Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

ΜΗΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΑΝΥΦΑΝΤΗ;;

Όπως έχουμε επανειλημμένως επισημάνει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της περιοχής είναι δεμένοι στο άρμα των τοπικών και όχι μόνο συμφερόντων. Συμφέροντα αλληλεξαρτούμενα αλλά και ανταγωνιστικά, που σε στιγμές κρίσης- όπως η σημερινή- αναγκάζουν τα πολιτικά επιτελεία να συγκρούονται ανοικτά και δίχως έλεος. Ένα τέτοιο νόημα έχει η σύγκρουση της δημοτικής αρχής με την έμμεση στήριξη μερίδας του τοπικού ΠΑΣΟΚ(βλέπε Β. Αργύρης) με τον Περιφερειάρχη και την Κυβέρνηση.

Η εξέλιξη της σύγκρουσης αναδεικνύει ένα τεράστιο ζήτημα δημοκρατίας με την άρνηση της δημοτικής αρχής να δώσει τα στοιχεία των μεταδημοτεύσεων. Αλήθεια όμως γιατί αρνείται η δημοτική αρχή να δώσει τα στοιχεία; Μήπως γιατί θα δούμε πόσοι έγιναν σε μια νύκτα Γιαννιώτες ή γιατί θα δούμε πόσα κομμένα δέντρα του Ανυφαντή κατέληξαν στις κάλπες, ή πόσοι νεκροί αναστήθηκαν και έβγαλαν τον νυν Δήμαρχο ;;; Μήπως δηλαδή θα δούμε μια ανοικτή και απροκάλυπτη νοθεία, όμοια με αυτή του 1961;;;;

Ένα τεράστιο ζήτημα Δημοκρατίας που κάποιες δημοτικές παρατάξεις- εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου- δεν ανέδειξαν όπως θα έπρεπε ή άλλες δυστυχώς δεν το ανέδειξαν καθόλου. Είτε από πολιτική αδυναμία και ανεπάρκεια, είτε ίσως από πολιτικό καιροσκοπισμό. Αλλά και οι δημοτικές κινήσεις που το ανέδειξαν προτίμησαν τους θεσμικούς και νομικούς δρόμους, αντί να δυναμώσουν την δύναμη του ίδιου του λαού να μιλήσει και να παρέμβει, καθορίζοντας τα γεγονότα.

Γεγονότα που αν αποδειχθούν αληθινά δείχνουν την βαθιά κρίση και σήψη του σύγχρονου υπαρκτού καπιταλισμού που δεν διστάζει με κάθε τρόπο να κρατήσει την εξουσία του. Μια εξουσία που του εξασφαλίσει την κερδοφορία του, σε μια εποχή που βλέπουμε την οικονομική κατάρρευση του στις μητροπόλεις του.

Θεωρούμε πως το δημοκρατικό ζήτημα που αναδείχτηκε δεν μπορεί να επιλυθεί εντός του υπάρχοντος δημοτικού συμβουλίου, ούτε από τις υπάρχουσες δυνάμεις τις αντιπολίτευσης. Όχι γιατί ισχύει το «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας», αλλά γιατί σε περιόδους σαν τις σημερινές δημιουργείτε η δυνατότητα να μιλήσει αυτοπρόσωπος ο ίδιος ο λαός, όποτε κάθε είδους πολιτική διαμεσολάβηση συσκοτίζει αντί να φωτίζει τα γεγονότα.

Τι θέλουμε να πούμε: η κρίση και η σήψη του οικονομικού συστήματος που εκφράζεται και στο πολιτικό επιτελείο του αποτελεί την ευκαιρία να μιλήσει ο λαός άμεσα και όχι δια αντιπροσώπων του. Εξάλλου είναι ο ίδιος ο λαός που μπορεί να στείλει- άμεσα, συγκρουσιακά και ανατρεπτικά- την σημερινή δημοτική αρχή στο σπίτι της, επιβάλλοντας την δημοκρατική νομιμότητα στο πεζοδρόμιο , όπως επανειλημμένως έκανε αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός.

Σε μια τέτοια ενωτική και κινηματική κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί και η αριστερά των Ιωαννίνων, δίνοντας τον λόγο στον ίδιο το λαό της πόλης να υπερασπίσει την δημοκρατική νομιμότητα και τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα του. Nα αγωνιστεί να δοθούν και να δίνονται όλα τα στοιχεία στην δημοσιότητα , να αγωνιστεί για να καταργηθούν όλες οι φορομπηκτικές, αντεργατικές και αντιοικολογικές πολιτικές και αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 23/9/2008

ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: