Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Γενική επίθεση ενάντια στο ΝΑΡ σε άρθρο του στις 18/4/09 Σύντροφοι ψάξτε αλλού για εχθρούς


-->


0ι δυνάμεις του ΝΑΡ στο εργατικό κίνημα ήδη από τα πέρσι- προβλέποντας την καπιταλιστική κρίση και την ολομέτωπη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις- στην Γ. Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου έθεσαν ζήτημα εργατικού συντονισμού. Έβαλαν ζήτημα για συγκρότηση μιας επιτροπής από δυνάμεις της Γενικής συνέλευσης και του Εργατικού Κέντρου κόντρα και ενάντια στην πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΙ, κόντρα και ενάντια στην ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Επιτροπή με ξεκάθαρο ταξικό περιεχόμενο με βάση τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων που οι άμεσα ανακλητοί αντιπρόσωποι του θα συνεδρίαζαν βδομάδα την βδομάδα και θα πραγματοποιούνταν ΓΣ κάθε μήνα. Δυστυχώς οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μαζί με ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ ψηφίσαν ενάντια στην συγκεκριμένη πρόταση.

Ύστερα από τις εκλογές της 4/10/09 και μπροστά στην γενική επίθεση του κεφαλαίου- κυβέρνησης -ΕΕ-ΔΝΤ ξαναθέσαμε το ζήτημα του συντονισμού των σωματείων. Μετά και από πρόταση των δυνάμεων μας στην ΓΣ του σωματείου Εμπορ/λων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων νομού Ιωαννίνων και ύστερα και από την σύμφωνη πρόταση της πλειοψηφίας που ανήκει στο ΠΑΜΕ, προς τιμής της συμφωνήθηκε- εν όψει της απεργίας της απεργίας 17/12/09- να γίνει πλατειά σύσκεψη σωματείων.

Σύσκεψη που υπέρβαινε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, έχοντας ως στόχο τον ταξικό και αγωνιστικό συντονισμό των σωματείων. Δυστυχώς όμως παρά το καλό και συναδελφικό και συντροφικό κλίμα που υπήρξε και με την συμμετοχή δυνάμεων μέσα από το ΠΑΜΕ και την βαθιά ενωτική πρόταση των εργατικών δυνάμεων του ΝΑΡ, σημαντικό τμήμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ υπόσκαψε και διέλυσε την ενωτική διαδικασία που αν πετύχαινε θα δημιουργούσε άλλα δεδομένα εν όψει της εξαπόλυσης της γενικής επίθεσης της κυβέρνησης –ΕΕ –ΔΝΤ -κεφαλαίου.

Δυστυχώς κάποιοι και μέσα στο ΠΑΜΕ δεν καταλαβαίνουν από πολιτική και βάζουν το μερικό πάνω από το καθολικό αδειάζοντας και τον ίδιο τον Λένιν που έλεγε πως η επαναστατική πρωτοπορία δημιουργεί τέτοιους όρους έτσι ώστε η εργατική τάξη να μιλήσει από την πλευρά της καθολικότητας των αντιθέσεων που την αφορούν και όχι από την πλευρά του στενά μερικού κομματικού κριτηρίου.

Στην απεργία της 17/12/09 αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν δυο αρκετά μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις: η πρώτη του ΠΑΜΕ από το δημαρχείο και η δεύτερη εξίσου μεγάλη από σωματεία, ταξικές κινήσεις και συσπειρώσεις που δράνε δυνάμεις της Αντικαπιταλιστικής, κομμουνιστικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς από το ΕΚΙ.

Φανταστείτε τώρα αυτές οι δύο εξίσου μεγάλες πορείες να ενώνονταν˙ φανταστείτε το εργατικό ποτάμι που θα διεκδικούσε την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο και πλουτοκρατία. Φανταστείτε το πολιτικό γεγονός που θα δημιουργούνταν αν ο δρόμος πλημμύριζε με χιλιάδες γιαννιώτες διαδηλωτές. Η ευκαιρία με ευθύνη μερίδας δυνάμεων μέσα από το ΠΑΜΕ χάθηκε. Εμείς πάντως κρατάμε το θάρρος και την πολιτική οξυδέρκεια των δυνάμεων μέσα και από το ΠΑΜΕ να δουλέψουν την προοπτική του συντονισμού των σωματείων. Μια ταξική και αγωνιστική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Όμως αντί να βγουν να αναγκαία συμπεράσματα για ένα ταξικό συντονισμό εκφράστηκε ένα αντιΝΑΡ κλίμα, ως απόρροια και αντίδραση της συζήτησης που προκάλεσε και εντός του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ η ενωτική ταξική πρόταση των δυνάμεων του ΝΑΡ.

Στην απεργιακή κινητοποίηση τις 5/3/10 και ύστερα από μια νέα απόπειρα ταξικού συντονισμού στελέχη του ΚΚΕ επιτέθηκαν σε συνδικαλιστή του ΝΑΡ ζητώντας του να αποχωρήσουν από την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ: Σύντροφοι αποφασίστε σας παρακαλούμε τι θέλετε το ΠΑΜΕ: Ταξικό συντονιστικό σωματείων ή κομματικό /παραταξιακό μέτωπο. Εάν θέλετε το πρώτο τότε δεν επέτρεπε αυτή η συμπεριφορά απέναντι σε μια διαφορετική πολιτική αντίληψη. Εντός του εργατικού κινήματος και των σωματείων επιτρέπονται και εκφράζονται σύμπασα όλες οι απόψεις, έως και οι πλέον αντιδραστικές, αυτό λέει η Εργατική Δημοκρατία.

Αν πάλι είναι το δεύτερο τότε και πάλι δεν επέτρεπε καθώς αναδεικνύει ένα πολιτισμό που δεν προσιδιάζει σε κομμουνιστή και επαναστάτη. Άλλωστε η επαναστατική ηθική και ο κομμουνιστικός πολιτισμός δεν μπορεί να πάει πίσω από τις κατακτήσεις των αστικών επαναστάσεων αλλά να τις ολοκληρώνει σε απελευθερωτική κατεύθυνση. Ή μήπως κάνουμε λάθος σύντροφοι;;

Στις 15/4/10 γίνεται ΓΣ του ΕΚΙ, εκεί θέσαμε και εμμείναμε στην αναγκαιότητα συγκρότησης επιτροπής ενάντια στην οικονομική κρίση. Συμφωνήσαμε με την πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρη απεργία 21-22 Απρίλη. Αλλά και για ένα ψήφισμα που να γράφει ενάντια σε ΕΕ, ευρώ, ΟΝΕ, ΔΝΤ, ΣΕΒ και όχι όπως αυτό που κατέβασε το ΠΑΜΕ που δεν υπήρχε στοιχείο από αυτά και που έβρίσκε σύμφωνο επί της ουσίας και την ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ, διαφωνώντας μόνο με τις μορφές πάλης, δηλαδή διαφωνώντας με την 48ωρη απεργία.

Τα αιτήματα δεν είναι ευαγγελικός λόγος που μια φορά ειπώθηκε και ισχύει απριόρι. Δίχως να θέλουμε να κάνουμε μαθήματα Λενινισμού θεωρούμε πως ο αντικαπιταλιστικός λόγος, ο πόλεμος στο πόλεμο του κεφαλαίου δεν ισχύει γενικά, παίρνει συγκεκριμένες μορφές ανά συγκεκριμένη στιγμή. Μετουσιώνεται σε συγκεκριμένη γραμμή που επιδρά στην συγκεκριμένη συγκυρία και αφορά με το επίπεδο της ταξικής πάλης και με τα συγκεκριμένα μέτρα που ανοίγονται Δηλαδή π,χ με το αντιΕΕ, αντιΔΝΤ, αντικυβερνητικό. Αλλιώς εύκολα μετατρέπεται στο αντίθετο του, η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιες αντιστροφές.

Ταυτόχρονα από τις δυνάμεις μας στην Ταξική Ενότητα αλλά και από τις δυνάμεις της Ταξικής Πορείας τέθηκε ζήτημα για μια νέα ΓΣ του ΕΚΙ ύστερα από την απεργία στις 22 Απρίλη για να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να οργανώσουμε περαιτέρω τις εργατικές κινητοποιήσεις. Δυστυχώς το ΠΑΜΕ απόρριψε την πρόταση με αποτέλεσμα να περάσει η πρόταση της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ για 24ωρη απεργία στις 22Απρίλη.

Όσο για το ΝΑΡ στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων έχουμε να σας ενημερώσουμε πως δεν εκφράζεται στο ΔΣ της ΕΛΜΕ. Άρα σε καμία περίπτωση δεν ισχύει πως πήγαμε με την ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ . Τώρα το γιατί γράφτηκε προκαλεί έκπληξη όχι μόνο σε μας αλλά και σε μέλη του κόμματος. Και ίσως για αυτά να γράφτηκε….!!!!


Ιωάννινα 19/4/10

ΝΑΡ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια: