Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

ΔΩΔΩΝΗ : ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ= ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιτέλους άνοιξε τα χαρτιά της αν και η πολιτική του παγώματος των τιμών στους κτηνοτρόφους εκεί οδηγούσε: Η «ΔΩΔΩΝΗ» στο Χρηματιστήριο, η «ΔΩΔΩΝΗ» στους μεγαλοκαρχαρίες, στις πολυεθνικές, και στα καρτέλ.

Μια ιδιωτικοποίηση σε δόσεις για να μην προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες. Μια μορφή ιδιωτικοποίησης που στοχεύει να βάλει στο παιχνίδι τους μεσαίους και μεγάλους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους και να τους καταστήσει συνέταιρους στο έγκλημα ενάντια στην κτηνοτροφία, ενάντια στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Η είσοδος στο χρηματιστήριο θα οδηγήσει στο πάγωμα και στην μείωση των τιμών στους κτηνοτρόφους, απορροφώντας λιγότερο γάλα από τους τελευταίους, οδηγώντας τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους στην χρεοκοπία- ταυτιζόμενη η εταιρία - ακόμη πιο καθοριστικά- με τα συμφέροντα του καρτέλ γάλακτος.

Θα οδηγήσει στην περαιτέρω διαμόρφωση όρων αγοράς και ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στο εσωτερικό του εργοστάσιου και στις εργασιακές σχέσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει λιγότερο μόνιμο προσωπικό, stage, χειρότερες και ακόμη πιο κακοπληρωμένες εργασιακές σχέσεις. Τέλος θα οδηγήσει, είτε στην αύξηση των αγαθών , είτε στην ποιοτική χειροτέρευση τους.

Καθώς μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να κρατηθεί μια εταιρία στο έντονο και ανταγωνιστικό περιβάλλον του χρηματιστηρίου που τα κεφάλαια εύκολα έρχονται αλλά και ευκολότερα χάνονται, πηγαίνοντας σε αγορές με μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους για τους μεγαλοκαρχαρίες. Ας μην ξεχνάμε τι έγινε πρόσφατα με το παγκόσμιο χρηματιστηριακό κραχ, όπου σε λίγες ώρες χαθήκανε εκατομμύρια δολάρια

Ενώ εναλλακτικά- και από πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς- κυκλοφορεί η πρόταση να αγοραστεί η «ΔΩΔΩΝΗ» από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, που σημάνει να χρεωθούνε οι μικροί και μεσαίοι κτηνοτρόφοι για να γίνουν συνεταίροι μαζί με τους μεγαλοκτηνοτρόφους σε μια ιδιωτικοποιημένη «ΔΩΔΩΝΗ» συναποφασίζοντας αυτοί και όχι η κυβέρνηση το πάγωμα των τιμών στο γάλα και την χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων…Όπως επίσης σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση να οδηγηθεί η εταιρία σε αυτές τις γραφειοκρατικές ενώσεις που ευθύνονται για το εκφυλισμό και την ιδιωτικοποίηση των σούπερ μάρκετ «ένωση», ούτε να αγοραστεί από το κλειστό σινάφι της «Ηπείρου» με τις δουλοκτητικές εργασιακές σχέσεις

Οι κτηνοτρόφοι, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές πρέπει να πούνε ένα μαχητικό όχι στην είσοδο της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στο χρηματιστήριο. Όχι στην ιδιωτικοποίηση, την άμεση ή την έμμεση, όχι σε κάθε μορφή «λαϊκού καπιταλισμού» που μας κάνει συνεταίρους στο έγκλημα της πώλησης της.

Η «ΔΩΔΩΝΗ» πρέπει και μπορεί να μείνει κρατικοσυνεταιριστική και αυτό θα εξασφαλιστεί με την δημιουργία πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών που θα τους μεταβιβαστεί το 49% των συνεταιριστικών μερίδων και όχι μετοχών της εταιρίας. Ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί με την εξαγορά του υπόλοιπου 51% από το ίδιο το κράτος με την δημιουργία ενός φορέα που θα στηρίζει και θα ενισχύει με κοινωνικά κριτήρια τις συνεταιριστικές εταιρίες σε πανελλήνια κλίμακα.

Φυσικά δεν είμαστε αιθεροβάμονες, στην σημερινή πολιτική- οικονομική πραγματικότητα η παραπάνω πρόταση φαντάζει ουτοπική καθώς έρχεται σε σύγκρουση με τους κυρίαρχους νόμους της αγοράς, με τους νόμους- οδηγίες που μας επιβάλει η ΕΕ, με την πολιτική των καρτέλ και των πολυεθνικών μονοπωλίων.

Να λοίπον πεδίο δόξης λαμπρό σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια ρήξης και ανατροπής με την πολιτική της κυβέρνησης- ΣΕΒ- ΕΕ.

Να πεδίο δόξης λαμπρό για ένα πλατύ αμεσοδημοκρατικό λαϊκό- εργατικό κοινωνικό μέτωπο που θα υπερασπιστεί και θα διευρύνει τον κοινωνικό χαρακτήρα των συνεταιριστικών εταιριών στην περιοχή της Ηπείρου.

Σε κάθε περίπτωση είναι στο χέρι των μικρομεσαίων αγροτών, των εργαζόμενων και των καταναλωτών να διαμορφώσουν από τα κάτω , μαχητικά και αγωνιστικά το αναγκαίο αυτό κίνημα. Το κίνημα των φτωχομεσαίων αγροτών για τις τιμές του γάλακτος μας δείχνει το δρόμο. Ας πορευτούμε στο δρόμο που άνοιξε!!!!

ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: