Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ- ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΞΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Την ίδια στιγμή που αστικό μπλοκ εξουσίας-ΕΕ-ΔΝΤ εξαπολύουν βάρβαρη επίθεση εναντίον των εργαζομένων και του λαού, καταργούν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα και διαλύουν ό,τι είχε απομείνει από το κράτος πρόνοιας, επιλέγουν να εντείνουν και την επίθεσή τους εναντίον του πιο ‘’ευάλωτου’’ κομματιού της εργατικής τάξης, επιδιώκοντας εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών εργατών.  Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες επιχειρήσεων ‘’σκούπα’’ από κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς με το πρόσχημα της υγειονομικής βόμβας και της αυξανόμενης εγκληματικότητας. 
Συγκεκριμένα, οι συμμορίες της Χρυσής Αυγής στην Πάτρα προσπάθησαν επανειλημμένα να εισβάλουν σε κτίριο που έμεναν μετανάστες, ενώ στα Γιάννενα ξημερώματα της 26ης Μάη, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν σε κτίρια όπου διαμενουν μετανάστες στην οδό  Γ.Παπανδρέου. Είναι λοιπόν εμφανές ότι δεν πρόκειται για  «φαινόμενα» που οφείλονται σε ειδικές συνθήκες, αλλά για ένα βασικό χαρακτηριστικό του ολοκληρωτικού καπιταλισμού που έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

 Για μας το θέμα αυτό δεν αντιμετωπίζεται στενά ως ζήτημα ρατσισμού, ξενοφοβίας, πολυπολιτισμικό, ανεξιθρησκίας κλπ, αλλά ως:

Ζήτημα ενότητας της εργατικής τάξης, των διεκδικήσεων της, του κινήματος της, ενάντια στην προσπάθεια διαίρεσης, κατακερματισμού, υποδαύλισης του εσωτερικού εμφυλίου που επιχειρούν το κεφάλαιοκαι οι κυβερνήσεις της.

Πρόβλημα παράγωγο της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων γενικά, που γεννά φτώχεια, πείνα και δυστυχία στις χώρες προέλευσης, των μεταναστών, και έχει μετατρέψει ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη (το λεγόμενο τρίτο κόσμο), σε μια τεράστια ζώνης ολοκληρωτικής εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι η φτώχεια στην οποία έχουν καταδικάσει οι ηγεμονικές καπιταλιστικές χώρες τον Τρίτο Κόσμο, που διαμορφώνει τα μεταναστευτικά κύματα. Είναι η ίδια η «ανάπτυξη» των νέων «αναδυομένων» καπιταλιστικών δυνάμεων (Κίνα, Ινδία, Ρωσία) που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εγχώριων εργατικών τους τάξεων, που παράγει εκατομμύρια μετανάστες

Αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης ειδικά, η οποία οξύνει στο έπακρο τις αντιθέσεις και μετατρέπει τους μετανάστες σε πρώτου βαθμού «καύσιμη υλη» για το ξεπέρασμα της. Στα πλαίσια της προσπάθειας του διεθνούς κεφαλαίου και των μηχανισμών του για την διαμόρφωση ενός σχεδίου αστικής διεξόδου από τη κρίση, δημιουργείται και ένα νέο σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος σε πλαίσια καλύτερης οργάνωσης της εκμετάλλευσης αυτού του πολυπληθούς κομματιού της παγκόσμιας εργατικής τάξης.

Πρόβλημα παράγωγο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων που γεννούν κύματα προσφύγων. Είναι οι βόμβες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και αλλού, είναι οι επεμβάσεις του Ευρωστρατού στις χώρες της Αφρικής και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που γέμισαν τα καράβια των δουλεμπόρων, τα νησιά της Ελλάδας, τα παραπήγματα της Πάτρας και τις γειτονιές της Αθήνας. Είναι η σφαγή στην Παλαιστίνη και οι τυχοδιωκτισμοί ΕΕ και ΝΑΤΟ στην Γεωργία, που πύκνωσαν τις γραμμές των προσφύγων.

Πρόβλημα δημοκρατίας, διότι το αντιμεταναστευτικό προγκρομ πάει μαζί με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», την ΕΕ φρούριο, τους τρομονόμους, «κουκουλονόμους» κλπ, αλλά και τα δικτατορικά καθεστώτα που στηρίζει η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ σε μια σειρά χώρες. Αυταρχικά καθεστώτα όπως αυτά του Πακιστάν και της Αιγύπτου, βάζουν σε χιλιάδες ανθρώπους το δίλημμα εκτέλεση ή ξεριζωμός. Η στρατιωτική και πολιτική καταπίεση εθνικών ομάδων όπως οι Κούρδοι, δημιουργεί μαζικά κύματα πολιτικών προσφύγων. Πρόβλημα δημοκρατίας και στο εσωτερικό των χωρών όπου κατευθύνονται οι μετανάστες, καθώς συστηματικά ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης στερείται τα στοιχειώδη αστικοδημοκρατικά δικαιώματα.

Πρόβλημα που σχετίζεται άμεσα με την ΕΕ, την λογική της Ευρώπης-Φρούριο, τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της. Χιλιάδες μετανάστες συγκεντρώνονται σε μεγάλα αστικά κέντρα και λιμάνια, γιατί προσπαθούν να φύγουν προς κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία (Δουβλίνο 2)τους το απαγορεύουν. Την ίδια στιγμή το πολιτικό άσυλο έχει σχεδόν καταργηθεί.

Αποτέλεσμα της όξυνσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Με την έλλειψη νερού, την αποψίλωση των δασών, την καταστροφή της γεωργίας και την ερημοποίηση περιοχών, παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση τα τελευταία χρόνια του «περιβαλλοντικού πρόσφυγα». Είναι δηλαδή οι συνέπειες στη φύση της ανάπτυξης του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, που έρχονται να προσθέσουν ένα ακόμη σημαντικό παράγοντα μετανάστευσης.

Πρόβλημα των πολιτικών της Ελληνικής αστικής τάξης, του συνασπισμού εξουσίας της και των κυβερνήσεων της. Οι μετανάστες, από τα πρώτα μαζικά κύματα των αρχών της δεκαετίας του ΄90, έγιναν η «καύσιμη ύλη» της «ανάπτυξης» της κάλυψης των στόχων της ΟΝΕ, πλήρωσαν κυριολεκτικά με το αίμα τους το «θαύμα της Ολυμπιάδας». Έγιναν «δώρο» σε μικρούς και μεσαίους εργοδότες, σαν αντίβαρο στις δυσκολίες της περιόδου, στήριξαν την καπιταλιστική ανάπτυξη στην ύπαιθρο, σαν φτηνοί εργάτες γης. Αποτέλεσαν και αποτελούν το αντίβαρο στο ανύπαρκτο κράτος πρόνοιας, όταν παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης παιδιών και καθαριότητας σπιτιών. Είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν, εν τέλει, τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που έχουν ψηφίσει αυτοτελώς σωρεία νόμων και ρυθμίσεων, δημιουργώντας ένα ισχυρό αντιμεταναστευτικό νομικό οπλοστάσιο.

Εργαζόμενοι και νεολαία, λοιπόν, πρέπει να απαντούν ενιαία στην καταδίκη των αντιμεταναστευτικων μέτρων, τη σκούπα των απελάσεων, προβάλλοντας την ανάγκη της αλληλεγγύης για την κοινή δράση των Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων στην κατεύθυνση της ταξικής ενότητας. Μόνο με την ανάπτυξη της πάλης αυτής θα μπορούν να γίνονται βήματα αντιμετώπισης του ρατσισμού, της επίθεσης στους μετανάστες. Να έχουν νικηφόρα προοπτική οι αγώνες για την ανατροπή όλων των αντεργατικών μέτρων, των μνημονίων της πολιτικής της εξαθλίωσης.

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ, ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ, ΤΟΥ ΑΝΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ.

 Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες! Να μην περάσουν – να μην εφαρμοστούν τα απάνθρωπα σχέδια για στρατόπεδα συγκέντρωσης, απελάσεις, φυλακίσεις κλπ. Να κλείσουν όσα κέντρα κράτησης λειτουργούν, να σταματήσουν οι διοικητικές απελάσεις –«επαναπροωθήσεις» μεταναστών. Απελευθέρωση της εξόδου από την χώρα χιλιάδων μεταναστών εφόσον το επιθυμούν και νομιμοποίηση των υπολοίπων. Να δημιουργηθούν άμεσα ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ξενώνες πραγματικής φιλοξενίας όπου θα παρέχεται πλήρης ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, επίδομα διαβίωσης, διερμηνεία και δωρεάν νομική υποστήριξη.

 Οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης! Ίση αμοιβή για ίση δουλειά. Όχι στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία και στην τρομοκρατία του κεφαλαίου. Να τιμωρείται σκληρά κάθε εργοδότης που χρησιμοποιεί ανασφάλιστη εργασία μεταναστών. Άνοιγμα των συνδικάτων στους μετανάστες και σε όλους τους «μαύρους» της εργασίας.  

Ανατροπή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το Άσυλο, γιατί οδηγεί στη συνεχιζόμενη ομηρία των μεταναστών, ενισχύει την «Ευρώπη – φρούριο» με περιπολίες και δημιουργία παραρτημάτων σε χώρες της Μεσογείου και στην Ελλάδα, ενθαρρύνει τις επαναπροωθήσεις και τις απελάσεις, προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα και την πολύπλευρη ενίσχυση της Συνθήκης Σένγκεν. Να καταργηθεί το απαράδεκτο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ, η Συνθήκη Σένγκεν και ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ.

Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και δικαίωμα μετακίνησης στην ΕΕ σε όσους μετανάστες το επιθυμούν. Κατάργηση του συνοριακού σώματος FRONTEX. Κατάργηση της λεγόμενης «Οδηγίας της Ντροπής» («Ευρωπαϊκή Οδηγία για την εναρμόνιση των διαδικασιών επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών»). Ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων με πλήρη κοινωνικά – πολιτικά – εργασιακά δικαιώματα.

Άμεσα μέτρα βοήθειας στους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένα σημεία, στέγαση, σίτιση, υγιεινή για όλους, μακριά από κάθε λογική γκέτο και στρατοπέδου συγκέντρωσης. Κτύπημα των εγκληματικών κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται. 

Πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες – θύματα του ιμπεριαλισμού. Κάθε άνθρωπος που διώκεται και κινδυνεύει στη χώρα του δικαιούται και πρέπει να λαμβάνει άσυλο.
Πολιτικά δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου σε όλες τις εκλογές. Να έχει δικαίωμα ψήφου το σύνολο της εργατικής τάξης.

Άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, να σπάσει ο φαύλος κύκλος παρανομία – εξαθλίωση – παρανομία. Να απλοποιηθεί και να διευρυνθεί χρονικά η απόκτηση άδειας παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, χωρίς τα απαράδεκτα χαράτσια που βαρύνουν τους μετανάστες. Δικαίωμα επιλογής της ελληνικής ιθαγένειας, χωρίς απώλεια της ιθαγένειας της χώρας προέλευσης. Δικαίωμα ιθαγένειας σε όλα τα παιδία των μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Αυτόματη απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στους 200.000 μετανάστες της λεγόμενης δεύτερης γενιάς, στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, καθώς και σε όλα τα παιδιά που συμπληρώνουν τρία χρόνια παραμονής στη χώρα μας.

Κατοχύρωση όλων των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών (μαζί και των θρησκευτικών) δικαιωμάτων για όλους τους μετανάστες. Βοήθεια στην εκπαίδευση, τάξεις υποδοχής και γλώσσας για μαθητές και ενήλικες, προγράμματα εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας και της ιστορίας των λαών τους. Δικαίωμα για Λατρευτικούς χώρους και κοιμητήρια για τις θρησκείες που δεν διαθέτουν. 

Άμεση αποχώρηση της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, άμεση επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων από όλες τις χώρες, όπου ασκούν καθήκοντα στρατού κατοχής. Άμεση μεγάλη περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών.


νεολαία  Κομμουνιστική Απελευθέρωση Ιωαννίνων
www.nka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: