Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Μήπως πάνε για διάλυση την ΔΩΔΩΝΗ*;;;

Συγνώμη που θα χαλάσουμε το σχεδόν πανηγυρικό κλίμα που ακολούθησε την δημοσιοποίηση της νέας διοίκησης της «Δωδώνη». Δεν είναι μόνο η διάψευση των κτηνοτρόφων που έλπιζαν πως θα πάρουν καλύτερες τιμές. Είναι και η ίδια η λογική και τα πρόσωπα που απαρτίζουν το ΔΣ της εταιρίας.
 
Φοβόμαστε πως και στην περίπτωση της «Δωδώνη» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Την θέση των μανατζαραίων που άφησαν τους κτηνοτρόφους στην τύχη τους και εκμεταλλεύτηκαν τον κόπο τους για να φέρει «καλά οικονομικά αποτελέσματα» η εταιρία, τώρα μας ήρθαν οι κουμπάροι από το παρελθόν.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Κόντος- κουμπάρος της οικογένειας Παπανδρέου- για όσους δεν θυμούνται έχει και στο παρελθόν αναλάβει την διοίκηση επιχειρήσεων, επιχειρήσεις που δυστυχώς είχαν την ατυχία(;;) να οδηγηθούν στην χρεοκοπία. Μπορεί όντως να είναι τυχαία γεγονότα στα πλαίσια της οικονομίας της αγοράς, μα δείχνουν ένα στίγμα ή κάνουμε λάθος;

Ελπίζουμε πάντως να κάνουμε λάθος!!

Όμως δεν θεωρούμε την ηπειρωτική καταγωγή από μόνη επιχείρημα υπεράσπισης του συνεταιριστικού και κοινωνικού χαρακτήρα εταιρίας. Και στην περιοχή μας άλλωστε υπάρχουν οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που απεργάζονται μια τέτοια εξέλιξη.

Ήδη προετοιμάζουν ένα κλίμα δυσκολιών, οικονομικού στενέματος, λιτότητας, περικοπών ή ακόμη και χρεοκοπίας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος για να στηρίξει και την άποψη του για να μην δώσει καλύτερες τιμές λέει στους κτηνοτρόφους ότι η επιχείρηση είναι προβληματική, λόγω του αποθέματος σε γραβιέρα που άφησαν οι «καινοτομίες» των προηγούμενων διοικήσεων.

Μεταφέρουν δηλαδή στους κτηνοτρόφους τις λάθος επιλογές και στρατηγικές
των προηγούμενων διοικήσεων που να αύξησε την παραγωγή γραβιέρας -στηρίζοντας με αυτό τον σαθρό τρόπο και τους συνεταιρισμούς, αλλά και τις γραφειοκρατίες τους- δίχως καν να έχει ισχυρό δίκτυο να την προωθήσει.
Τώρα, τα αποθέματα παραμένουν στις αποθήκες και τη χασούρα, την πληρώνουν οι αγελαδοτρόφοι με τη μεγάλη μείωση στην τιμή του γάλακτος.

Το ίδιο επιχείρημα θα χρησιμοποιηθεί και για την πλειοψηφία των εργαζόμενων στην εταιρία που δουλεύουν εποχιακοί, ενώ θα έπρεπε να νομιμοποιηθούν, όπως έχει ζητήσει και το σωματείο εργαζομένων ή όπως παραδέχονταν οι προηγούμενες διοικήσεις. Ζητώντας όμως να σπάσει ο εσωτερικός κανονισμός που εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ δικαιωμάτων, δυστυχώς μόνο στους μόνιμους.

Δεν ξέρουμε αν φαινόμαστε κακοί αν πούμε πως κάποιοι απεργάζονται την διάλυση ή την χρεοκοπία της «Δωδώνη», αφού απέτυχαν να την ιδιωτικοποιήσουν. Ας μην ξεχνάμε πως η εταιρία «Δωδώνη» ακόμη και με αυτή την δομή αποτελεί ένα αγκάθι στα σχέδια των πολυεθνικών και των «καρτέλ».

Η παλαιά- και φοβούμαστε- και η νέα διοίκηση της εταιρίας υποχωρεί συνεχώς έναντι του "καρτέλ" ενώ το δίκτυό της είναι ανεπαρκές. Παραμύθιασαν τους αγελαδοτρόφους με τις «εξαγωγές στην Ινδία» και οι πελάτες δεν μπορούν να βρουν γάλα στα Μάρμαρα.

Οι κτηνοτρόφοι, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές πρέπει να βγουν μπροστά και να προστατέψουν τη «Δωδώνη» γιατί είναι δική τους και κανενός άλλου.

Ούτε των δοτών διοικήσεων των Ενώσεων, ούτε των μάνατζερ-σωτήρων που εμφανίζονται κατά καιρούς, τσεπώνουν τους παχυλούς μισθούς τους και εξαφανίζονται, ούτε των αποτυχημένων κατάλοιπων που άφησε το «βαθύ ΠΑΣΟΚ».

Να βγουν μπροστά και να ζητήσουν άμεση αύξηση των τιμών, για τις οποίες η νέα διοίκηση τους κορόιδεψε όπως η παλιά με δήθεν «διαλόγους» και «απογραφές».

Να ζητήσουν προσλήψεις μονίμων εργαζομένων στην εταιρία δίχως να αλλάξουν προς το χειρότερο οι εργασιακές σχέσεις.

ΝΑΡ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: