By ΝΑΡ Θεσσαλονίκης
Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Μπατίκας, πρωτοπόρος αγωνιστής του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή για την ανάπτυξη της μαρξιστικής λενινιστικής θεωρίας. Με τη θεωρητική και πρακτική δουλειά του συνέβαλε στη διαμόρφωση θέσεων για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και την αναγέννηση της επαναστατικής κομμουνιστικής πολιτικής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΝΑΡ και το 1992 της «Αριστερής Ανασύνταξης».
Σε όλη τη διαδρομή του στο κομμουνιστικό κίνημα ήταν ασυμβίβαστος απέναντι στην αστική ιδεολογία και τον ρεφορμισμό. Υπερασπίστηκε αποφασιστικά την πολιτική ανεξαρτησία της αριστεράς σε κρίσιμες στιγμές και ιδιαίτερα την περίοδο του ταξικού συμβιβασμού του ενιαίου τότε Συνασπισμού (με τη συμμετοχή και των σημερινών ηγεσιών του ΚΚΕ και του ΣΥΝ), με την αστική πολιτική. Συνέβαλε μαχητικά στη θεμελίωση μιας νέας εξόρμησης των επαναστατικών εργατικών κομμουνιστικών αντιλήψεων.
Οι δυνάμεις του ΝΑΡ στη δύσκολη, συχνά αντιφατική αλλά ελπιδοφόρα προσπάθεια βαθιάς τομής για την κομμουνιστική επαναθεμελίωση, πορευτήκαμε μαζί με τον Κώστα Μπατίκα, συμφωνήσαμε, διαφωνήσαμε, τραβήξαμε τους δρόμους μας, χωρίς να χάσουμε τη συντροφική αλληλεγγύη και σχέση.
Στις μάχες που έχουμε μπροστά μας για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την προώθηση του μετώπου της επαναστατικής αριστεράς και την ποιοτική ανάπτυξη – ενοποίηση των δυνάμεων της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης έχουμε την υποχρέωση και την ανάγκη να αξιοποιήσουμε την αγωνιστική, πολιτική και θεωρητική κληρονομιά του συντρόφου Κώστα Μπατίκα.
Αθήνα 18 Μάη 2009
Κατά τη διάρκεια της χούντας αναπτύσσει σημαντική αντιδικτατορική δράση στο φοιτητικό και μεταναστευτικό κίνημα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Μετά την πτώση της χούντας επιστρέφει στην Ελλάδα και προσφέρει τις υπηρεσίες του σαν στέλεχος του ΚΚΕ από διάφορες καθοδηγητικές θέσεις: Μέλος του γραφείου της Κ.Ο. Πειραιά, γραμματέας της Ν.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, γραμματέας της επιτροπής περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου – Δυτικής Στερεάς – Νήσων, μέλος του εργατικού τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, μέλος του Αγροτικού τμήματος της Κ.Ε.
Υπήρξε μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ από το 10ο συνέδριο (1978) μέχρι το καλοκαίρι του 1989, όταν συγκρούστηκε με τον κυβερνητισμό της ηγεσίας του κόμματος που οδήγησε στη συνεργασία με τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση Τζανετάκη. Μαζί με άλλα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ που αποχώρησαν την ίδια περίοδο, υπήρξε συνιδρυτής του Νέου Αριστερού Ρεύματος. Αποχώρησε ωστόσο και από το ΝΑΡ το 1991, μαζί με άλλους συντρόφους επειδή διαφώνησε με την εγκατάλειψη της μαρξιστικής – λενινιστικής θεωρίας ως βάση για την κομμουνιστική πολιτική.
Το 1992 πρωτοστατεί στην έκδοση του θεωρητικού – πολιτικού περιοδικού «Αριστερή Ανασύνταξη», στο οποίο αρθρογραφούσε μέχρι σήμερα, καθώς και στην ίδρυση της ομώνυμης οργάνωσης. Από τη συνένωση της «Αριστερής Ανασύνταξης» με την οργάνωση «Εργατική Πολιτική», προέκυψε το 2007 η κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, της οποίας ο Κώστας Μπατίκας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και θεωρητικός νους.
Αφιερωμένος στην επανάσταση, ασυμβίβαστος, σκεπτόμενος και μαχόμενος κομμουνιστής σε όλη του τη ζωή, συγκρούστηκε με κάθε τάση συμβιβασμού και οπισθοδρόμησης εντός του κομμουνιστικού κινήματος, υποστήριξε με πάθος τη θεωρητική και πολιτική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, θεμελιωμένη στην επαναστατική θεωρία του προλεταριάτου, το μαρξισμό – λενινισμό. Συνέβαλε ο ίδιος καθοριστικά στην επεξεργασία μαρξιστικών ταξικών θέσεων για την οργανωτική συγκρότηση και την πολιτική του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, με τις τοποθετήσεις του εντός του ΚΚΕ, με την μετέπειτα αρθρογραφία του στην «Αριστερή Ανασύνταξη» και με το βιβλίο του «Συνδικάτα και Πολιτική» (1994). Παρήγαγε επίσης σημαντικές επεξεργασίες μαρξιστικών θέσεων για ένα ευρύ φάσμα πολιτικών ζητημάτων, όπως το εθνικό ζήτημα, το αγροτικό ζήτημα, το ενιαίο μέτωπο πάλης των εργαζομένων. Ιδιαίτερο έργο του αποτέλεσε η επανανακάλυψη της μαρξιστικής – λενινιστικής θεωρίας για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό και της επαναστατικής μετάβασης σ’ αυτόν, καταδεικνύοντας τη θεωρητική συγγένεια της γραφειοκρατικής με την καουτσκική εκδοχή του σοσιαλισμού και διορθώνοντας πολλές παραναγνώσεις της λενινιστικής θεωρίας από τη σοβιετική γραφειοκρατία.
Κατάφερε έτσι με επίπονη μελέτη και επίμονη εργασία να ξεδιαλύνει τη μαρξιστική θεωρία από την ιδεολογική σκουριά της σοβιετικής γραφειοκρατίας και άλλες αστικές θεωρητικές διαστρεβλώσεις της. Καρπός της εργασίας του αυτής είναι, εκτός από τα σχετικά άρθρα του και το καινούργιο υπό έκδοση βιβλίο του, το οποίο δεν πρόλαβε δυστυχώς να δει τυπωμένο, ηττημένος από την μοιραία αρρώστια – και μόνο απ’ αυτή.
Και την αρρώστια όμως την αντιμετώπισε σαν κομμουνιστής, με λεβεντιά και καρτερικότητα και με το πείσμα να αξιοποιεί κάθε στιγμή υγείας που κέρδιζε στον αγώνα του με το θάνατο για να παράγει επαναστατικό έργο.
Ήταν και θα είναι πηγή έμπνευσης για όλους τους συντρόφους του και για όλους τους κομμουνιστές. Θα μείνει αθάνατος, όπως αθάνατη είναι η επαναστατική θεωρία και η στάση ζωής που μας δίδαξε. Το έργο του θα είναι πάντα σημείο αναφοράς και πηγή γνώσης για όλους όσους θελήσουν στο μέλλον να συμβάλουν στον αγώνα για την επαναστατική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
Η κηδεία του Κώστα Μπατίκα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Μαΐου στις 4 η ώρα στο νεκροταφείο Νέας Σμύρνης. Η νεκρώσιμη πομπή θα ξεκινήσει στις 3 από το σπίτι του στην οδό Άνοιξης 3, Πλατεία Άνοιξης στη Νέα Σμύρνη.
http://www.anasyntaxi.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
Ο Κώστας Μπατίκας έφυγε όρθιος, παλεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής, παρά την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του, γράφοντας το τελευταίο υπό έκδοση βιβλίο του σχετικά με την αποκατάσταση της μαρξιστικής θεωρίας ενάντια στην σταλινική γραφειοκρατία της ΕΣΣΔ. Το γεγονός αυτό από μόνο του φανερώνει την ακλόνητή του προσήλωση, κυριολεκτικά μέχρι θανάτου, στην επαναστατική θεωρία του Μαρξισμού κι αποτελεί παράδειγμα για κάθε κομμουνιστή και για κάθε αγωνιστή του εργατικού κινήματος.
Ο Κώστας Μπατίκας άλλωστε, σε όλη του την πολιτική δράση, ενσάρκωσε αυτό το παράδειγμα. Γεννημένος το 1945 στα Στουρναρέϊκα Τρικάλων, βρέθηκε κατά την διάρκεια της δικτατορίας να είναι ένα από τα στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, στους ελληνικούς φοιτητικούς συλλόγους της Δυτικής Γερμανίας όπου εργαζότανε και σπούδαζε.
Μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ σε καθοδηγητικές θέσεις μετά την Μεταπολίτευση, μέλος της ΚΕ του από το 1978 έως το 1989, πάλευε μέσα στο κόμμα του για τον πολιτικό προσανατολισμό του, ενάντια στις δεξιόστροφες γραμμές του. Το 1989 ήταν εκ των πρώτων που διαφώνησε ανοιχτά, και μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές φεύγει από αυτό, καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις ταξικής συνεργασίας Τζανετάκη και Ζολώτα και την συμμετοχή του ΚΚΕ σε αυτές, και αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ). Ωστόσο διαφωνεί πολιτικά και θεωρητικά με το ΝΑΡ από το οποίο και αποχωρεί το 1991. Το 1992 βρίσκεται επικεφαλής στην ίδρυση της οργάνωσης Αριστερή Ανασύνταξη και ψυχή του ομώνυμου θεωρητικού περιοδικού. Το 2007, η Αριστερή Ανασύνταξη ενώνεται με την Εργατική Πολιτική, και δημιουργείται η Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη, της οποίας ο σ. Μπατίκας είναι ηγετικό στέλεχος κι ο θεωρητικός της νους.
Ο συντροφικός και γόνιμος πολιτικός και θεωρητικός διάλογος του ΕΕΚ με τον ιστορικό ηγέτη της Ανασύνταξης έμεινε δυστυχώς ανολοκλήρωτος, καθώς η αρρώστεια κι ο θάνατος δώσανε ένα βίαιο κι απότομο τέλος. Θεωρούμε ότι η πλούσια ιδεολογική συνεισφορά του στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, και προπαντός η πάνω σε λενινιστικές αρχές κριτική και αποφασιστική ρήξη του με τον σταλινισμό, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κριτικής μελέτης από όλους όσους τοποθετούνται στην μαρξιστική αριστερά.
Στη συντρόφισά του Δωροθέα, τον γιο του Δημήτρη, όλους τους συγγενείς και τους οικείους του, στους συντρόφους μας της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ανασύνταξη στέλνουμε τα θερμότερα συλλυπητήρια μας.
Ο σύντροφος Κώστας Μπατίκας θα ζει πάντα στη καρδιά μας και στη πάλη μας για τον πανανθρώπινο κομμουνισμό.
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα
Kαποδιστρίου 38, Aθήνα,
E-mail eek@ath.forthnet.gr, pressrelease@eel.gr
Aθήνα 18/5/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου