομηνία ή χώρο, λες και είναι το ίδιο επίπονη η διαδικασία, η οργάνωση και η πραγμάτωση ενός πάρτυ με ένα φεστιβάλ. Περιμέναμε από ανθρώπους του κινήματος ότι θα έδειχναν έναν πολιτικό σεβασμό στην πραγματοποίηση των αναιρέσεων (που κάθε χρόνο γίνονται το δεύτερο σαββατοκύριακο του Ιούνη), τον ίδιο πολιτικό σεβασμό που δείχνουν την πραγματοποίηση του φεστιβάλ ''ντάλα ήλιος'', αλλά και άλλων φεστιβάλ, ασχέτως με το αν συμφωνούν ή διαφωνούν με το πολιτικό περιεχόμενο. Παρόλα αυτά, επέλεξαν να ''καπαρώσουν'' την 13η Ιουνίου από τις 13 Μάη με μια ανακοίνωση στο σάιτ τους και με μια εκδήλωση στο facebook. Ούτε αφίσες, ούτε πανιά προπαγάνδισης του πάρτυ. Λογική με την οποία, ο καθένας μπορεί να ''καπαρώσει'' από τώρα τις ημερομηνίες του καλοκαιριού του 2015 και το θεατράκι.

Τα άλλα ενδεχόμενα για εμάς: Αρχικά, σκεφτήκαμε την περίπτωση διεξαγωγής του φεστιβάλ τον Σεπτέμβρη. Όμως, για να οργανωνόταν ένα φεστιβάλ το Σεπτέμβρη θα έπρεπε σχεδόν όλα τα μέλη της νΚΑ να περάσουν στα Γιάννενα το καλοκαίρι τους, κάτι που είναι αδύνατο. Επίσης, η εύρεση του πολιτικού σκέλους των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, αλλά και η επεξεργασία του είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, Συν τοις άλλοις, το κλασσικό πρόβλημα των Ιωαννίνων που λέγεται καιρός απαγορεύει την πραγματοποίηση φεστιβάλ από τις 15 Σεπτέμβρη και μετά, κάτι που μας δυσκόλευε ως προς το χρόνο ακόμη περισσότερο. Το δεύτερο ενδεχόμενο που συζητήσαμε ήταν το διήμερο 20-21 Ιούνη, ημερομηνίες που είχε όμως ήδη κλείσει το ''ντάλα ήλιος''. Στις 27-28 Ιούνη, ημερομηνίες στις οποίες σχεδόν όλες οι εξεταστικές έχουν λήξει, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε την κατάλληλη οργανωτική υποστήριξη, αλλά ούτε την πολιτική απεύθυνση που θα θέλαμε στη σπουδάζουσα νεολαία, η οποία είναι ένα πολύ βασικό πεδίο παρέμβασής μας. Το ενδεχόμενο διεξαγωγής του φεστιβάλ στις 14-15/6 ήταν αντικειμενικά αδύνατο, καθώς δε μπορούσαν να έρθουν οι ομιλητές και οι μπάντες την Κυριακή, δεδομένου ότι η Δευτέρα είναι εργάσιμη μέρα. Περίπου το ίδιο ενδεχόμενο επανεξετάσαμε με την πρόταση της συνέλευσης του αυτόνομου ραδιοφώνου, η οποία τέθηκε ως εξής: στις 13 Ιούνη να πραγματοποιήσουμε το πολιτικό μέρος των αναιρέσεων και να ακολουθήσει πάρτυ του αυτόνομου ραδιοφώνου, ενώ το πολιτιστικό μέρος των αναιρέσεων να πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Η ''λύση'', όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, όχι μόνο δεν έλυνε το πρόβλημα με τις μπάντες ως προς την εργασία τους την επόμενη μέρα, αλλά στην ουσία της ακύρωνα την ίδια την έννοια του φεστιβάλ, δηλαδή την άμεση σύνδεση του πολιτικού με το πολιτιστικό μέρος. Όταν απορρίφθηκε κι αυτό το ενδεχόμενο, έγινε την επόμενη κιόλας μέρα ενημέρωση σε μέλος της συνέλευσης του αυτόνομου ραδιοφώνου.

Ως προς την ανακοίνωση του αυτόνομου ραδιοφώνου: Κατηγορούμαστε ότι δεν είχαμε καμία διάθεση συνεννόησης. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που μπήκαμε εξ αρχής σε διαδικασία διαρκούς τηλεφωνικής επικοινωνίας, που πήγαμε στη διαχειριστική συνέλευση του ΑΚΟΙΧΙ και που πήγαμε σε συνέλευση του αυτόνομου ραδιοφώνου, όχι το ανάποδο. Κατηγορούμαστε ότι είμαστε βαθιά θεσμικοί, νταβατζήδες και ότι ακυρώνουμε κινηματικές κατακτήσεις. Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν είναι βαθιά θεσμικό το να απαιτείς από το δήμο την παραχώρηση του χώρου για μια πολιτική εκδήλωση ή ένα πάρτυ, όπως έχει το δικαίωμα να κάνει οποιοδήποτε κομμάτι της τοπικής κοινωνίας είτε δρα στο κίνημα είτε όχι (πχ πολιτιστικοί, αθλητικοί σύλλογοι κτλ). Πολύ βαθιά θεσμικό αντιθέτως είναι να θεωρείς ότι το θεατράκι ''ανήκει'' σε κάποια πρωτοπορία του κινήματος και να ανακοινώνεις event χωρίς να γνωρίζεις αν την ίδια ημερομηνία κάποιος άλλος έχει προγραμματίσει κάτι αντίστοιχο. Με την έννοια αυτή, η αίτηση παραχώρησης του χώρου από το δήμο δεν αποτελεί αναγνώριση της τοπικής αρχής ως ιδιοκτήτη των ελεύθερων χώρων αλλά είναι νίκη σεβασμού του κοινωνικού συνόλου και ρύθμισης των αναγκών του. Ας θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι δυνάμεις του ΝΑΡ και της νΚΑ έδωσαν τεράστιες μάχες στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού των Ιωαννίνων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις του ΞΕΝΙΑ, της Όασης και της κεντρικής πλατείας, δηλαδή στην υπεράσπιση των δημόσιων χώρων.
Ίσως τα μελανότερα σημεία της ανακοίνωσης του αυτόνομου ραδιοφώνου να είναι δυο ψέμματα που γράφονται. Το πρώτο είναι ότι ως ΝΑΡ και νΚΑ είχαμε ως βασικό επιχείρημα σε κάποια υποτιθέμενη ανακοίνωσή μας το χαρτί της άδειας του δήμου, χαρτί που ποτέ και σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιήσαμε ως επιχείρημα σεβόμενοι μάλιστα και την αντίληψη του αυτόνομου ραδιοφώνου περί των αδειών. Και το δεύτερο είναι το κομμάτι των ''απειλών που έφτασαν στα αυτιά τους'', πρακτική η οποία δεν υιοθετήθηκε, δεν υιοθετείται και δεν θα υιοθετηθεί ποτέ από το ΝΑΡ και τη νΚΑ. Η αντιπαράθεσή μας με τα υπόλοιπα κομμάτια του κινήματος δεν ξεφεύγει σε καμία περίπτωση από τα όρια της πολιτικής και προφανώς δεν θα  ήμασταν ποτέ η αιτία για την έναρξη ενδοαριστερού-ενδοκινηματικού εμφυλίου. Όσο για το τελευταίο σχόλιο περί ''αντιπολίτευσης'' και επειδή η πολιτική κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη τα τελευταία χρόνια, είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι δε νοείται οργάνωση της επαναστατικής αριστεράς που σ' αυτούς τους καιρούς βλέπει εχθρούς κάπου αλλού εκτός από το κεφάλαιο, τους εκπροσώπους και τους μηχανισμούς του, δηλαδή τις αστικές κυβερνήσεις, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τους φασίστες και συνολικά το καπιταλιστικό σύστημα.

Ως προς την τελική απόφαση του αυτόνομου ραδιοφώνου: Εκτιμούμε ως ιδιαίτερα θετική κίνηση εκ μέρους της συνέλευσης του αυτόνομου ραδιοφώνου την αλλαγή του χώρου της διεξαγωγής του πάρτυ. Αυτή η απόφαση είναι ώριμη, προφυλάσσει τις σχέσεις των δύο χώρων, αλλά και τη συντροφική συνύπαρξη των δυνάμεων του κινήματος στα Γιάννενα και διασφαλίζει την επιτυχημένη διεξαγωγή και των δύο διοργανώσεων. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης του αυτόνομου ραδιοφώνου και θα συναντηθούμε όπως πάντα σύντομα στους δρόμου του αγώνα προσδοκώντας περισσότερη ειλικρίνεια και συντροφικότητα μεταξύ μας στο μέλλον.

Το γραφείο Τύπου της νΚΑ Ιωαννίνων



Δεν υπάρχουν σχόλια: