Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

ΔΩΔΩΝΗ : ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΗΣ ΑΤΕ


ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


Χαιρετίζουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων στην Ήπειρο για τις τιμές του γάλακτος που δίνει η ΔΩΔΩΝΗ. Αγωνιστικές κινητοποιήσεις που στηρίζονται στις μαζικές γενικές συνελεύσεις που εκλέγουν τα συντονιστικά˙ που στηρίζονται στην άμεση δημοκρατία των ίδιων των κτηνοτρόφων .

Απέναντι τους έχουν την Ε.Ε που προωθεί την συγκεντροποίηση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου σε λίγα χέρια, έχουν μια κυβέρνηση που στηρίζει απροκάλυπτα τα συμφέροντα του καρτέλ γάλακτος και των πολυεθνικών. Έχουν την διοίκηση της ΑΤΕ και της ΔΩΔΩΝΗΣ που τους εμπαίζει ανοικτά αρνούμενο να δώσει τιμές στο γάλα, αναβάλλοντας διαρκώς τα διοικητικά συμβούλια της επιχείρησης, απόρροια της πίεσης του καρτέλ γάλακτος για να μην δοθεί αυξημένη τιμή που θα είχε ως αποτέλεσμα ένα παναγροτικό ξεσηκωμό.

Ενώ εσκεμμένα προκαλούν συσκότιση και σύγχυση, μεταφέροντας την κουβέντα–εντός και εκτός του εργοστασίου- στο επίπεδο της εξεύρεσης ιδίων κεφαλαίων και της αποπληρωμής των χρεών της επιχείρησης προς την «μητέρα – εταιρία» της ΔΩΔΩΝΗΣ την ΑΤΕ.-«είδες καλοσύνη η μητέρα-εταιρία». Εξεύρεση κεφαλαίων που θα πραγματοποιηθεί μέσω του «φιλανθρωπικού ταμείου»του χρηματιστηρίου, όπως π.χ συνέβηκε με τις μετοχές του ΟΤΕ που αγόρασε η MARFIN και τώρα απαιτεί ρόλο στο Δ.Σ του ΟΤΕ.

Παρόλο που πρόκειται για ξεκάθαρο αντιπερασπισμό της ΑΤΕ και του Δ.Σ της ΔΩΔΩΝΗΣ στους αγώνες των κτηνοτρόφων, το μέλλον της ΔΩΔΩΝΗΣ ως κρατικοσυνεταιριστική επιχείρησης παραμένει αβέβαιο, καθώς η ΑΤΕ στην οποία ανήκει το 67% του μετοχικού πακέτου της επιχείρησης είναι ενταγμένη στο χρηματιστήριο και σε σύντομο χρόνο αναμένεται να εισάγει την πλειοψηφία των μετοχών σε αυτό. Αυτό συνεπάγεται πως η λογική του ιδιωτικού κέρδους θα κυριαρχήσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό και εντός της ΔΩΔΩΝΗΣ και η ιδιωτικοποίηση της θα είναι ένας δρόμος δίχως επιστροφή. Αλλά αυτό- από την άλλη μεριά- δεν μπορεί να οδηγήσει τους αγρότες, τους εργαζόμενοι και τους καταναλωτές να βγάλουνε «μόνοι τους τα μάτια τους». Ετσι πρέπει δυναμικά να αντισταθούμε σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης. Προτάσσοντας η ΔΩΔΩΝΗ αλλά και οι υπόλοιπες συνεταιριστικές εταιρίες να περάσουν στα χέρια της μικρομεσαίας αγροτιάς, στα χέρια των ίδιων των άμεσων παραγωγών, μέσω πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών που θα λειτουργούν με κρατική ενίσχυση και εργατικό έλεγχο.

Οι κτηνοτρόφοι όχι μόνο δεν πρέπει να δεχτούνε τον εμπαιγμό και τον εκβιασμό της ΑΤΕ αλλά δυναμικά και ακόμη πιο μαζικά να βγούνε μπροστά. Απαιτώντας τιμές που καλύπτουν τις ανάγκες τους. Διεκδικώντας μαζί με τους εργαζόμενους την ενίσχυση της εταιρίας με μόνιμο προσωπικό, γιατί μόνο έτσι θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα στους καταναλωτές , κέρδη στην επιχείρηση και τιμές στους ίδιους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: